Anatomický atlas - Netter alebo Sobotta?

Peťa01

Keďže píšeš, že ste začali lebkou usudzujem, že neštuduješ v KE alebo ak aj áno, tak na ZL.
U nás sa lebky tiež predávali, ale myslím, že sú to fakt len vyhodené peniaze. Bez lebky sa zaobídeš, ale v prvom rade musíš tomu rozumieť aj keď je anatómia biflovačka.
Je to vlastne predmet,ktorý Ťa bude sprevádzať celým štúdiom.
Ja som už v 3. ročníku a taktiež sa k anatómii ešte vraciam.

ouii..

toto je moj vecny problem, vsetko je zaujimave, pokial sa to netreba ucit na skusku a zasa, ked sa netreba ucit, tak sa vzdy najde nieco este zaujimavejsie, ako medicinske info :))

bavi bavi, medicina zacina byt medicinou az v stvrtom rocniku, vtedy uz budete prevaznu cast vyucby v spitali. aj ked vseobecna skusenost je taka, ze naozaj sa v tom najdes az na praxi a potom v postgradualnej praxi, pretoze skolske staze su uplne o comsi inom, ako ked travis cele dni na jednom oddeleni a nie je vas tam 10-20 naraz.

Peppa

no bodaj by aj mna zacalo :) ako fascinovat ma to fascinovalo vzdy ako to cele funguje a co sa vlastne deje, ale ked sa to ma clovek seriozne ucit tak uz mi to taka zabava nepride :D
a v nemocnici sa ti paci? :)

ouii..

inak ona nie je v skutocnosti az taka strasna, ale mne to doslo napriklad az o 2 roky neskor, pri uceni neurologie, ked sa ti to zacne spajat dokopy s fyziologiou a klinickym predmetom, odrazu to cele dava akysi vacsi zmysel :) teraz ma napriklad neurologia zaujima uplne najviac a to som uspesne prve 3 rocniky opierala vacsinu vsetkeho, co sa tykalo CNS, ci uz anatku, fyziolu, histolu alebo patfyzu, zdalo sa mi to strasne nepochopitelne a zlozite a dnes ma to naozaj zaujima najviac :)

ouii..

podla mna zbytocne vyhodene peniaze, ked raz nemas priestorovu predstavivost, tak ju nikdy ani mat nebudes, cize nebudes robit chirurgiu, ak aku taku mas, tak ti bude stacit nastudovat si tu lebku na cviku a potom sa ucit z atlasu. kolko to vlastne je, polka semestra na lebku? obycajne je moznost aj vo volnom case sa dostat ku kostiam, pokial sa dohodnete s vyucujucim, mohol by byt ustretovy. lebka je minimum studia mediciny, nadrtis sa a potom aj tak zabudnes, skoda minat peniaze, ked bude este omnoho viac dolezitejsich materialov, ako daka lebka.
pockaj, o rok pri CNS sa budes modlit, aby ti niekto predal model mozgu a miechovych drah :D

Peppa

dakujem za rady :)
mifor: presne tu mam, tiez som ju vychytala asi za 30, len sa mi zda ze niektores struktury tam nie su az tak dobre zakreslene..
a co hovorite na model lebky? oplati sa kupit alebo je to zbytocne? lebo sme zacali lebku a zda sa mi to dost brutal..na cvikach sice mame k dispozicii umele aj skutocne modely a preparaty, ale len vtedy na danom cviceni, doma sa uz musim nejako za pomoci obrazkov..

ouii..

Yokochi je fajn v tom, ze ked prides prvy krat na pitvu, neocakavas cervene arterie, modre veny, zlte nervy a vsetky struktury krasne farebne oddelene :D

Peťa01

Ja osobne som mala Yokochiho a podľa mňa bol veľmi dobrý. Keď som sa učila kosti tak som hodne využívala Feneisov obrazový slovník, ale len na opakovanie, lebo tie obrázky nič moc.
Snaž sa využívať PC, sú tam veľmi dobré anatomické atlasy, napr. na stránke Prírodovedeckej fakulty MUNI je perfektný 3D atlas na kosti, olomoucká fakulta má tiež veľmi dobré stránky,... Ja som atlasy využívala hlavne z knižnice, čiže aký ti dajú taký budeš mať a ak budeš potrebovať iný, tak ho nájdeš v študovniach a tam si to vieš v pohode naštudovať.
Neviem na ktorej škole študuješ, ale naša fakulta na kosti mala možnosť v určité dni študovať priamo v "kostiarni" anatomického ústavu a tam sa to najlepšie učí. Na orgány už používaj hlavne net a atlasy, ale v 1. ročníku budeš mať spočiatku kosti.