Som osamelá v cudzom svete

Príspevok v téme: Som osamelá v cudzom svete
IsabellaM

Ahoj...vlastne ani nepredpokladám, že na môj príspevok niekto zareaguje, potrebujem sa z toho jednoducho vypísať. V októbri som nastúpila na výšku mimo SR, ale doteraz sa mi nepodarilo nadviazať nejaké vzťahy. (Som dosť introvert,ťažko sa niekomu otvorím, ale na strednej som mala super triedu, boli to tie najlepšie roky môjho života.) Na začiatku štúdia to ani nebolo možné - každý bol úplne vystresovaný, lebo škola nie je vôbec ľahká. Je to vedecký odbor, čo mi nevadí, ale predsa len som humanitne zameraný typ a tých na škole asi veľa nebude. Napriek tomu som sa snažila vo voľnom čase začleniť, ale nedarilo sa. Všetko mi pripadalo umelé a také "nasilu" a ja netúžim po povrchných priateľstvách, keď si spolu nemáme čo povedať a záujmy spolužiakov mi nič nehovoria. S nikým som si "nesadla" tak, aby som sa cítila uvoľnene a nemyslela stále len na školu. Mám pocit, že som zostala v minulosti v spomienkach a kvôli zlému začiatku na novom mieste sa nedokážem pohnúť ďalej. Je to na psychiku, ale snažím sa na to nemyslieť, aby ma to úplne nepoložilo. Som 24/7 sama (nebývam na intráku), a samozrejme,že sa mi nikde nechce chodiť stále samej. Pripadám si, akoby som sa vracala do čias zo základnej školy, na ktorú nemám vôbec dobré spomienky. Neviem, čo by som mala ešte urobiť, aby sa moja situácia zlepšila, či treba počkať, nech sa to nejako samo "utrasie", pretože stále sa o niečo snažiť mi nepríde tiež úplne normálne.

system

prvu vetu si si mohla odpustit, preco by sme nemali reagovat ? uz v prvej vete davas najavo nedoveru k ludom :P (asi, neviem :D ) mna hned ako prve napadlo usporiadat nejaku zurku na byte ak niesi na intraku :D aale to je asi blby napad, kazdopadne hlavu hore ;) urcite sa najde niekto aj tam skym si pokecas a zabavis sa, len ten niekto ti nezaklope na dvere ;) preto by si mala aspon minimalnu snahu vyvynut aj ty :) presny navod ako najst kamosov v tvojej situacii ti neda nikto, ale drzime ti palce :)

nicsaneboj

no ten pocit som mavala zo zaciatku, v ramci erazmus grupy. Dokonca som xkrat revala v sprche, vyparovala sa zo skupiny, kde mi bolo uplne awkward, nemala som si s nikym moc co povedat. Takze z toho hlavne nemaj zly pocit zo seba, teda o tom extra nepises, takze to ta asi netrapi. Spriaznene duse sa hladaju fakt tazko, ale neboj, ked si nejake mala na strednej, najdes si aj inde :) drzim fakt palce, nech ide aj skola, aj priatelstva :) skus kludne ten cs

IsabellaM

Dobré duše, ďakujem za podporu, naozaj si to cením :)

Dadula56: Prednášky a nejaké podujatia som už skúšala, aj som sa tešila že môžem na chvíľu vypadnúť, no vždy to skončilo tak nejak divne, (aspoň som sa tak vnútorne cítila - že nie som na tom správnom mieste a ľudia mi nesadli ani tam) Možno vyzerám ako prieberčivá, ale poznám, (keďže mám doma spriaznenú dušu), kto mi vyhovuje a to inštinktívne vycítim dosť skoro že to nie je moja "krvná skupina". Neviem, som asi z tých, ktorí potrebujú mať okolo seba správnych ľudí, aby sa cítili uvoľnene a zdravo sebavedome. Nie som diskotékový typ, ale ak sa nájdu ľudia ktorým verím, viem sa prispôsobiť rôznej spoločnosti :) a dala by som neviemčo za to, aby som mohla chodiť do jazykovej, ale nedá sa! :(

nicsaneboj: Jasné, že nie som najlepšia kamarátka zo všetkými zo strednej, tiež mám iba 1-2 spriaznené duše odtiaľ, ale sú na nezaplatenie. Ide o to, že som bola schopná vychádzať s každým, aj keď tam boli rôzne povahy a nikto nebol taký, že by vedel podraziť nohy. Teraz mi škola zaberie skoro voľný čas, lebo študijne som tiež "nevykročila" práve najlepšie a priateľstvo treba pestovať a v tom je ten problém, čo ma frustruje. Časovo stíham v podstate iba školu, ale bola by som ochotná obetovať kúsok toho času pre niekoho. Na hodinách sa stretávam len s mojou skupinou, ale s nimi si nemám čo povedať, max. pár bežných fráz. Tiež sú všetci tak so záujmom"zažraní" do učiva, pričom ja tento pocit nezdieľam, aj tým som trochu "out". Nuž každý sme nejaký...nejako bolo, nejako bude.
P. S. V Nemecku som bola, jazyk študovala 5 rokov, takže ťa úplne chápem, že si to nemala 2x ľahké, ale na druhej strane si mala fakt šťastie na priateľov v tak konzervatívnom národe (čo sa týka správania, hlavne) Pekný deň prajem :)

nicsaneboj

Ahoj Isabella, poznam to z vlastnej skusenosti, casto je to aj o "stasti", na akych ludi natrafis. Ale stastie sa da trosku privolat - v mojom pripade bolo stastim, ze som nepocuvla svoju depku a sla som von na jedno stretko -> odvtedy sa nove kontakty rozrastli geometrickym radom, a aj ked mnohe boli ako keby povrchne (ako kazde nove priatestvo zo zaciatku) vykrystalizovalo sa mi z nich velmi prijemna partia ludi a postupom casu mozem povedat o cca 4 ludoch, ze su mi uplne blizki, s jednou byvam teraz, s dalsou budem byvat o mesiac, paradicka. A to som v Nemecku, kde su ludia menej pristupni ako u nas na slovensku plus nevedela som vobec jazyk. Nehovoriac o tom, ze na strednej je to vek, kedy su tie partie naozaj silnejsie, aj priatelstva ako keby hlbsie, postupom casu sa kvalita priatelstiev meni (mam 25, od strednej aj z "hlbokych" priatelstiev mi zostali zo 2)
Ak mozem odporucit, ja som zacinala couchsurfing meetingom - vo vacsine vacsich miest sa okolo tohot nieco deje (couchsurfing.org, portal na hladanie kratkodobeho ubytka stojaci na dobrej voli a otvorenosti ludi, mozno poznas) Povodne to bolo len preto, ze som nemala intrak, co sa nakoniec poriesilo, ale zasla som na stretko, co usporaduvaju kazdy tyzden. Sla som tam zdeptana, s jazykovym blokom, na tremu som si dala jedno pivko :D a dopadlo to perfektne. Cely couchsurfing je postaveny na vzajomnom zaujme ludi o seba, o kultury, novost ako taku, takze sa mi tam zoznamovalo defaultne dobre. Zo zaciatku to boli samozrejme otukavacky, stale tie iste otazky, blabla, ale postupne sa ukazalo, s kym si rozumiem, zazili sme par akcii spolu a bolo. Takze len prekusnut to pociatocne zoznamovanie a stres (ja som mala tremu celkom) zvladnut to s usmevom a dobrym pivkom a bude dobre, neboj :)
Drzim palce, urcite to skus :)

Dadula56

Isabella, viem ta pochopit. Prist niekam bez najmensej podpory znamych ludi je tazke.
Ak ti nesadli spoluzaci, skus trocha rozsirit svoj okruh. Vyber sa s nimi niekam aj napriek tomu, ze ich mozno az tak nemusis. Oni maju sirsi okruh znamych, mozno tam niekoho najdes. Casto objavis tebe blizkych ludi uplnou nahodou a casto to byva aj tak, ze si ti sprvu nesympaticki, ale zistite, ze mate nieco spolocne. AK by nefungovalo ani toto skus cielene vyhladat akcie, ktore ta bavia. Napr. jazykovy kurz, kurz tanca atd. Alebo priamo na skole nejake sutaze, dobrovolne organizacie, prednasky. Tam by mal byt minimalne jeden zaujem spolocny. Nemozes ocakavat blizke vztahy hned. Ono to trocha trva, nez sa clovek otvori a sprvu sa moze kamaratstvo zdat povrchne. Ale casom sa moze rozvinut.