Dotazník k diplomovej práci

ivana303

Ďakujem veľmi pekne za vyplnenie a pripomienky. Keďže na tento dotazník mi bolo umožnené nazbierať iba stanovený počet odpovedí, v najbližších dňoch sem umiestnim nový dotazník, ktorý budete môcť v prípade záujmu vyplniť, ak Vám to tu už nebolo umožnené.

Slobodna

Tykanie pri oslovení - stačilo by Vážení respondenti.

ivana303 samozrejme inak vypracuje dotazník sociológ a inak študent manažmentu, ktorý aj otázky týkajúce sa pohlavia, veku atď. umiestni na koniec s určitým zámerom :)

Existujú rôzne typy otázok, kolónka iné sa nepovažuje za otvorenú otázku. Samozrejme Vám ide o určitú hypotézu v diplomovej práci, ku ktorej sa chcete dotazníkom prepracovať, kým pri iných druhoch dotazníkov ide hlavne o prieskum verejnej mienky - teda o individuálne názory respondentov.
Samozrejme nie všetci, ani rôzne agentúry, chcú zistiť skutočný stav, skôr si potvrdiť určitý predpoklad. Ďalší variant je ten, že nie vždy dotazník vypracuje odborník - sociológ.
V rámci objektivity dotazníka by bolo vhodné zamyslieť sa nad mojimi pripomienkami ale chápem, že pri spracovaní diplomovej práci je času málo. Len aby Vám to niekto nevytkol.

Veľa šťastia s diplomovou prácou.

ivana303

Sloboda, ďakujem pekne za pripomienky a za vyplnenie dotazníka. Rada by som sa vyjadrila k Vaším pripomienkam:
1. otázky týkajúce sa klasifikačných údajov sa môžu umiestňovať na začiatok alebo na koniec dotazníka. Ak ich umiestnime na koniec, respondentovi sa dotazník nezdá taký zdĺhavý, pretože pri odpovediach na vek, pohlavie a pod. už nemusí premýšlať a preto na začiatku venuje väčšiu pozornosť téme. Takže tentokrát som tieto otázky umiestnila až na koniec.
2. nezdieľam tento názor, pri niektorých otázkach majú respondenti možnosť vyplniť aj kolónku Iné. Pri 100 či 200 respondentoch by som spracovávala otvorené otázky príliš dlho. Nemyslím si že je to potrebné v rámci diplomovky. Ani výskumné agentúry vo svojich dotazníkoch nepoužívajú takto veľa otvorených otázok - 1/3 dotazníka, ako ste spomenuli. Pre respondenta je to náročnejšie, musí veľa premýšľať, nemusí mať na to náladu ani čas.
3. nikde som respondentom netykala, aspoň som si to nevšimla. Napíšte mi prosím konkrétne, kde ste si všimli tykanie.

Slobodna

Dotazník som vyplnila, mám pre teba ale dve odporúčania, ktoré by si mohla zvážiť pre zvýšenie jeho kvality a hodnovernosti:

1. otázky ohľadom pohlavia, veku, oblasti a ekonomického statusu umiestňuj ako prvé.

2. Málo otvorených otázok, tuším len 1, vzniká z dotazníku dojem, podsúvania odpovedí.
Otvorené otázky by mali tvoriť aspoň 1/3 celkového počtu. Dávaš tak väčší priestor respondentom na vyjadrenie.
Ešte by som respondentom skôr vykala ako tykala.