Preco treba ist na odber krvi nalacno?

Sima 74

Chcela by som sa opýtať, či má niekto skúsenosť s odberom počas tehotenstva. Ženská mi kázala prísť nalačno, ale ja kým hneď keď sa zobudím nezjem aspoň kúsok rohlíka, je mi veľmi zle. Ďakujem

Ddana

Nalačno sa chodí preto, lebo jedlo zvyšuje hodnoty určitých vyšetrení. Iné odbery sa berú na hematológii /preto sa tam nemusí nalačno/ iné u obvoďáka a na internom. Skresľujú sa hlavne hodnoty sedimentácie, cukru, cholesterolu, CRP apod. Káva napr. skresľuje hodnoty aj vápnika v krvi a moči. Aj na Slovensku zoberú krv o 18hod v akútnych prípadoch, ale to sú už hodnoty zápalové a tým aj pomerne vysoké.

milli11

Pripadne ma zaujima aj otazka.

Kolko hodin minimalne sa nesmie jest pred odberom?

Napr. ak by som isla na odber o 8. hod. rano, mozem sa najest den predtym o polnoci napr. o 00. hod?

hviezdicka55

Aj ja som sa stretla ze jeden lekar mi prikazal nalacno a druhy vraj si mozem dat lahke ranajky. Chodim na krvny rozbor casto a podla mna tam mozu vzniknut nejake zmeny v koncentraciach v tych zlozkach alebo tak ked ten clovek predtym rano nieco zje..a vraj ked sa rozbor vzorky krvi neurobi do nejakych 8 hodin (neviem to si nepamatam presne kolko h) mozu byt potom uplne ine hodnoty ako ked by sa to urobilo hned!

fifiBB

ja idem s malým na odbery na hematologiu a kázali nám pekne sa naraňajkovať, ale nič mastné..
Inak tiež to nechápem ked idem k mojej obvoďáčke, krv nalačno vo mne koluje do prvého jedla a ked celý deň sa stravujem tak mám iné hodnoty a ked mi býva zle cez deň, nikdy nie ráno, tak by mali brať vtedy keď sa človek necíti dobre, nie?

GoFruit

V belgicku netreba prísť na lacno. Aj večer o 18 tí vezmú krv. Neviem prečo na Svk sa iba na lačno, aj mňa to zaujíma.

arman

Nie, v skutocnosti nezavadzaju. Po zjedeni jedla sa krv moze behom kratkej chvile nasytit vselicim a prave po jedle to moze byt zavadzajuce (podla toho, co zjes).
Kym telo nieje aspon 3 dni bez jedla, krv odraza stav normalneho cloveka (co zerie) lepsie... potom sa postupne zastavuje travenie, a telo prechadza na vnutorny rezim.
Ono, keby si vacsine lekarov doniesla krv hladujuceho po 20tich dnoch hladovania, tak ti ani neuveria, ze je to krv cloveka... take velke je ich poznanie. Toto je osobna skusenost z mojej blizkosti, kedy jeden z lekarov podstupil 40 dnovu hladovku, a po 20tich dnoch dal kolegom otestovat krv, a oni povedali, ze nic take nikdy nevideli, ale su si isti, ze to nieje krv cloveka... schuti sme sa vtedy pobavili. :-D