Ako prestať fajčiť?

Príspevok v téme: Ako prestať fajčiť?
lifeisgreat

ahojte mám 24 rokov a aktívne fajčím asi už 5 -6 rokov. Veľmi rada by som s tým "sekla" no akosi sa neviem odhodlať. Motivovaná už aj som, len tá silná vôľa akosi nepracuje. Žijem v domácnosti, kde sú cigarety stále na dosah (to je najhoršie)a takisto aj väčšina kamarátov, s ktorými sa denne stretávam fajčí jednu od druhej. S priateľom sme sa už pokúšali viackrát prestať, no podarilo sa to tak maximálne na 2 týždne. Ako mám s tým bojovať? Čo mám robiť? Čo Vám pomohlo? Ďakujem :)

kamil.vagner

Akýkoľvek názor na elektronické cigarety máte, mňa nepresvedčí nič že sa pomocou toho nedá odnaučiť fajčiť. Mne sa to podarilo. Netvrdím že to bude účinkovať na každého. A viem aké to je ťažké len tak prestať. Elektronickú cigaretu beriem ako pomôcku.
Ani netvrdím že keď budete fajčiť elektronickú cigaretu mesiac hneď potom prestanete. Ja ju fajčím už rok ale teraz si už len tak potiahnem cca 10 - 15 krát za deň. Náplne si striedam podľa chuti a prešiel som už na náplne s nízkou koncentrciou nikotínu 6-9mg to mi vyhovuje. Na začiatku som fajčil 18-24mg po pol roku som skúsil znižovať. Po 9 rokoch fajčenia je to príjemná zmena. Potešil som tým aj manželku ktorej vadil smrad z klasických cigariet. A potešil som aj seba a svoju peňaženku.

Mojim cieľom je úplne prestať. A dúfam že sa mi to aj podarí. Cigy a náplne kupujem z einhalatory.sk

Magy

orol - netusim, co tym chcel basnik povedat (tymi linkami) ale wikipediu, a zvlast slovensku by som sem nedaval. su tam informaciu zavadzajuce a dokonca samotne info o nikotine na slovenskej casti je v rozpore s tym, co je napr. v anglickej.
mimochodom, su uz dostat aj jednorazove el. cigarety, kazda na cca 500 slukov, co je ekvivalent asi 1 krabicky, ale obsahom nikotinu kludne aj tri (ak uvazujeme o tzv. light cigaretach).

Magy

orol - ty si zjavne nepochopil pointu elektronickych cigariet. ich ulohou nie je odstranit zavislost na nikotine, ale spravit tuto zavislost bez nasledkov, ake ma fajcenie tabaku. ten humus, ktory vznika spalovanim tabaku (ak odpocitam nikotin) sam o sebe nevytvara navyk. ale prave ten je primarnou pricinou rakoviny a dalsich respiracnych a kardiovaskularnych chorob. nikotin je alkaloid, ktory dokaze zabit - samozrejme. ale iba v tak velkom mnozstve, ku ktoremu sa normalny clovek fakticky nema sancu dopracovat fajcenim tabaku.
elektronicke cigarety (ci uz s nikotinovou naplnou alebo bez nej) NERIESIA zavislost na nikotine ako taku. ty si cital nieco ine? ak ano, je to nezmysel.
lenze elektronicke cigarety maju kopec vyhod a okrem inych je aj to, ze do tych, ktore sa daju naplnat, si mozes vybrat, aku napln si das (teda s akym obsahom nikotinu). a su naplne, ktore ziaden nikotin neobsahuju, je to len voda s primesou nejakej aromy. tie su vsak uz len skor pre srandu, nez ako nahrada klasickych cigariet.
lifeisgreat - ano, fajcil som s prestavkami asi 15 rokov, ale nastastie som nikdy nebol naozaj zavisly v zmysle, ze mi to chybalo a nevedel by som bez toho zit. moj priemer bola asi 1 skatulka za 2-3 tyzdne, boli obdobia, ked som cele mesiace alebo aj pol roka nefajcil a nechybalo mi to. na striedacku. uplne som s tym "kvazi-fajcenim" sekol pred par rokmi a odvtedy nic, dokonca mi cigaretovy dym fakt vadi.

orol

-Magy, človek je závislý na nikotíne
A PREDSA JE V ELEKTR.CIGARETÁCH ????
-to predsa znamená, že človek, fajčiaci elekr. cigaretu sa NIKDY NEODNAUĆÍ FAJČIŤ, ČI?
-vieme,že sú aj bežne elektr. cigarety BEZ NIKOTÍNU ...
P.s- neviem, aké veľká kvapôčka nikotínu dokáže doslovne zabiť koňa, ale je isté že chemikálie obsiahnuté v cig. dyme ako benzopyrén, arzén, kadmium, oxid uhoľnatý,fenoly, amíny, aldehydy atď spoločne s nikotínom sú pliagy nad pliagami.

lifeisgreat

dik magy. heh minulý mesiac som si z netu objednala nejaké e-cigošky z vietnamu za 8 eur, keďže tie čo sú v predaji na Slovensku sú fakt drahé a skúsila som ich. a sú presne také isté, ešte aj príchuť si môžeš vybrať. No tiež mi to nejako nevydržalo, asi to bude s mojou hlavou už fakt vážne. Ináč ty si exfajčiarka?

Magy

lifeisgreat - drzim palce.
btw, fajcenie ako take je zavislost na nikotine. a ten je aj v elektronickych cigaretach, ktore neobsahuju vsetok ten dalsi bordel, ktory primarne sposobuje rakovinu a ostatne zdravotne problemy. nikotin ako taky rakovinu nesposobuje.

lifeisgreat

dikes orol za rady a zároveň gratulujem k tomu, že si to zvládol. určite to nebude ľahké, budem sa musieť s tým nejako popasovať. Takže ty si prestal po tom ako si začal čítať zdravovedu :) skúšala som aj ja čítať kadejaké články o škodlivosti, no vzbudilo to vo mne "pocity" odporu len na malú chvíľu.