Manželstvo a problémy

Príspevok v téme: Manželstvo a problémy
nana989

Chcela by som sa podeliť,resp. vyrozprávať zo svojich problémov. Neviem, či mám skreslené predstavy o tom ako by mali spolu vychádzať dvaja ľudia žijúci v manželstve resp. v inom partnerstkom vzťahu. Posúďte.....zanedlho budem mať 30 rokov, pred súčasným partnerom som mala len jedného, bola to taká tzv. prvá láska, ale trvalo to len rok. Pochádzam z tradičnej rodiny, som viac menej rodinný typ, domácky, usadený ale zato sa spoločnosti nevyhýbam. Po tej mojej prvej láske som sa spoznala o 10 rokov staršie muža a cez kamarátov sme sa dali dokopy, veľmi som si už chcela založiť rodinu, mala som vtedy 24 rokov, vysokú školu za sebou, pracovala som. Môj partner je a bol veľmi tvrdohlavý.....náladový, hocikedy ma urazil nejakou poznámkou typu Ing., blondína.....a pod. Raz sa mu nepáčilo, ako som prešlo pešo cez cestu, ako šoférujem, že mám mrdník doma, a sám ani pohár po sebe neumyje. Vždy si dačo nájde a výsledok je taký, že ja robím všetko zle.... nenaučila som deti skorej na nočník, nenaučila som ich samých zaspávať (on spí sám v samostnej spálni a ja s dvoma deťmi v druhej,to spanie je u nás každodenný boj, keď sme mali druhé dieťatko, to prvé veľmi žiarlilo, bolo na mňa navyknuté). Momentálne sa mi vysmieva poznámkami ako fitnes a pod., lebo sa snažím trocha schudnúť. Máme už spolu dve deti, ale jeho správanie sa nemení, nie je to ten typ, čo by mi pomohol, podržal ma pri nejakom výchovnom probléme s deťmi, skôr prileje do ohňa a tým ma iba viac vystresuje. A večne diriguje, komentuje, rozdáva pokyny, niežeby si to sám urobil, no najviac ma hnevá, že vie na všetko tak bleskurýchlo nájsť odpoveď, mimoriadne je rečovo pohotový a zakaždým sa vynájde nejakou reakciou, čím ma totálne odrovná. Keby sme nemali deti, rozviedla by som sa, ale máme, takže to nejde a uvedomujem si, že som si vlastne sama na vine, lebo som vedela aký je, aj tak som si ho zobrala za muža. Nedávno som nastúpia znova do práce, on spí aj naďalej sám, chcela som aby si aspoň toho staršieho syna zobral k sebe, aby sme si deti nejak rozdelili, ale samozrejme, že sa tak nestalo. S deťmi mi pomáha ako kedy, viac si rozumie s tým starším, lebo ten má už 4 roky, menší má 2. Ja si ani správy nemôžem pozrieť, lebo kúpem deti a keď sú večer deti už umrnčané a chcú spať, tak som zase len ja na chybe lebo už mali byť dávno v posteli. Nikdy som nepočula od neho, nechaj tak, ja to spravím, oddýchni si, pospi si....a slovo prepáč, vôbec. Správajú sa aj ostatní muži takto? Je to normálne, či som ja príliš náročná?

Marcelka001

Ja viem, ze sa mi to lahko pise, ale kasli prosim ta na neho...To je fuk, ze mate dve deti. Co vlastne on pre ne robi, ze chcem prave KVOLI NIM ostat s nim??? Co je to za manzela, otca? Zlyhal na celej ciare ako chlap a ty ho vlastne vsetkym podporujes. Keby si ho teraz opustila, co i len na tyzden, dva, sla by si k mame napriklad, tak sa pokaka a bude ta na kolenach prosit, aby si sa vratila. Skus to konecne vziat do svojich ruk. Chces byt s nim kvoli detom, ktorym sa ani nevenuje. To uz nemas jedno, ci s tymi detmi nebudes sama? Vzchop sa a konecne sa mu postav. Ked od neho odides, ani nepipne, to si pis...Lebo prvy raz po rokoch manzelstva strati rec z toho, ako sa mi dokazes postavit :)

Maoam

ono vzdy je lepsie, vratit sa z kratsej nespravnej cesty spät a zacat odznova, ako pokracovat....

vsetci robime chyby, vela zien si nespravne vyberie

lenze si skoro 30 rocna dospela zrela zena, uz nemas 20, takze musis rozmyslat, utrriedit si to v hlave a zajdi za terapeutom a prip. aj vezmi dalsiu pomoc, socialnu, atd., ak mas moznost dostat pomoc v rodine, pytaj ju aj tam

ale TY musis chciet zmenit svoj zivot a musis chranit svoje deti.....vyrastu z nich inak tazko psych. naruseni neurotici, pripadne budu jedneho dna rovnaki despoti, ako je ten tvoj muz

a prosim, nedaj sem teraz ze: ale on ma aj svetle chvilky a v posteli je fajn.......

ty potrebujes UPLNE iny typ muza k sebe, ako je on, potrebujes vrucnejsieho, obetavejsieho, laskavejsieho a zodpovednejsieho muza BEZ sklonov k tyranii

on nech si hlada ladovu kralovnu, aj takych zien je dost, taku riadnu s bicom v ruke...lenze taka sa neda terorizovat.....takze najskor, aj ak by si odisla, si bude hladat dalsiu obet

pozri - aj tak skoncis ako 'najhorsia', ale na to kasli, zachranuj seba, svoj zivot aj svoje deti, kym je este cas

Maoam

Musis si vybrat. Budes mat 30. Si stale este velmi mlada zena. Ok, mas dve deti. Ale musis si vybrat,lebo dalej takto zit = jedneho krasneho dna skoncis ako troska na psychiatrii + s burn-outom a uz nebudes mat absolutne ziadnu silu na zmenu.
Zobrala si si zakomplexovaneho psychotyrana, to ti uz napisali viaceri.
Lenze na vsetko su dvaja, cize problem bol aj v tebe, neviem aky model si si odniesla z detstva, ci aky sebaobraz si o sebe mala, tazko povedat. Si idealna obet (pre neho a jemu podobnych).

Rada: musis ist za psychologom a vsetko mu vyklopit, VSETKO tak ako to je a svojho muza nijako nebran a uz vobec neklad sebe za vinu, ako sa ON sprava, hovor o pomeroch doma tak, ako to pises tu.

Viem, ze mas dve deti, ale nie si ani prva, ani posledna, ktora s dietatom, dvoma ci troma OPUSTI despotu.

Mas 30, teda skoro 30, preboha......spamätaj sa. To chces takto dalej zit? Vies ako dlho to trva, kym budes mat 40? A dalej? Zacne ta podvadzat, lebo uz nebudes tak mlada, ako teraz, za vsetko ta bude buzerovat, deti pojdu do skoly, budu nejake (bezne) problemy, VZDY budes ty na vine.
Toto nie je zivot, toto je PEKLO.

Uprimne, napriek dvom detom by som zvazila rozvod.

Ale najprv chod k psychologovi, toho nutne potrebujes.

Neviem, ci mas kam ist, ci ostavas kvoli 'velkemu domu' - ale cena za to bude hrozne vysoka a bolestiva a odnesu si to AJ deti......a za to uz zodpovedas aj ty.

osoba

Lienka2708, a nenapisete co, ze?
Vsak hej, zmenit sa nezmeni. Ale to neznamena, ze nemôze dostat rozum. A tiez to nemusi prist az vtedy, ked uz bude neskoro.

nana989, co by sa stalo, keby ste mu dali precitat celu tuto temu?? Mozno by to zacal uz brat vazne. Ale su sem zial aj prispevky, ktore by rad asi nevidel.

Lienka2708

Nezmení sa! Keď mu povieš a záleží mu na Tebe aspoň trošku, bude sa snažiť ... ale prvá vyhrotená situácia a je tým, kým bol! Moja vlastná skúsenosť! Až keď Ťa "stratí", si uvedomí, aká si "nenahraditeľná", ako Ťa miluje. Keď toto "doplo" môjmu, už teraz bývalému, manželovi, bolo neskoro - už sa mi nedalo vrátiť späť a zabudnúť. Už existoval muž, ktorý mi 3 roky "dáva" plným priehrštím, čo mi 20 rokov chýbalo :-)

osoba

komunikacia, komunikacia, komunikacia

Najskôr si sam neuvedomuje, ake nasledky môzu prist kvôli tomu, ako sa sprava. A tiez nemyslim teraz len na vas, ale zial aj na vase deti. Naozaj im on môze takymto spravanim velmi znacne ovplyvnit zivot.
Nic mu nieje dobre? Tak jeho deti budu mat nizke sebavedomie, co dalej ovplyvnuje ich psychiku, a psychika dalej ovplyvni zivot v kazom aspekte. Dcera pôjde za prvym, koho stretne... Syn pre zmenu nestretne ziadnu...
Samozrejme nemusi to tak byt. Môzno to budu silne osoby.

A urcite vas nechcem tymto niak strasit, len vam dat neake argumenty, s ktorymi by ste to mohli vysvetlit vasmu manzelovi. Da sa zmenit aj dospeli clovek. Teda ani nie zmenit, uz taky bude navzdy. Ale ak si uvedomi co tym robi, moze sa naozaj snazit o zmenu, mysliet na to, aby take veci nerobil. Vzdy ked sa zacne takto spravat, tak si môze hned vybavit nasledky, a prestat sa tak spravat. A postupne to môze v sebe dost potlacit.

Je mi po 20-tke, mam asi neakeho takehoto otca. Zanechalo to vo mne zle nasledky. V poslednych rokoch sa uz uvedomil, co tym robi. Snazi sa zmenit. Postupom rokov sa mu to z casti dari.

,,vie na všetko tak bleskurýchlo nájsť odpoveď, mimoriadne je rečovo pohotový a zakaždým sa vynájde nejakou reakciou, čím ma totálne odrovnᡡ hmmm Asi viem dokonale, ako to mate. V rychlosti jednoducho nedokazete vsetko vyriesit, podat spravny rozumny protiargument. Cisty ja. hmm Tak mozno keby ste si pisali, mozno takto ako napriklad pisete sem s ludmi na tomto fore. A takto komunikovat o tychto veciach. Budete tak mat more casu na rozumnu odpoved. Hoci by to bola pomala komunikacia, ale mozno by sa vam takto podarilo veci riesit.

ze ste ing. to neznamena, ze musite tym byt aj velmi rychla v myslienkach. Môze byt clovek celkovo v tomto pomalsi, a mat pritom ovela väcsiu inteligenciu ako mnohy... Takze by ste sa nemuseli hanbit za to, ze si potrebujete pisat...

toto vsetko je len môj osobny nazor...

Agnes999

doubledog, nemyslela som, ze ma raz budes ty obhajovat :) ale hej, ty si ma pochopil. Voci zakladatelke temy nemam nic, ale ma poslednu sancu so svojou buducnostou a hlavne buducnostou svojich deti nieco urobit, kym nie je neskoro. Deti su este malicke, este nie su poznamenane. Ak v tomto budu vyrastat, naisto ich to poznamena a museli by byt velmi psychicky silne, aby raz dokazali zit normalne v normalnom vztahu. Vela na sebe pracovat. Malokto to dokaze.

nirv

Zakomplexovaneho chudáka si si našla...ale pamataj že vzdy máš na výber. Poznám babu, ma tri deti a aj tak odišla. A žijú a fungujú, hajzel neplatí, ale tak to už chodí, dnes sú už všelijaké páky na nich...nemáš kam ísť? Ak nemozes odísť, tak toho sebca prevychovavaj, resp seba, lebo ty si tá čo si nechá skákať po hlave. Nenechaj to tak, rob niečo. Ak si nevieš sama rady, choď do poradne.