Dali by ste mu šancu?

Príspevok v téme: Dali by ste mu šancu?
123lilly321

Mám otázku , dali by ste šancu chalaňovi , čo má "schyzu" ? i keď si myslím , že je to skôr pohodlnosť ... ako diagnóza.. je veľmi milý , inteligentný a je mi s ním fajn , dokážu dvaja ľudia fungovať aj v takomto vzťahu bez problémov ? on nieje ani násilný nič , dosť ma prekvapuje , že takú diagnózu má , lebo by som si to nepomyslela , berie nejaké dva druhy tabletiek , ja by som chcela , naučiť ho "žiť" bez tabletiek samozrejme pokiaľ mu nebude "prepínať" .. vedie taký život že kamaráti , pivko .. a ja ho chcem trošku zosocializovať na úrovni , ukázať mu ako správne žiť bez liekov , bez alkoholu i keď nepije veľa ale sem tam si dá ... je veľmi sympatický , čo sa výzoru týka , veĺmi pekný chalaň , mám veľkú túžbu mu pomôcť , čo myslíte mám to skúsiť ? voči mne je veĺmi milý , skladá mi komplimenty po pravde mi padol do oka hneď

FFP2

Agnes: Nebolo to jednoduché. Sám by som to určite nezvládol. Aj tak je úžasné, že mladé dievčatá ktoré môžu mať veľa veľa kamarátov sa pokúsia niekomu pomáhať. A niekomu koho vtedy ani nepoznali...

0vecka

no podla mna to zase bude "vztah" ked uz na zaciatku do toho ide ze ho chce zmenit...

zmenit sa daju male drobnosti napr sklapanie zachodovej dosky a nezaspatie 2 min po sulozi ale nie ze prestane s kamaratmi chodit na pivko a brat lieky na schizu...

Agnes999

FFP2: je to uzasne ze sa ti podarilo uzdravit sa a si bez liekov. Muselo to byt tazke s tolkymi diagnozami, pozerala som si co su, no ta F20 (schiza) je z nich najhorsia. Da sa z toho vyliecit, ale nepodari sa to kazdemu. Citala som, ze pri schize je to 1/3, 1/3, 1/3. Teda ked sa zacnu liecit, 1/3 nepomozu lieky. Ostatnym pomozu, z nich dalsia tretina bude musiet brat lieky do konca zivota a posledna tretina sa pomocou nich dokaze uzdravit a neskor mozu fungovat normalne bez nich. Lieky si ten chlapec moze znizovat len vtedy, ak mu to odporuci lekar a bude to pod jeho dozorom. Ak by sa mu zacal stav zhorsovat, upravi zas lieky. Ale rozhodne by to nemal robit sam, je to nebezpecne.

FFP2

F09, F20, F32, F38 - tieto diagnózy mám napísané v zázname a vlečú sa so mnou už od roku 2008. 9! pokusov o samovraždu a nakoniec nútená hospitalizácia na psychiatrickej klinike, kde som si aj mäso na obed krájal lyžicou. Na izbe vľavo feťák čo mamu nožom prizabil, vpravo díler a narkoman s príjmom 300€ denne z drog.
Trvalo dlho kým som začal po prepustení ako tak žiť. Aj keď lepšie ako pred hospitalizáciou. Bol som ospalý, pomalý, nechápavý. Po pol roku sa objavili dobrí ľudia, ktorí aj keď videli, že nie som "úplne normálny", sa so mnou pekne bavili. Postupne som ich našiel tak do 10.
Stav sa mi rýchlo zlepšoval. Našiel som dosť síl žiť inak, než v smútku s krabičkou liekov v ruke. Iný životný štýl, iný pohľad na svet, iný šatník, iné záľuby... Rad radom lietali veci do koša.
Koncom 2011 som sa s doktorom dohodol na postupnom znižovaní denných dávok liekov. Po niekoľkých mesiacoch žiadne absťáky, nálada kolísala, ale vždy som to konzultoval. Nikdy som lekárovi nič nezatajil. Aj na hlúposť, ktorú som nechápal som sa opýtal. V máji 2012 som poďakoval lekárovi - stabilný zdravotný stav, kontrola podľa potreby. (v inej téme som udával 2011 - pomýlil som sa). Odvtedy som tam nebol.

Preto dá sa to!!! Síce sa tie blbé písmenka so mnou vlečú, ale čo už. Podľa seba som relatívne zdravý, normálny chalan, aj keď mám iný pohľad na svet ako väčšina ľudí.

Lilly nemusíš sa báť, len to nemôže byť nasilu a je to hlavne na dlho - možno roky ako u mňa.

A čo Tí priatelia? Nie sme v kontakte. Aj keď ich občas skontaktujem, nedočkám sa odpovede a neviem prečo. Ani jeden. Neviem síce prečo, či som im niečo urobil? Neviem o ničom. Možno ako som sa im pred očami menil z trosky na normálneho človeka (asi?), sa nám cesty rozdelili a asi je to osud. A vlastne prečo hovorím priatelia? Veď to boli dievčatá v mojom veku. Ani jeden chlapec, čím to bolo? :D

Milión krát som spadol na zem a oni mi vždy pomohli postaviť sa a teraz už asi musím ísť sám.
Nikto si nevie predstaviť, čo tí ľudia pre mňa znamenajú. Spomínam si na veľa krásnych chvíľ. Ani s mojou rodinou ich nemám toľko!

skenn

inak ja by som do takeho vztahu nešla..pokial sa jedna o nejaky flirt, uz neviem ja, ake ste vy davaja typy, tak chodte do toho ale na vazny vztah dievca to neviem ci ma zmysel radsej sa vyhni tomu

skenn

velmi dobra kombinacia alkohol a lieky ... schizofrenici by nemali pit, hulit travu ani nic, mozno tak normalne cigy. takze daj si za ulohu odnaucit ho chlastat a radsej sexujte

Agnes999

lily si nejaka precitlivela. Nikto na teba nevybehol, len ti napisali pravdu. Mas pocit ze si mudrejsia jak vsetci studovani doktori. Takych uz bolo co chceli laskou liecit tazke diagnozy. Bud ho akceptuj aky je aj s jeho diagnozou, alebo ho nechaj tak. Schizofrenici mozu byt bez liekov nebezpecni sebe alebo svojmu okoliu. Precitaj si nieco o tejto diagnoze na internete a pribehy schizofrenikov.

innerworld

Inak,je velmi zaujimave ako maju zeny sklony pomahat svojim partnerom, vyliecit,usmernit,trochu mi to pripomina materinsky pristup. Tym nechcem povedat,ze je to samo o sebe zle,len si nemyslim, ze muzov dokazu "vychovat" ich partnerky, prv si musia chciet pomoct sami az potom ocenia pomoc partneriek.

TinaM

myslim si, ze lilly ma naozaj malo informacii celkovo o psychickych chorobach a mozno aj trosku naivny pohlad na zivot (nie v zlom). Pravdepodobne nevies, ako sa ten chlapec sprava bez liekov, inak by si vedela, ze ked ma clovek diagnostikovanu schizofreniu, tak ho jednoducho "nepreucis" na to, ze ju nema. To je ako keby si cloveku s kardiostimulatorom povedala, ze ho predsa nepotrebuje, da sa zit aj inak. Proste to nie je take jednoduche. Neodhovaram ta od vztahu s nim, ak si sa o jeho probleme dozvedela od neho, asi ti dost doveruje. Kazdopadne by som patrala a ziskavala informacie, a urcite by si nemala ist do vztahu s chorym clovekom len preto, lebo by si mu chcela pomoct.