Neznesiem mlieko

Príspevok v téme: Neznesiem mlieko
mliecny

viem ze sa tu uz popisalo vela.. ale vsetko je to o intolerancii na laktozu. ja neznesiem nic mliecne. neviem uz ozaj co jest. viem ze existuju nejake enzymy na spracovanie mlieka v tele, ale v lekarni na mna pozerali ako na zjavenie, v zivote o takom niecom nepoculi, pre nich je mlieko len laktoza. neviem kde tie enzymy zohnat a ked ich zozeniem, treba to uzivat dozivotne alebo sa to niekedy nastartuje a budem moct zase jest mliecne produkty? dakujem za kazdu radu.

me and me

ved citaj. niektore kupis aj v bille - sojove a ryzove mlieko, nejake jednoduche keksy a zvacsa potom v bioshopoch, to su vsetky tie eko,bio,natural obchody :) a nie je to nechutne, mnohe su chutovo super, skor je to financna otazka :D ale zakladne suroviny nakupis aj v normalnych ktorychkolvek potravinach a z toho si mozes vyrabat barsco, to je zas ale casova otazka no.

RNG, ja si myslim, ze to bude skor alergicka reakcia na podstatu toho mlieka, mozno zamorenia, lebo ciste farmarske nekupujem ani sa nepridava take do vsetkeho mozneho. a myslim si to preto, lebo enzymy som mala a velmi dobre (z iherbu) a nepomahali, naopak ma este viacej z nich palila zaha, takze nemyslim si, ze to je u mna kvoli nedostatku enzymov, ale tak autor mozes skusit

mliecny

ok. dakujem. a tie enzymy ked budem brat to sa potom casom upravi? alebo to znamena, ze ostanem alergicky na cely zivot uz? ze uz do smrti nebudem smiet jest pizzu a syry??? a maslo a jogurty? a cokoladu? :(((
a kde kupujete tie bezmliecne zdrave nechutne potraviny?

RNG

Kvalitne enzymy na mlieko(dairy enzymes) obsahuju zlozku na mliecny cukor=lactozu, aj na mliecnu bielkovinu=kazein, aj na mliecny tuk, tj maslo.
Reakcia na mlieko moze byt aj reakcia na jeho zamorenia, ako herbicity, pesticidy, rozne chemikalie, hormony a atb, ktorymi kravy casto napchavaju z roznyc dovodov.

GoFruit

Ide o tvoje zdravie. Proste si musis najst cas na zmenu stravovania. Ja jem napr len ovocie a zeleninu a semtam orechy. A poznam aj takych muzov. Proste exiatuje tolko stylov stravovania ved napr aj veganstvo. To ze nemas cas je sice zaujimave ale zdravie by ti malo byt prednejsie. Hadam nerobis aj cele vikendy. Tak si navar veganske jedla dopredu. Ja robim pre muza veganske cestoviny so zeleninou a na to dam ryzovu alebo kokosovu omacku a velmi mu chutia. A tieto omacky davam aj do zapekanych zemiakov. A zober si to so sebou do roboty. Alebo si vezmi ovocie. Moznosti su len ich treba pripustit.
A ano veganske stravovanie sa zda ze vyjde drahsie. Ale to je iba zdanie lebo clovek co nakupuje veganske veci v bioobchodoch postupne zmeni styl zmyslania a uz zrazu nepotrepuje pchat do seba tony sladkosti a nezmyslov a tyciniek. Staci to raz za cas ak vobec. Aspon som o tom pocuvala raz relaciu v radiu. Cize na nieco das sice viac penazi ale nedavas na ine na co si zvykol dakedy davat.

me and me

a nasla som takuto krasnu cokoladu www.akv.sk, ale v nasom bioobchode ju nemaju, len tu malinku predrazenu, tato isto nebude tiez lacna ale je z ryzoveho mlieka a je velka ako normalna a aj biela, mnam :) pozriem sa v BA ked budem, ci ju v nejakom bioshope nemaju, ach, prasatu sa len o kukurici sniva :D

me and me

ahoj. ja mam tiez alergiu na mlieko a uplne ta chapem. mne sa to ale (asi) spustilo po jednej infekcii, takze verim, ze sa mi travenie vylieci raz, uzivala som mnozstvo doplnkov na liecenie a este pojdem k liecitelke. a ano, iste sa da toho zbavit, kedze som sa uz zbavila sennej nadchy (po roznych detoxoch a to este vtedy, ked som nevedela o mliecnej alergii, takze som jedla mliecne vo velkom).

ale, teraz ti nepomozu ziande enzymy, ako ti napisali, neexistuju, lebo ty nemas problem ako pri laktozovej intolerancii, ze nedostatok laktazy, ale proste telo z nejakeho dovodu vyhodnocuje kravsku bielkovinu ako skodlivu cudziu latku a reaguje ako pri alergii, ze si proti nej zacne robit protilatky a tak si zbytocne poskodzujes telo, lepsie je sa mu vyhnut.

je to tazke, lebo napr. ja som bola velka milovnicka syrov, masla, tvarohu, bryndze a cokolady. a ano, nie je to len o vynechani tychto na prvy pohlad zjavnych veciach, to kravske mlieko drbu uplne vsade!!! tak ma to rozculuje. ja odkedy som na diete tak som akoby citlivejsia na to, minule som jedla slane tycinky (soletky - na ten styl) a ako som zjedla plny velky balik, tak mi zacal opuchat jazyk a citam zlozenie a drb - obsahuje susene plnotucne mlieko. inak vsetko kontrolujem, ale to mi nenapadlo aj taketo slane kontrolovat. tiez chlieb co sme kupovali, ze je tam zlepsovacia tajna prisada, nenapisu aka samozrejme ale upozornenie, ze moze obsahovat stopy mlieka atd.

takze robim to tak, ze chlieb si peciem vlastny a viem presne co tam dam, maslo je tabu, tak si ho pokvapkam konopnym alebo olivovym olejom, alebo jem suchy, taky dobry so semienkami. chlieb mam so zarobenim a upecenim je tak 1,5 hodky casu a staci mi raz tyzdenne, ked si da aj rodina, tak dvakrat, ale snazia sa nejest "moje" veci, nie je to casovo tak narocne. dalej si na neho mozem davat rybickove pomazanky (takeho nepraveho cerveneho lososa mam najradsej, to je tiez v oleji, takze maslo ti netreba), teraz chcem skusit urobit hummus a to pouzivat. ked sa mi nechce, tak ranajkujem iba ovocie alebo vobec nic, celkovo teraz menej jem, lebo mi netreba a nemusim sa nutit, lebo konecne nechudnem ale priberam (odkedy som na diete), vzdy som jedla malo a stacilo mi 1-2 jedla denne (okrem sladkosti :D) az od zdravotnych problemov som bola nutena sa rozozrat a aj tak vaha klesala, uz viem preco, teraz sa mozem vratit ku staremu systemu.

obedovat mozem skoro vsetko, ryza, zemiaky, maso moc nelubim, ale tak aj to obcas, cestoviny, tie som lubila so syrom, tak si to davam bez, daju sa robit super, so susenymi paradajkami, bazalkou, makove rezance... a s mnozstvom zeleniny na vsetky sposoby, polievky rozne, nikdy som nelubila prilis omacky a smotanu, takze som zvyknuta bez takehoto v pohode. vonku si dam ked tak hranolky, tam nema byt co od mlieka alebo so sebou si nieco zobrat.
mne je skor luto za sladkostami a cokoladou, kolacikmi, teraz si mozem upiect doma len take ako napr. strudlu (aj to treba pozerat aby listkove cesto neobsahovalo nic od mlieka ale vacsina neobsahuje, takze v pohode) a idem skusat rozne veganske recepty na kolace, napr. palacinky z roztlacenych bananov atd. treba sa s tym trochu pohrat len, koniec koncov je zdravsie nepit kravske mlieko vraj, tak sa tym kvazi utesujem -odkaz odstránený-.
inak si kupujem ryzove a sojove mlieko (soja vraj tiez nie je najzdravsia, tak to len obcas) a s tym si robim moje kavicky (samozrejme treba pozriet zlozenie kavy, ja pijem kavovinove zmesy ako caro, ale to obsahuje stopy mlieka, teraz bio spaldovu kavu, tam je len spalda a cigoria, to je ok), je aj kokosove a mandlove mlieko, tie som zatial neskusala, tie dostanes aj napr. v bille, dalsie skor v bioobchodoch. mna hneva to, ze je to take drahe oproti klasike. tiez ked mam chut na sladke, tak z beznych sladkosti v obchode je tak 95% nepouzitelnych (dokonca sojove rezy, taka dobra tycinka, tam reku nema byt preco mlieko predsa, a jasne ze tam je susene mlieko!), ale v bille som nasla take kakaovo-kokosove gulocky bez kravskeho mlieka, tak tie si kupim obcas (je ich tam malo a su drahe), lenze ked mam PMS tak som zufala za cokoladou, to by som ich zjedla ohromne mnozstva. potom sladkosti len v bioobchodoch a to nie je tiez ziadna slava. minule som sa rozculovala, ze celiatici tam maju plne policky roznych vyrobkov a sladkosti a pochutin a pre mliekoalergikov je ubohy sortiment, resp. ziadny skoro. nasla som tam malilinku cokoladu ze konecne bez kravskeho mlieka (je taka zo sojoveho, kokosove a kozieho mlieka), uplne malu a ze 3,35e tak som ju kupila zo zufalstva. je chutovo dobra, porovnatelna s normalnou, ale ta cena a to male mnozstvo. rozmyslam, ze uz som mozno nasla predmet svojho buduceho podnikania, vidim tu potencial tejto diery na trhu pre mliekoalergikov :D

a inak jem mnozstvo ovocia a zeleniny a vonku na kavickach si davam zelene caje, nastastie som oddavna cajickarka, takze to nie je az take smutne pre mna, ale tie sladkosti, to je za trest :D a ako rada som piekla, a zrovna najradsej mam vsetky tie kremove a bohate kolace :D ale tak, aspon skusim veganske zdrave recepty, clovek sa vyvija a uci stale, tak sa mozem aspon takto utesovat, ja sa rada ucim nove veci

kablica

mliecny, mas smolu, tvoja poziadavka nemoze byt splnena :-D
tvoj problem, ze odmietas jest jedlo bez mlieka, rob si, co len chces

mliecny

vdaka. mna by skor zaujimali moznosti, ako to mlieko proste vediet spracovat a nie sa mu vyhnut. pracujem kazdy den od rana do vecera, nemam cas si doma pripravovat nejake natierky a okrem toho chodime do podnikovej jedalne, kde je skoro v kazdom menu obsiahnute mlieko v nejakej forme. chcem aby som mal normalne fungujuce enzymy tak ako kazdy iny clovek a mohol si dat beztrestne pizzu, syr, kremovu polievku alebo jogurt ci müsli. nemam chut ani cas rozmyslat nad kazdym sustom ktore dam do ust, ci neobsahuje nieco mliecne. prosim skuste to pochopit, fakt len potrebujem vediet ci je to liecitelne a ako. dakujem.

vicky_025

alebo kokosový olej ešte, moja babka napríklad už maslo ani nekupuje (a to na mlieko nedá dopustiť).
keď je stuhnuté, má dobrú konzistenciu, aj chuťovo je výborné.

vicky_025

ono to vôbec nie je také ťažké, je to len vec zvyku :)
ráno si ja na chlieb nenatieram nič, lebo nejem chlieb. aspoň sa o to veľmi snažím, lebo s lepkom sa mi zhoršuje zdravie. ale vegánka som z presvedčenia.

ak si zvyknutý denne jesť samé mliečne výrobky, jasné že to zo začiatku vyzerá ťažko. ale možností je veľa, na trhu je dostatok výrobkov bez pridaných mliečnych zložiek.
najlepšie je ale kupovať nespracované potraviny. keď tak veľmi chceš niečo natierať na chleba, pomazánku si vieš zrobiť aj doma, či nie? :)
keď nemáš čas, sú pomazánky alfa bio a podobne...

ak nevieš čím nahradiť maslo, tak trebárs avokádo ;)