Vegetariánstvo a tabletky namiesto mäsa?

Príspevok v téme: Vegetariánstvo a tabletky namiesto mäsa?
Ivetka009

Už niekoľko mesiacov nejem mäso. Chcem sa spýtať, čím je najlepšie nahradiť isté výživné látky, ktoré sa v mäse nachádzajú. Tabletkami, výživovými doplnkami atď.? Ak áno, tak akými?
ďakujem :)
.....................................................................................

ZDRAVIE.sk odporúča:

Bielkoviny a ich význam pre telo, krásu a zdravie
Viac na www.zdravie.sk

Saaalvika

Mne dost vyhovuje byt veganka (neviem ako to inak nazvat) s tym, ze jem ryby. Cize, ziadne vajicka, mlieko, maso, tuky, len rastliny a ryby. Je to v podstate nieco na styl makrobiotiky, ale o dost menej striktnej. Mozem len odporucat, priatel schudol 20kil :D I ked teraz by chcel trosku nabrat spat, tak posilkuje, no :)

sweater.

ja som za veganstvo, moj nazor je ze mlieko/vyrobky z neho su pre telo horisie ako jest maso. tak co by som ja poradil je to aspon neprehanat s tymi mliecnymi vyrobkami a pokial naozaj vynechavas len maso, nemalo by ti nic chybat ak budes mat stravu pestru, ako pisali... a s tou sojou by som sa tiez moc nenapchaval

agartio

nekvalitne mliecne vyrobky su vsetky tie, kde zviera trpelo, alebo sa citi zle.
Zo slovenskych mliekarni doverujem jedine Levmilku, ale ani to nieje ideal. Idem len podla pocitu, co som o nich pocul, a i komunikacia s nimi bola dobra. A moje kefirove tibetske huby z mlieka Levmilk robia najlepsi a najhustejsi kefir zo vsetkych mliek, takze podla toho viem, ze Levmilk je top slovenska mliekaren. Kefirky citia, kolko negativnej energie je v tom ktorom mlieku.

Potom este doporucujem kupovat aspon BIO mliecne vyrobky, tam zvyknu zvierata trpiet menej. Potom su este take stanky s mliecnymi vyrobkami, tam mavaju celkom dobre, od mensich vyrobcov, co niekedy byva na domacej urovni. Ale musis si vzdy vyrobcu overit a to je ten problem.

Po nutricnej stranke su najzdravsie mliecne vyrobky plnotucny kefir, zakys, jogurt alebo acidofilne mlieko.
Potom za tym je tvaroh a bryndza.
Potom su makke prirodne syry a potom tvrde syry. Samotne mlieko je dobre jedine nepasterizovane, neodtucnene, cerstve od vlastnej kravy. Ale i tak je lepsie nechat ho aspon skysnut.
Nizkotucne alebo odtucnene mliecne vyrobky nikdy nekupuj. Je to nezdravsie, nez plnotucna verzia. Mliecny tuk je pomaly najzdravsia cast mliecneho vyrobku, plna roznych vitaminov a latok, potrebnych na travenie mlieka.

Po nutricnej stranke ti uplne postacuje pit kefir, a obcas nejaky dobry tvaroh, ktory je tiez zo skysnuteho mlieka. Ochutnaj plnotucny tvaroh Levmilk babicka, a uvidis, ze je lepsi, nez vsetky ostatne v kelimkoch. Lepsi som uz jedol len domaci, alebo obcas v tych stankoch s mliecnymi vyrobkami, to dovazaju od mensich vyrobcov. Este pred tescom petrzalka je nejaky stanok s mliecnymi vyrobkami, kde sa pisia, ze je to z bio farmy, ale este som to neokostoval.

k medicine sa vyjadrovat nebudem.

gabika234

agartio, neviem či sa v tom vyznáš, ale možno mi poradíš, ktoré sú teda tie nekvalitné mliečne výrobky? Ja som čítala tak, že všetky okrem kyslých... teda žiadne mlieko, syry .... škoda, že osm nešla medicínu, rada by som sa dozvedela niečo viac o fungovaní ľudského tela a nie len si na sebe overovať všetko čo píšu na internete :(

agartio

hlavne nie sojou

inak vela nasich predkov boli skoro-vegetariani... maso jedli len vynimocne, lebo bolo drahe.

Cim nahradzovali nezmyselne kazdodenne jedenie nizko-kvalitneho odpadneho masa, ako zvykne jest vacsina dnesnych slovakov?
zeleninou, strukovinami, ovocim, domacimi vajciami a kvalitnymi mliecnymi domacimi vyrobkami.
Asi tak...

gabika234

ahoj, ja som na vegetariánskej strave už 5 rokov od mojich 13, a to teda zo začiatku moja strava naozaj nebola ideálna, teraz je to už o dosť lepšie... nejem mäso a jem viac zeleniny a ovocia, tofu.... krvné testy mi robili naposledy pred rokom a všetko ok :) uvažujem nad veganstvom , kedže vo viacerých prípadoch pomohlo na akné a alergie... hlavne to podľa mňa netreba preháňať so sójou, fermentovaná je ok, ako tu už bolo písané... žiadne výživové doplnky neberiem... gratulujem podľa mňa k správnemu kroku ku lepšiemu svetu :)

Saaalvika

strukovinami to pekne pokryjes. Cicer, hrach - zeleny, zlty, kopec druhov sosovice, fazulove lusky, kopec druhov fazule, soja (tofu, tempeh, miso pasta, Shoyu omacka - vsetko fermentovana soja, ktora je zdraviu prospesna). Jedine, co je sporne je prisun vit B12. Ten by som si mozno skusila dat ale staci raz za dlhy cas, kedze jeho uplne chybanie v strave sa prejavy az po dlhych rokoch. Co sa zeleza tyka, treba ho vediet nakobinovat. Zelezo mas v roznych potravinach rastlinnych a tie treba kobinovat s listovou zeleninou (kvoli kys. listovej) a s vit C! Zvysuju vstrebatelnost Fe z rastlin.