Štúdium zubariny

Príspevok v téme: Štúdium zubariny
veronicca16

ahojte mala by som záujem o štúdium zubariny chcela by som sa spýtať tých čo to študujú alebo to doštudovali či sa to dá zvládnuť ako to prebieha, chémia a biola ma aj celkom bavia a mam ešte čas sa to doučiť kedže na výšku pojdem až o 3 roky ale velmi by som to chcela ist studovať. Kde sa študuje lepšie BA alebo KE?

Tamara_01

Ja zatiaľ štúdium zvládam a veľmi dúfam, že ho aj dotiahnem. :-)
Nerozhoduj sa podľa toho či je pre niekoho VL "ľahšie" alebo "ťažšie" ale podľa toho čo by ťa viac bavilo. Sama som mala spolužiačku, ktorá začala študovať ZL, len preto, lebo ju poniektorí presvedčili, že na tomto odbore "nevyhadzujú" a štúdium ju nebavilo, takže to nakoniec vzdala. Vždy sa ľahšie učí to čo ťa baví a myslím, že v náročnosti až také veľké rozdiely nie sú a vlastne to objektívne nikto nevie posúdiť.
Základom ju učiť sa od prvého dňa v semestri a to pravidelne a nie podľa toho či sa ti chce alebo nie. Ak sa pripravuješ pravidelne počas semestra tak sa skúškového nemusíš báť. Na skúšky ti treba vedomosti, ale aj šťastie, takže aj keď skúšku nespravíš môžeš ju zopakovať, netreba to brať ako tragédiu.
Učím sa veľa to je fakt a počas skúškového na niektoré skúšky aj 12 hodín denne, ale sú aj skúšky na ktoré sa stačí učiť intenzívnejšie 2 dni, takže nie všetky skúšky sú zabijak.
Skúškové je 6 týždňov, takže si vieš rozložiť skúšky podľa svojich plánov. Niektoré skúšky sa dajú v pohode spraviť v predtermíne (latinčina, biológia, angličtina, psychológia, ..), takže zo skúškového nemaj strach.
Na ZL už aj v 1. ročníku modelujete zuby, vyrezávate z kriedy, kreslíte, modelujete z plastelíny, atď... je to iné ako na VL.
Ďalším rozdielom je skúška z anatómie, tá je na ZL už v 1. ročníku v letnom semestri, kým VL má až v 2. ročníku v ZS. Neviem ako v MT alebo v BA, ale v KE už lekársku chémiu v 1. ročníku nemá povinnú len ZL, na VL ju nemajú a je viac takýchto rozdielov,...
Pýtaj sa čo ťa zaujíma, aby som ti nepísala veci, ktoré vieš, alebo čo ťa nezaujímajú. :-)

veronicca16

tamara_01: pravdupovediac rozmyslala som aj na VL lenze kazdy koho som sa pytala povedal ze je to maximalne tazke a ze na to musim mat nervy z ocele po celych 6 rokov, no viem ze aj na zubarine to je asi tak. Ako to prebieha cez skuskove? zvladas ucit sa na skusky?

Tamara_01

Najkvalitnejšie prípravky bývajú spravidla priamo na lekárskych fakultách, teda aspoň v KE to je tak.
Ja som chodila na prípravný kurz čo organizovala fakulta a bola som spokojná.
Ja som tiež išla na LF zo SZŠ.
Myslím, že aj LF UK organizuje prípravný kurz a takisto aj JLF UK v Martine a tam doučujú aj profesori súkromne.

ajca71

Ahojte,
chcem sa spýtať dcéra študuje na zdravotnej škole v Trnave zdravotný asistent.
Chcela by študovať zubarinu,neviete kto by doučoval chémiu a biológiu? Alebo by ju pripravil na prijímacie skúšky?

Tamara_01

Ja študujem ZL štvrtý rok, takže jedna tvoja otázka je zodpovedená - zvládnuť sa to dá.
Nedovolila by som si súdiť, či je ZL menej náročné ako VL a už len z dôvodu, že sú rozdielne študijné plány a navyše aj na ZL sa učia všeobecnolekárske predmety ako pediatria, neurológia, interna.... Z vnútorného lekárstva a chirurgie máš takisto štátnicu, ale v 5. ročníku + v 6. ročníku máš štátnice zo zubárskych predmetov.
Ja študujem v KE a som max. spokojná. Dnes už ZL môžeš študovať aj na SZU a na JLF UK v Martine, ale tieto 2 fakulty vlastne len začínajú so ZL, takže majú aj mierne odlišné plány.
Neviem čo by ťa zaujímalo, ale pýtaj sa ty.

Nela41

Zubarina má veľa výhod ak vieš že by ťa to bavilo.. je ľahšia ako všeobecné lekárstvo takže vyštudovať sa určite dá. Ale musíš poriadne zabrať na strednej. Fakt že poriadne, pretože miest je málo a ľudí strašne veľa. Tam ide o každý jeden bod, každé jedno percento.. Chémiu aj biológiu treba vedieť aj odpredu aj odzadu aj od stredu ..