Sršne!

Príspevok v téme: Sršne!
lorrines

Dobrý deň,

viem, že táto téma nesúvisí zo zdravím, ale chodí sem veľa ľudí, tak snad niekto bude mať skúsenosť.
Pred domom máme veľkú vŕbu a nasťahovali sa do nej sršne. Už minulý rok tam boli, ale až tak sme to nepociťovali. Tento rok sa však ich počet asi riadne znásobil, lebo stále lietajú hore-dole ako zmyslov zbavené, bzučia a pôsobia naozaj agresívne.
Ten strom je tak posadený, že ak chce človek výjsť cez bránu von musí proste okolo neho prejsť.
Čítala som už na nejakých fórach, že ludia ich vystriekali nejakým prípravkom a odrezali hniezdo, lenže toto sa nedá odrezať, sú v tom strome, v kmeni...fuj, verím, žekeby ten strom niekto rozreže, je to tam plné sršňov. Sused chová včely a hovoril, že veľa ich je za posledné mesiace zlikvidovaných...verím, že to súvisí s týmto.
Máte niekto nejaké rady? Naozaj sa bojím ísť to niečim vystriekať lebo chodia do toho stromu viacerými otvormi a je ich už celkom dosť. Prosím poraďte

michael 1

DUCHOVNE HLADISKO
Spomente si na úryvok z bilie. Pán poslal na reptajucí izraelský ľud na púšti jedovaté hady.
Boh povedal Mojžíšovi aby urobil medeného hada, a nie aby hady pozabíjal!

Ak sa nám zdá že je tu zrazu nejak veľa sršňov okolo nás, tak to nie preto aby sme ich zabíjali ale preto, aby sme sa stali lepšími ( zrejme žijeme zle)

mierumilovného nebojacného človeka sršeň neušťípne. Spýtajte sa starých skusených v čelárov.

Ake sa snimi naučíte žiť, tak už len stačí napísať cedulku:

POZOR ! Letová zona sršňov!

( Smiech)

michael 1

Ešte jednú poznámočku som zabudol. Sršeň, alebo čmeliak,osa, včela sú rovnako prospeľné prenás všetkých! Ľudia kradnu med včelam , tak si vážia včely viac. sršeň zvykne kradnúť v čelom med občas, ale to je ich odpad, ked sa nemýlim, a včelu zabije v krajných prípadoch ked potrebuje pre svoje mladé bielkovinu. asi tak ako vlk v prírode niečo podobné.

michael 1

Podľa toho čo všetko som si prečítal a tom , ako uvažujete o sršnoch tak človek pôsobí na tej planete zrejme ako chudák. (všetkého sa bojí pritom je to on čo je tu najväčší predator a likviduje všetko čo sa mu postaví do cesty či to treba alebo nie. Dokonca niekedy zo zábavy strieľa alebo zabíja všetko živé. "Sršeň nie je chránený preto, lebo ohrozuje človeka"Má určite inú veľmi dôležitú úlohu na planéte a je pre človeka veľmi potrebný a tak by sme sa k nemu aj mali správať. 90 percent z vás čo tu písalo a sršňovi bude mať minimálne z nalosti o hmyze ako takom.
Ale aby som prešiel trochu k veci. Sršeň nikoho len tak bez zjavnej príčiny neuštípne, Pokiaľ necíti nebezbečenstvo.Po druhé má oveľa slabší jed než včela. Ak niekto zomrel od pichnutia sršňa tak zomrel skôr od strachu než od toho jedu.
skus sa snimi naučiť žiť. Ak ti vletí do izby jednoducho mu otvor okno nepanikar hned a on samozrejme vyletí po čase ak tam nnájde niečo sladké pravdaže.Sršeň má také isté práve byť na tej Zemi ako ty toto by si každý mal uvedomiť kým sa rozhodne zabíjať sršné.Ak ti tak veľmi vadia tak jednoducho začni rozmýšľať, ako by si ich dostal preč a pri tom by si im neublížil.Skusa sa snimi "pohrať"
skus toto. napr. Zatlč do zeme železnu tyč, aby vyčnievala 1 meter nad zemou. Potom priviaž o tu železnu tyč kôl vysoký cca 3Metre. Na vrch tyče prepevní niečo okruhle nepremokavé preglejku drevo, zakryte niečím. a priemere asi cca 50cm.
Toto by málo byť budúce hniezdo pre sršnou (hniezdo robia od spodu) Na vrch im niečo daj sladké . T7m že budu mať potravu blízko a podmienky pre hniezdo je možné že sa presťahuju na to miesto. Potom už len stačí to hniezdo odniesť niekde k lúke alebo k lesu (večer) a pripevniť ho tam. ak sa ti podarí to tak si malý genius a zažiješ najkraší pocit vo svojom živote to mi ver.( to hniezdo je najlepšie robiť skoro na jar v zime celé potomstvo sršnov pomrelo pretože ony si potravu neskladujú pomre cez zimu od hladu len matka sa zachráni a na jar začne stavať nové hniezdo pre svoje nové potomstvo ato je ten moment, ked by si to mohol využiť)
Inak sršne sú jedným z nastarších obyvatelov planéty mayslím inteligentných tvorov ktoré žijú asi 100 milionov rokov.To hniezdo ktré si stavaju to nie je dajaká barabizna, ale ucelené zorganizovaný príbytok ktorý má vetranie ochladzovanie, a mnohhe dalšie riešenia ktoré ani náš klimatický dom v 21 storočí nemá! a ty by si to zbural?! a kolko sa chudáci narobili na tom. Ja mám tiež doma sršnov, a staval som dom , a neviem si predstaviť že ked som si ho postavil že by mi to niekto len taqk zbural.Ja by som ho neuštipol, ja by som ho asi zabil. Michael

lorrines

Lumik a to za to že su chranene si ti šmejdi možu takto robiš čo chcu a ohrozovat ludi? To sa mi nezda...
Hej chcela som sa obratit na toho našho suseda, ale som sa bala ze bude dobre nasrdený, že mu to žerie včely a sme mu o tom nepovedali ešte. Ale tak ja som ani nevedela že to tie včely požiera. Nikdy som sršne nejako neštudovala.Dufam ze ked pridem cez vikend domov, poriešime to.

Lumik

Inak srsne su tusim zakonom chranene, ktovie co by na to povedali ochranari ?:). Taky ten Biolit na osy velky by ich mohol zlikvidovat. Raz som take hniezdo chcel znicit nejakym sprejom na hmyz ale ten tie srsne nezabil len nejako zmrzacil, ze nevedeli moc lietat tak potom este par mesiacov sa rozliezali po okolitych travnikoch co bolo este horsie ako keby niekde lietali.

lachtan

Tak skus sa obratit na suseda vcelara. Ten by sa tez potesil kebyze su tie srsne fuc, kedze tie srsne zeru vcely jak jednohubky :D ... Neco spolu zmenezujte

0vecka

vyberte najmenej dolezitejsieho clena rodiny. Oblecte ho poradne potapacske okuliare zimne oblecenie..vy sa zabarikadujte v dome. tak liter benzinu naliat do hniezda a zapalit... a tie zvysky vyriesite na druhy den ked sa situacia trosku ukludni

lorrines

No dnes mi nalietali 3 už aj do izby tak som sa nasrala a zavolala hasičov, tí mi povedali, že máme ten strom zrezať. Nedokážem si ale predstaviť ako, keďze sa k nemu nedá ani priblížiť. Vraj hasiči vám to prídu zlikvidovať len ked vám hmyz ohrozuje život...vzhladom na to, že sestra išla do nemocnice po pichnutí včelou, k tomuto sa radšej nevyjadrujem. Neviem, čo by bolo keby ju pichne nejaký sršeň, ktorý meria asi 8cm.
Odporučili nám nejaké firmy, ktoré hniezda odstraňujú, ale že menej ako 60€ to nebude asi. No hold za parazitov sa platí.