Vysadenie biseptolu po roku

Príspevok v téme: Vysadenie biseptolu po roku
RulzZz

prajem pekný večer.. čo ma trápi, je že približne pred mesiacom som skončil s chemoterapiou ktorá trvala vyše roka a počas celej tej doby som musel užívať biseptol v dávkovaní Po Str Pia - ráno a večer 1,5tablety. Ževraj aby som nedostal nejaký zápal plúc alebo niečo také popri chemo. No a teraz mesiac po chemo by som chcel už vysadiť ten liek lebo čítam o ňom samé negatívne ohlasy hoci ja som nič závažné nepocítil a mám taký pocit že mi ho už ani netreba.

Čo si myslíte o tak dlhom užívaní toho lieku, ako mi to mohlo ublížiť? Lebo už som začal aj aktívne športovať, hrať futbal, florbal a či mi to nemohlo spôsobiť nejaké závažnejšie komplikácie.

Ďakujem

llek

Predpokladam ze si pocas chemoterapie dostaval aj prednison alebo nejaky iny kortikoid. Biseptol sa vtedy podava preto aby sa znizilo riziko vzniku tzv PCP (penumocystova pneumonia), co je zapal pluc sposobeny pneumocystou. Ohrozeni su tymto ochorenim ludia co uzivaju dlhodobo velke davky kortikoidov ale tiez napriklad pacienti s HIV infekciou, ked maju nizke pocty urcitej podskupiny bielych krviniek. Musis sa spytat toho, kto ta liecil CHT, ci mas Biseptol este uzivat, su na to urcite pravidla, kedy sa Biseptol moze bezpecne Vysadit. Vacsina pacientov nema nejake zavaznejsie nezuaduce ucinky ked uzivaju dlho Bispetol, prinos u nich urcite prevazuje riziko

lombardo1981

Ja som v detstve niekoľko rokov užívala biseptol spolu s furantoinom (tiež chemoterapeutikum) a nijako mi to neublížilo.