Davka v nezamestnanosti, hmotnej núdzi

ewelin2828

nooo pokiaľ nebudeš mať od nich určené výživne, tak asi sa budeš posudzovať s nimi, aj keď nebývate v spoločnej domácnosti....akonáhle budeš mať papier o výživnom, budú ťa posudzovať samostatne, samozrejme, že to výživné bude tvoj príjem, o ktorý ti dávku znížia....
ale pre istotu sa opýtaj na príslušnom úrade, vo vašom meste....už nie raz som zistila, že čo úradník, to iné pravidlá :)

gggab222

dakujem vam, za odpovede :) mam 22 som evidovana na urade prace ako nezamestnana, prijem nulovy. Tiez som pozerala nieco o tych prispevkoch, len som nevedela, ked uz nezijem s rodicmi ale este som nedovrsila 25,ci som aj tak posudzovana samostatne.

ewelin2828

winki, trochu ťa opravím....na dávku v hmotnej núdzi máš nárok, ak máš viac ako 25 rokov (nie 26!)..nemusíš mať trvalý pobyt inde ako rodičia..po 25ke sa automaticky posudzuješ samostatne, rodičia nie sú povinní živiť teba ani ty ich...
čo sa týka evidencie na ÚPSVaR, tam neviem či to je podmienka na získanie dávky v hmotnej núdzi (možno áno, možno nie, dočítala som sa rôzne názory na toto)
Základná dávka je 60,50 eur..2 eura na zdravotnú starostlivosť, nejakých 55,80 euro príspevok na bývanie (pre jednotlivca)..ale ten dostaneš len ak máš nájomnú zmluvu či list vlastníctva a preukážeš, že si hradíš poplatky súvisiace s bývaním...a keďže študuješ, mala by si mať ešte nárok na aktivačný príspevok - 63,07 eura
Samozrejme od tejto súhrnnej dávky sa odráta tvoj príjem, ak nejaký máš...to je presne definované v zákone, čo a koľko % sa za príjem na tieto účely považuje a čo nie :)

winki

To či si bola na AP nemá v tomto prípade žiadny význam. Môžeš poberať dávku v hmotnej núdzi ak máš 26 rokov a máš trvalý pobyt mimo rodičou a samozrejme musíš byť nahlásená na úrade práce, ako nezamestnaná. Výška je okolo 125 euro.