Dcere zistili celiakiu...

Dd0123

Na stránke www.celiakia.sk je množstvo receptov, takže stačí kus trpezlivosti a odskúšať kým si nenájdete vhodný recept. Viem, že takéto výrobky sa predávajú aj v lekárni a v drogériách, takže fakt len skúšať.
Ja mám neter ktorá má tiež celiakiu, ale so štipkou trpezlivosti a sebaovládania je má pod kontrolou, takže je na tom podobne ako tu písala pani, že celiakia sa vyliečiť síce nedá, ale pod kontrolou sa dá udržať.

Helus

ANKA89 ja som uz vyskusala 9 receptov na chlieb,z roznych muk,a ten chlieb mi nechutil,takze asi ostanem bez chleba,ani tie kupovane od SCHER mi nechutia.

anka89

smutna mama neboj sa su aj horsie choroby upravis dcerke stravu a bude ozaj mam kamosku co to ma tiez napiste niekdo dobry osvedceny recept na chlieb ktory si sami doma peciete dakujem

smutna mama

Edita_L , je zaujimave , ze sa jej celiakia upravila ,lebo vsade pisu , ze jo to nevyliecitelne celozivotne ochorenie ,tak ja uz neviem

Helus

ahoj smutna mama ja mam 48 a mam celiakiu od marca zistenu,ja som cely zivot chodokrvna,davali mi lieky a nic som nemala zlepsenne,az vo februari som mala strasne bolesti pod lavym rebrom,nevedeli mi zistit z coho,tak ma zacali liecit na chrbticu,a potom som bola u lekarky,na kontrole z chrbticou,a vravela som jej ze som zase vracala po chlebe z ramou,a ze to bude pankreas,a nasledovalo sono,tam nic,a potom gastro,a uz pri vysetreni vravel lekar ze celiakia,pytyl sa na stravu,a lked som mu povedalôa,ze z jogurtu som vracala,tak hned vylucit lepok+ mliecne,a za 4 dni,uz bolesti ustupovali,ale musim dodrziavat poctivo,lebo ked zhresim niecim malym,tak hned mam bolesti,a to sa nevyplaca,takze radsej nehresit z jedlom.Da sa to zvladnut,je to sice tazsie zo zaciatku,ale uz teraz je to v pohode.vela zdaru pri bezlepkovej diete.

RNG

Telo, najma mozog potrebuje rozne tuky, tj aj nasytene, lebo napr nas mozog je zlozeny prevazne z nasytenych tukov. Co nepotrebujeme su priemyselne vytazovane a tak znicene rastlinne oleje. My ich potrebujeme v povodnej forme, tak ako boli v rastlinach
Brojenie proti zivocisnym tukom a napr kokosovemu a palmovemu oleju je nic ine, len vysledok spinaveho konkurencneho boja, kde vyrobcovia rastlinnych olejov za ucelom predaja svojich vyrobkov ociernili tieto nasytene pre telo potrebne tuky.
Mnohe ostrovne covi,lizacie poznali v potrave najma kokosovy olej a boli zdravsi, nez sme my. Nemali ani vyraz na infarkt alebo cukrovku, a to spoznali len po dovoze roznych "civilizovanych" jediel.Je to dobre dokumentovane mnohymi lekarmi, misionarmi, ktori s nimi zili.
Zialbohu,to sa na internete a v medickej literature (cest vynimkam) uspesne potlaca, aby sa ludia nemohli dozvediet pravdu.

vitavi

Celiakia je problém poškodeného a oslabeného čreva .
Stenčené steny čreva prepúšťajú nerozložený lepok do krvného obehu. Odtiaľ sa dostáva do orgánov a kĺbov kde spôsobuje problémy a alergické reakcie.
Čo spôsobuje, že stena čreva lepok nie je schopná zadržať ? Jej predchádzajúce zoslabenie vplyvom expanzívnej potravy a zahlienenia. Hlavne cukrom v jednoduchej forme : rafinovaným repným, ovocnou fruktózou, medom a pod. Zahlienenie spôsobuje hlavne mlieko a mliečne výrobky, ale i nevhodné tuky : saturované, živočíšne a biela múka. Stav sa zhoršuje pri príjme chemicky upravených potravín, povzbudzujúcich látok, ale i zemiakov a tropických plodov.
Celkove je celiakia problémom príliš modernej priemyselne upravovanej stravy a moderných "pochutín". Lieči sa jednoduchou stravou založenou a bezlepkových celozrnných obilninách ryža natural, pšeno, kukurica, pohanka, a zelenine. Po zlepšení stavu možno pridávať postupne jačmenné krúpy, ovos, raž a pšenicu až po dlhšom čase, ale nie obrusovanú, ale vo forme celých zŕn domäkka uvarenú. Šupy z obilnín a B vitamíny zlepšujú stav čreva, spevňujú ho.

Edita_L

Dobrý deň,
moja dcéra má potvrdenú celiakiu od 10 roka života a teraz má 20. Diétu dodržiavala spočiatku veľmi prísne, ale postupne na radu jedného zahraničného lekára sme začali prechádzať na normálnu stravu. Spočiatku boli problémy, ale časom si zvykla. Teraz sa stravuje normálne, s tým, že v období stresu - skúškové obdobie, atď... máva zdravotné problémy a vtedy lepok obmedzuje.
Keď sa jej potvrdila diagnóza, tak neznášala ani mliečne výrobky, teraz je to v pohode.
ZŤP sme nežiadali, však s celiakiou sa dá žiť plnohodnotný život.

GoFruit

Ale celiatici by radsej nemali jest ovos.
A celiakia je inac často spojena s alergiou na mliecne vyrobky....
Davat celiatikom ztp to uz co je za blbost. Ved sa len musia inak stravovat a tak by sa mali vsetci ak by chceli byt zdravsi...

RNG

Vyse 20% ludi na svete ma problem okolo lepku, ze ho nevedia poriadne rozlozit a stravit, takze im zamoruje telo. Najnovsie, najma v hybridizovanej psenici je coraz viac pre nas neprirodzenych bielkovin a inych latok, ktore pri peceni sa stanu doslova skodlive pre nas. Takze ja osobne s vyhybam produktom z psenice, ciastocne aj z razi a jacmena a jem radsej bezlepkove a nehybridizovane zrniny, ako ovos, quinoa, chia a stare povodne zrniny, ako pohanka, kamut a ine.
Z hladiska toho, ze zijem v USA, kde aj kukurica je az na 95% geneticky zmenena, ak kupujem kukuricu na pukance napr, tak kupujem prirodnu, nehybridizovanu a samozrejme nie GMO.

Trpim trochu, lebo som vyse 60 rokov jedol chutny razny chlieb, ale kedze som cukrovkar a prave psenica a znicene tuky su spojene s cukrovkou DM2 bolo na case sa od tychto odputat kompletne.
Posledne, co mi este zostava ako mozno ciastocne skodlive je ovos, ale aj ten jem vo forme celeho zrna, ovsenne vlocky a aj to len prirodne, neslachtene