Medicína

Príspevok v téme: Medicína
Nataly23

Dobrý deň, som v druhom ročníku bakalárskeho štúdia na univerzite, študujem jazyky, no v tomto období sa ku mne vrátila moja tajná detská túžba, z čias, kedy som nepoznala strasti, ktoré náročné štúdium obnáša. Ale aj napriek tomu, neviem sa zbaviť myšlienky, stať sa lekárkou, pravdepodobne je neskoro, som predsa druháčka na vysokej škole, ale aj tak, namiesto toho, aby som sa učiť na ťažké skúšky na svojej škole, ja si pozerám skriptá z histologie, medicínskej chémie a podobne. Nechápem to, v prvom ročníku mi to ani nenapadlo, no teraz je všetko inak. Nechápem sama sebe. :D Ale tá túžba po poznaní sa nedá len tak zahasiť.
Podľa Vás je ešte šanca skúsiť to, možno som len zbytočný odvážlivec a naozaj nechcem stratiť roky strávené na tejto vysokej škole, takže bakalársky stupeň rozhodne chcem dokončiť, ale možno o rok a pol, by som skúsila príjmačky na lekársku fakultu, som z gymnázia, takže ako také poznatky z chémie a biologie mám, samozrejme,všetko ostatné, čoho nie je málo, by som sa musela doučiť. Navyše mám trošičku výhodu neskoršieho dátumu narodenia, takže by som stále mala približne toľko rokov, čo väčšina prvákov.
Prosím Vás, je niekto taký alebo poznáte niekoho, kto študoval inú školu a potom presedlal na medicínu? Alebo resp. prosím, povedzte mi triezvym rozumom, čo to vôbec má zmysel nad tým čo i len premýšľať.
Vopred dakujem za akékoľvek názory, skúsenosti, či poznatky. Prajem krásny deň. :)

5.5 elsa

Jan Soltes,aha že poznávacie znamenie :D :D už viem kam nemám chodiť,ďakujem za info :D :D a držím ti palce aby sa ti darilo v štúdiu :)

J.Šrámek

Nataly23: Měl jsem poměrně dost spolužáků, kteří šli studovat medicínu až poté, co absolvovali magisterský stupeň. Sbírka to byla poměrně široká, měli jsme mezi sebou rostlinolékaře, ekonomy, filology a pedagogy, znám i několik lékařů, kteří vystudovali před, po nebo souběžně techniku, fyziku, informatiku, chemii, biologii a veterinární medicínu. Takže pokud máš zázemí, není důvod to nezkusit.

M-M

Aj bezni lekari, ktori nemaju PhD. mozu pracovat a aj pracuju na vyskume a hlavne musia sa kontinualne vzdelavat. PhD. je proste 3 stupen, nadstavbove vzdelanie, ktoreho ulohou je:
1. Hlbsie studium konkretnej problematiky (napr. vnutorne choroby)
2. Skumanie konkretneho vedeckeho problemu
3. Oboznamenie sa s metodami biomedicinskeho vyskumu hlbsie nez je bezne pre prve dva stupne studia.
atd...
Ale ak znie otazka "potrebna kvalifikacia na vykon prace napr. chirurga" na to clovek potrebuje absolvovat studium vseobecneho lekarstva a specializacne studium v odbore chirurgia. Na zaklade toho ziska titul MUDr. a specializaciu (de facto licenciu na vykon samostatneho lekarskeho povolania) v odbore chirurgia.

JanSoltes

Pozri si kolko lekarov v okresnej nemocnici ma PhD :)) a uvidis ako radi skumame :) :) (ja osobne skumam rad :) )

JanSoltes

Elsa nie... treti stupen nie je najdolezitejsi. Treti stupen je nepotrebny pokial nechces robit vyskum. natal som tretiak

5.5 elsa

Jan Soltes takže 3. stupeň sa dá externe čo mi akosi uniklo :D ,ale ten je pravdepodobne najdôležitejší aj keď bez tých dvoch by si nemohol ísť na ten tretí,takže do tejto debaty som sa zapojila kvôli zakladateľke,lebo ja takéto niečo nemusím lekári,medicína a tak :D :D :D ,ale poznám lekárov ktorí na sebe stále pracujú a vedia pomôcť že naozaj sú veľmi potrební takých ľudia vyhľadávajú najviac.....

Nataly23

Jan Soltes, veľmi ma to teší, že si ma utvrdil v tom, že KE bude asi najlepšia voľba, ak o rok urobím "vabank" a prihlásim sa. Naozaj sú Košice a celkovo univerzita sympatickejšie ako Bratislavská UK. Nehovoriac o korupcii na tejto škole, žiaľ..
Môžem ešte vedieť, v ktorom si ročníku? :)

M-M

Na lekarsku kvalifikaciu lekar resp. zubny lekar ale "staci" MUDr. resp. MDDr. PhD je zalezitost ako pise Jano....co sa tyka MUDr. a MDDr. tu si treba ale pamatat zasadny rozdiel - MUDr. po ukonceni skoly musi nastupit na specializacne studium...cize ak chce byt napr. chirurg. tak na specializacne studium chirurgia....alebo kardiologia...atd...to je to co sa po starom volalo atestacia. MDDr. ma vyhodu v tom, ze uz po skonceni skoly je "plnohodnotny" stomatolog, ako keby mal atestaciu zo stomatologie a moze si hoc aj otvorit vlastnu stomatologicku ambulanciu a pracovat samostatne. Malo kto to takto riesi, ale proste ta moznost tu je. Preto vznikol titul MDDr. a studijny program zubne lekarstvo.

Nataly23

Jan Soltes, veľmi ma to teší, že si ma utvrdil v tom, že KE bude asi najlepšia voľba, ak o rok urobím "vabank" a prihlásim sa. Naozaj sú Košice a celkovo univerzita sympatickejšie ako Bratislavská UK. Nehovoriac o korupcii na tejto škole, žiaľ..
Môžem ešte vedieť, v ktorom si ročníku? :)