Liecenie proti mojej voli?

annemary

čo su laxatíva prosím a ta PPP?
No ja furt vravim o smrti, ze rozmyslam nad koncom len neviem aky by bol vhodny sposob a neskoncila som vobec v nemocnici.

Helena.

Je možné dat moju mamu na liečenie,pokial s tým ona nesuhlasí?Moja mama má 76 rokov a pomočuje sa,a odmieta sa liečit,ani k doktorovi nechce íst,tak ho k nej zavolala,ten ju odporučil íst ležat do nemocnice,čo však mama odmieta.A to pomočovanie vadí aj susedom-je to už hrozný zápach.A byt je moj,všetko platím,ale štve ma už ten zápach.Prosím poradte,či ju možem dat proti jej voli na liečenie a ak áno,na koho sa mám obrátit?Dakujem.

[zruseny22]

VEDMA, ďakujem, že si to potvrdila!
Keby som to nezažila na vlastnej koži, tak by som nikdy nemyslela, že sa to skutočne dá! A keď si predstavím, že som sa ani zabiť nechcela, len som pojedla pri mojej PPP väčšie množstvo laxatív! Fyzicky mi bolo zle, skončila som na pohotovosti, z pohotovosti ma večer poslali na chirurgiu a z chirurgie na psychiatrické konzílium. Za 5min. som bola na oddelení ani neviem ako! Hospitalizácia proti mojej vôli!! A na druhý deň za mnou prišiel chlapík zo súdu. Ale darmo som mu vysvetlovala, že trpím PPP, a že to proste k mojej diagnóze "patrí"... a žiadny reverz podpísať neišiel!!! Bolo to pred 2 rokmi.

VEDMA

Mozu ta nedobrovolne hospitalizovat v pripade, ak svojou PPP ohrozujes svoje zdravie alebo zivot (t.j. vyrazne vychudnutie, rozvrat vnutorneho prostredia-dysbalancia ionov a podobne, ak sa vyhrazas samovrazdou, pripadne nasilim na sebe ci inych osobach. Nedobrovolnu hospitalizaciu nariaduje sud (to vybavi vzdy psychiater z oddelenia). Ak si nedobrovolne hospitalizovana, nemozes podpisat reverz, ale musis sa liecit tak dlho, ako lekari uznaju za vhodne. A vobec nemusis byt zbavena svojpravnosti, to s tym vobec nesuvisi.

[zruseny22]

Zákon č. 576/2004 Z.z. o zdravotnej starostlivosti: je možné poskytnúť zdravotnú starostlivosť aj bez
informovaného súhlasu, pričom v písm. d/ je uvedené, že informovaný súhlas sa nevyžaduje v prípade
(cit) „ambulantnej starostlivosti alebo ústavnej starostlivosti, ak ide o osobu, ktorá v dôsledku duševnej
choroby alebo s príznakmi duševnej poruchy ohrozuje seba alebo svoje okolie, alebo ak hrozí vážne zhoršenie jej zdravotného stavu.“

[zruseny22]

No, možno záleží aj na tom, ako sa vlastne do tej nemocky človek dostane (či je to cez ambulanciu psychiatra, alebo že človek skončí "na pohotovosti"), to už neviem...

[zruseny22]

Agneš, vtedy človek odísť nemôže, lebo je to cez súd a o prepustení rozhoduje súd "po dohode" s ošetrujúcim lekárom!