Je amalgamova plomba skodliva?

Príspevok v téme: Je amalgamova plomba skodliva?
mariangoh

Chcem sa opytat na skodlivost amalgamovej plomby, totiz v detsve som mal zo 5-6 kazov, vsetko sa vyvrtalo, dali sa amalgamovo-ortutove plomby. Vobec som to neriesil, vsetci hovorili ze to je na cely zivot, tak ze OK. Lenze, bol som na studijnom pobyte v skandinavii a tam som navstivil zubara (kvoli bolesti)a tam mi bolo povedane, ze z amalgamovych plomb moze unikat ortut, ktora je prudko jedovata a ze u nich je pouzivanie takychto plomb od isteho roku zakazane. Samozrejme, ponukli mi vymenenie, no poistovna by nic nepreplatila a zubarstvo v zahranici stoji hrozne palky.

Otazka na Vas, ako to teda je? Je to naozaj skodlive, moze sa ortut dostat do organizmu a sposobit nejake choroby? Este spominali ortutove vypary, ktore sa mozu vyparovat ako pri aplikacii, tak aj pri beznom fungovani.
Ak to je skodlive, ako to riesit? Dakujem za rady.

kuko2

Vsetko okolo nas je skodlive. Mikrovlnne ziarenie, alergeny vo vzduchu, tazke kovy vo vode ... i zivice v zubarskych vyplniach ... i ortut v amalgamoch ... ludsky organizmus si vsak vie so skodlivinami v urcitej miere pomoct, ma imunitny system a je to pre neho prirodzene ... otazne je, co je viacej skodlive a co je az prilis ... 6 amalgamovych blomb, nech su i nejak vacsie nie je ziaden vaznejsi problem ... ortut sa moze malicko uvolnovat kym je blomba cerstva, no casom sa stabilizuje a nerozpusta sa amalgam ani v slinach ci silnejsich kyselinach v ustach ...

FalošnýKamo

V zdravotníctve sa používa neškodná ortuť, izotop HgZ. Pár desiatok eur je príliš veľa za výmenu amalgámov.