Dehydratácia/nedostatok sodíku v krvi/závrate

Príspevok v téme: Dehydratácia/nedostatok sodíku v krvi/závrate
div

Včera som prišiel do divného stavu s nadmernými závraťami. Na internete som čítal čo by to mohlo byť...posledné dni po cvičení som stále smädný a aj pitie vody akoby iba prešlo do močového mechúra lebo na wc potrebujem isť pomaly každú pol hodinu. najprv som si myslel že neschopnosť prijať vodu do tela spôsobilo dehydratáciu, no nadmerným pitím som mohol aj zriediť príliš krv čo viedlo k nízkemu tlaku / strate sodíka (+ aj po potení). Dnes som necvičil nepijem vodu lebo neviem čo mi je a nepotrebujem si niečim uškodiť. Momentálne som smädný (pocit sucha v ústach)občas tendencia zakašľať, trochu chladné končatiny. Mám 23. Muž.

Prosím poraďte.

ddana

No, vodou si určite neublížiš. Nepiť vodu je v tomto stave choré, len si umocníš dehydratáciu, klesne Ti tlak a skolabuješ. Ak stále piješ a veľké množstvo vody - daj si urobiť testy na glykémiu - hladinu cukru v krvi. Môže ísť o príznak cukrovky.

RNG

Potenie ti moze vyvolat aj nedostatky inych mineralov/kovov ako draslik(K), vapnik(Ca) horcik(Mg) a ine, ale tieto su hlavne popri sodiku
A samozrejme nedostatky vodicov elektriny v nervoch znamenaju, ze sa signaly poriadne neprenasaju=spabost, krce(tetania) zavrate a podobne. Na to vymysleli "naplast", mineralizovane sportove napoje.
Najcastejie je slabost ale z nedostatku sodika, alebo este viac z nedostatku draslika, ktoreho mame asi vsetci dnes malo, lebo je ho malo aj v sucasnych intenzivne pestovanych plodinach na vyrabovanej pode.
Pouzivaj na solenie zmes nerafinovanej morskej soli a KCl,mozes si to namiesat sam, alebo si zozen sol tzv so znizenym obsahom sodika, kde je cast sodika nahradena draslikom
Draslika totiz potrebujeme viac, ako sodika a dostavame ho zialbohu ale menej.