Výber strednej školy

Príspevok v téme: Výber strednej školy
sachaliny

Ahojte priatelia!
Som deviatačka a čaká má veľký krok kam pôjdem na sterdnú školu. Dlho nad tým premýšlam, ale stále sa neviem rozhodnúť. Chcela by som ísť na strednú odbornú školu nie gymnázium. Učím sa veľmi dobre na jednotky matiku mám však za dva. S učením nemám nejaké problémy, len som nepozorná a nesústredená. Neviem či sa to dá nejako vyriešiť. Mávám problémy keď sa mi niečo nepáči tak sa mi to nechce učiť, ale vždy sa nejako prinútim, ale ako sa hovorí "zabijem s tým veľa času", lebo to nie a nie ísť dole krkom, preto by som chcela skôr odbornú školu. Neviem však akú. Pozerala som všetko možné, ale neviem. Na akú školu ste chodili vy? Akú by ste mi poradili? Baví ma práca s ľudmi to myslím školiť ich napr. v nejakej firme,pomáhať im, ale tým nemám na mysli ako liečiť ich. Sekretárka riaditeľa. Taktiež som veľmi kreatívna, mám veľmi veľa dobrých nápadov baví ma všeličo tvoriť, vyrábať. Čo by ste mi odporučili? Kde ste dali svoje deti vy? Ďakujem za všetky odpovede.

xxy

ak chce robit sekretarku v prestiznej firme, jazyky a vs je samozrejmost. so strednou skolou clovek vela vody nenamuti, je dolezite, co vystuduje potom. HA nie je narocna ako OA a OA tiez nie je extra narocna skola - takze v tvojom pripade by som volila OA.

lionesssssss

natalia :-)

aj na HA je ekonomika, účto a hotelový management 4 roky ;-)
o gastro predmetoch je zbytočné hovoriť, ale čo sa ekonomiky týka, je to viac-menej na rovnakej úrovni

natalia123

Liones, bud si ista, ze nie je to presne tak ako pises. Ja studujem teraz na VS medzinarodne vzahy, mam tam uctovnictvo, tovaroznalectvo, financie...Na obchodnej akademii davaju lepri doraz hlavne na uctovnictvo a matematiku a KAZDY koho poznam u nas na VS a je absolventom OA vie lepsie uctovnicke predmety a celkovo matematiku lepsie ako absolvent HA. kedze ucto je na OA vsetky 4 roky. Takze som sa to musela doucit. Takztiez o predmete tovaroznalectvo som nemala ani sajnu. Na HA su skor predmety zamerane na vyzivu ludstva a na cestovny ruch, stolovanie, co si povedze pravdu su uplne zbytocne a prilis lahke. Npar. TPP, Tosca mi v zivote takmer nic nedali. A ked clovek chce byt sekretarkou riaditela napr. v nadnarodnej spolocnosti je to prestizny job, plateny 2000€ mesacne. Nehovorime tu totiz o sekretarke na urade prace v Bardejove. Tam asi clovek vela nezarobi. A VS musis urcite mat, bez VS robit vo velkej
firme je absurdne. Moja znama robi sekretarku v nemeckej firme v BA vie 2 jazyky, nemecky, anglicky, ma VS vo Viedni a zaraba tiez super. Takze ked clovek ma nejake ambicie, studuje , chce sa presadit urcite sa v zivote aj uplatni...

lionesssssss

leela :-)) ja zase neviem čo za HA poznáš :-)
na HA sa učia prakticky takmer tie isté predmety v takmer rovnakom rozsahu ako na OA (už teraz, v minulosti to tak nebolo, ale menili sa osnovy pre HA niekedy v roku 2010).

HA tiež nie je zrovna najľahšia škola, nakoľko tam je veľa praxe + sa musíš sústavne niečo učiť, predovšetkým na tie ekonimické predmety, pokiaľ viem, z gastro predmetov a aj z praxe sa zhruba od toho roku 2010 upustilo, dokonca si hoteláci už ani nerobia výučný list v štvrtom ročníku, pretože tej praxe je už oveľa menej a nestačila by im...

asi máš proste iba staré info

OA je rovnaká flákarina ako HA, a HA je zase rovnako náročná ako OA :-D

Nie sú to ťažké školy ,povedzme si úprimne. Na SVK asi ťažko nájdeš nejakú ťažkú školu vôbec :-D

Leela333

lionesssssss, neviem čo za obchodné akadémie poznáš, ale pokiaľ viem nie je to zrovna najľahšia škola. A že hotelová je to isté...ohliadnuc od úplne odlišných predmetov a zamerania...nie, stále nemám pocit, že by to bolo to isté ;-)

lionesssssss

bohovská ambícia - byť sekretárkou :-DDDDDDD

tiež mám za sebou HA, a neodporúčam
OA tiež nie je výhra, je to prakticky to isté čo HA teraz, le na HA máš aj gastro predmety a prax v oblasti gastro

ale ak chceš byť skutočne sekretárka, na to ti VŠ netreba, to fakt choď na nejakú priemyslovku, kde je nejaký trápny admiistratívny odbor a máš vystarané :-D

natalia123

Sachaliny
Ja som studovala na hotelovej akademii a potom som zistila, ze som spravila tu chybu, ze som mala obmedzene moznosti prijatia na VS, pretoze som studovala hlavne hotelierstvo, manazment, cestovny ruch a tak. Po strednej skole som chcela studovat Ucitelstvo a tam prijimali hlavne z gymnazii ( gymnazia maju na vsetkych VS najvacsiu sancu) a v tomto pripade aj z pedagickej skoly. O nasledujuce 4 roky sa ti moze zapacit zase nieco ine a kedze budes studovat odbornu skolu nie gymnazium znizia sa ti sance sa tam dostat. Davaj si nato pozor, lebo kedze sa dobre ucis, urcite pojdes aj ty na VS. Na tvojom mieste by som isla na gymnaziu a specificky odbor si vybrala az na VS, tu je to prilis skoro sa rozhodovat. O 4 roky si budes urcite viac ista, viac rozhladena comu sa chces venovat. A ked sa rozhodnes predsa len pre odbornu skolu, odporucam ti Obchodnu akademiu, urcite nie zdruzene skoly, tie nemaju uroven. Obchodna akademia je podla mna dobra skola, urcite lepsia ako hotelova akademia ( vlastna skusenost) na HA nas dost zdierali po tych vsetkych restauraciach... na OA budes mat zaujimave uctovnicke a tovarove predmety a potom na VS mozes ist studovat na Ekonomicku univerzitu a byt sekretarka riaditela, Vela stastia :)

Leela333

Ja ti radím ísť na odbornú školu ak už teraz vieš, že by si možno šla na ekonomickú výšku, zišla by sa ti obchodná akadémia. Navyše je to dobrá voľba aj keď ešte nevieš či ísť na vysokú. Na gymnázium totiž choď len ak chceš ísť určite na výšku, ale ešte nevieš na akú.

Napr. ak uvažuješ o psychológii alebo zdravotníctve, z obchodnej alebo inej odbornej ťa pravdepodobne nevezmú, ale z gymnázia áno ak budeš mať dobré výsledky.