Hypertenzia ? po lumbálnej punkcii

Príspevok v téme: Hypertenzia ? po lumbálnej punkcii
Hanka1

Počas hospitalizácie na neurologickom oddelení, na základe odporučaných vyšetrení, mi bola vykonaná lumbálna punkcia z dôvodu prítomných lézii na mozgu zistených pri MR.
Bola som oboznámená, že po tomto zákroku môže nastať zvýšený TK , bolesti hlavy , tlak v hlave. Dve hodiny po punkcii som ležala na bruchu , potom do 24 hod som mala odporúčané ležať len na boku. Po 3,5 hod častého prísunu tekutín som sa potrebovala vymočiť a ošetrujúca sestra ma odviedla na WC, takže počas tých 24 hod som bola opakovane na WC za doprovodu sestry. Ďalšia smena zdrav. sestier mi povedala, že som vôbec nemala vstávať z postele , sestra sa mala o mňa postarať na lôžku , čo tak neurobila , evidentne jej bolo pohodlnejšie zvoliť spôsob , ktorý však zrejme mal za následok nasledujúce obtiaže. Na ďalší deň nastal silný tlak v hlave, silné pichanie v hlave. Tlak krvi sa mi zvýšil na 120/90 , podotýkam, že môj celoživotný TK sa pohybuje v rozmedzí 95/65 , tak takéto zvýšenie tlaku bol pre môj organizmus citeľný. Poctivo som ležala na lôžku , absolvovala som mimo len WC a sprchu. Na ďalší deň TK vo večerných hodinách mi stúpol až na 147/95, tep 62. . Požiadala som oš. lekárku o úpravu znížením, nakoľko tento tlak už bol neúnosným pre moju hlavu , nakoľko to už bolo zvýšenie o 50 oproti môjme bežnému systolickému tlaku. Magnéziom do žily sa TK upravil na 120/85.
Na ďalší deň sa tlak pohyboval v rozmedzí 130-140/ 85-95 , pobede mi bola podaná infúzia magnézia, ktorá však z nížila tlak o 10 . Vo večerných hodinách TK mi stúpol až na 170/100 z čoho som už mala neznesiteľný tlak v hlave , silné pichanie v hlave, pálila ma ľavá časť hrudníka, ľavá ruka . EKG bolo v norme. Bola mi podaná tabletka pod jazyk Tensiomin, TK sa pohyboval ešte nasledujúce tri hodiny 160/100 a následne klesol 125/80 . Ráno opäť vystúpil na 149/96 , potom mi bol podany mnou nezistený liek, však TK neklesol , večerné meranie opäť 145/98, tep 61. Po celú dobu som často pila čaj, minerálky a len ležala a oddychovala na lôžku. Z hľadiska lekárov bol tento všetok uvedený TK zanedbateľný, tak sa i vyjadrili, že je normálny, nakoľko k znižovaniu pristúpili až na moje opakované žiadosti z neznesiteľného tlaku a pichania v mojej hlave.
Prosím Vás o informáciu , čo nastáva pri zvýšení systolickéhom tlaku o 40-50 , či môže mať dáke dôsledky zvýšenie TK pri 170/100 pre telo , ktoré je roky zvyknuté v bežnom živote na TK 95/65 . TK pri 160 /100 som nevnímala ako zdravie ohrozujúce, vnímala ako veľmi nepríjemné na nevydržanie tlaku a pichania , no už pri 170/100 som mala obavy , či sa niečo v mozgu udeje.