AKO NAUČIŤ R"

Žofinka

My sme kúpili synovi plyšového krtka a hovorila som s ním vymyslenú riekanku "KRTKO RUDKO PRDKÁ PRUDKO". Malému sa to veľmi páčilo, stálo to chcel dookola hovoriť, a po mesiaci začal zrazu hovoriť krásne čisté R. Mal 3,5 roka, v škôlke ho pochválili, lebo aj staršie detičky ešte R nevedeli. Tak si skús tiež vymyslieť rýmovačky a skúšaj to tak. Alebo si požičaj tú našu :)

loli2

ja som taktiez ucila moju dceru rozpravat take slova ktore mali v sebe r, ale slovo sa nan nezacinalo.asi rok sme sa tak trapili, a potom, ked mala okolo 4,5 roka sa raz rano zobudila vedela vraviet r. sama od seba. a od vtedy krasne rozprava.
takze drzim palce,len budte trpezlive.

severin12345

No ja mam teraz 23 a ked som mal takych 13, tak som zistil, ze Rackovanie mi vadi a zacal som sa ucit sam. Samozrejme som predtym absolvoval navstevy u logopeda, nuz bez vysledku. Tak som sa rozhodol sam stym nieco urobit. A zvladol som to velmi jednoduchou metodou. Vzdy ked som siel zo skoly, som si trenoval taku pomocku, ktoru ma naucil otec:

\"t-denky, t-denky, t-denky, t-denky, trenky\"

Mozno sa to zda blbe ale funguje to pretoze pri vyslovovani \"T\" a \"D\" mate jazyk v podobnej polohe ako pri \"R\", cize sa mi ten jazyk vytrenoval az som sa dokazal realne priblizit k pravemu \"R\". Slo to samozrejme pomaly, pred ludmi som vzdy rackoval ale sem tam som sa snazil zakomponovat do vety aj prave \"R\" ze ci si to vsimnu. Potom som sa snazil hovorit uz iba prave \"R\". :)

PS: aj ked sa vam zda, ze to nejde, tak to nevzdavajte a stale si pre seba aj pred spanim skusajte ten jazyk trenovat, casom sa to dostavi, koniec koncov presne to iste robi logoped, trenuje vam jazyk :) Pekny den a vela stastia.

kola

ja s malou sme sa to ucili hravou formou,slo jej to lepsie ked bolo"r"na konci slova:drak,mrak,modry...ale hovorili sme vsetky slovicka,ktore nas napadli.hrali sme sa vecer pred spanim,rano po ceste do skolky,kedykolvek nas napadlo.teraz bude mat 5rokov,a vie krasne rozpravat.ale pri 3rokoch je normalne,ze dietatko to este nevie,urcite by som to este neriesila logopedom.

saminka33

ja si pamatam ked moj brat chodil ako mali na logopediu tam sa ucil r a chodil uz na zakladnu a ucili ho slova ako trpaslik a to r zamienali za td tdpaslik a vsetky slovicak a mal s tym td a postupne sa to naucil napriklad struna stduna znie to smiesne ale tak sa to naucil dokonca mal aj zosit zo slovickami opakoval ako to slovo trpaslik aj 20 krat a potom sa to postupne zacalo darit teraz sa po rokoch na tom smejeme ze kde je tdpaslik lol ale sa to naucil ja som sa r naucila sama v zrkadle neviem co to bolo za sposob ale ucila som sa to v zrkadle ked som bola mala a potom cela stastna som utekala za mamou ze viem r lol a vsetci sa tesili tak taketo mame my zazitky