GAD, paniky a studium

Príspevok v téme: GAD, paniky a studium
uzkostliva12

Ahojte, mam 23 rokov a studujem na VS. Uz rok ma trapi generalizovana uzkostna porucha s nabehmi do panickych atakov. Odmalicka som uzkostna, ale rozvinutie choroby podporilo to aj to, ze mam problemy doma. Rodicia a aj stara mama mali psychicke problemy aj sa liecili. Je to velmi neprijemne a odkedy sa mi to objavilo, nezijem zivot ako predtym. Prekonala som aj depresiu pred 2 rokmi tym, ze som zmenila myslenie- pomohla mi knizka od Louise Hay. Ked mam uzkost, nie som sama sebou, neviem s ludmi normalne komunikovat. Snazim sa to skryt a este si to moji kamarati uplne nevsimli.

Priznaky mam hlavne ako busenie srdca, a citim tras v hrudi, aj v celom tele, pocit na vracanie (ked to ide do paniky), mam aj tiky. Uz ked je to neunosne, mam strach ze to bude trvat tak dlho, ze skolabujem, pozvraciam, alebo ze sa totalne scvoknem.

Byvam na intraku, chodim aj na hodiny spevu, na tanecnu, ale vzdy ked idem do skoly, bojim sa ze tam budem mat paniku alebo uzkost, ktorej sa nebudem vediet zbavit, alebo ze ked pojdem autobusom, tiez sa mi to stane a spravim rozruch, a este horsia je predstava, zeby som cestovala s niekym znamym- automaticky by mi prislo zle, lebo rada cestujem sama len so sluchatkami v usiach. Nechcem na seba zbytocne upozornovat. Aj ked mam ist do spolocnosti, s niekym len tak si sadnut a porozpravat sa, tak sa bojim, ze by to na mna prislo. Ale idem aj napriek strachu, uz ked musim.

Je to strasne obmedzujuca choroba. Chodim k psychiatrovi, ale ten mi predpisal pred rokom lieky, ktore mi spravili este horsie, tak ich neberiem, beriem 2 kvapky rivotrilu ked mam dakam ist (ale to len mesiac), alebo ked som mala skuskove tak pred skuskou som si dala. Zvladla som to. Ja sa s tym snazim bojovat ako viem, prekonavam ten strach aj ked je to tazke. Mala som aj vystupenia spevacke a tanecne, ktore som zvladla ale s tolkym sebazaprenim. Ta uzkost ma natolko zmenila, ze si vyslovene uzivam ked som v pohodli a nemusim nikam ist. Depresiu nemam, viem sa bavit, ale ja sa vsetkeho bojim, zo vsetkeho mam stresy. Potom ma len bolieva zaludok a hlava. Spanok mam dobry. Uz neviem cim si pomoct, ci sa mam na tom smiat ked to pride,alebo co :D Akoze je neskutocne vela veci, za ktore som vdacna, mam rada samu seba, celkom dobre vyzeram, sikovna, mudra, nie je to o tom, zeby som si neverila, tesim sa naozaj z kazdej malickosti :)

Co sa tyka samoliecby- pomaha mi spev, tanec, zacala som brat B-komplex forte, beriem magnezium, lubovnik, zacala som robit pred par dnami dychove cvicenia, skusim aj jogu. Chodila som aj k psychologicke, len som si sedenia nemohla dovoliť,tak som tam chodila sporadicky. Robim vela, aby som sa toho zbavila a velmi sa na to zameriavam. Ale nezmiernuje sa to.

Hlavne mi poradte nieco na co mysliet pred tym ako mam ist do skoly, na prednasku, alebo von s kamaratmi. Mozno problem je ten ze mam blok v mysli a neviem sa sustredit na pritomny okamih, mysel mam stale niekde v buducnosti (Co ak?) a som tym len posadnuta.

Poraďte prosím :) Chcem si užívať život. Ak tak mi napíšte, dobre by mi padlo s niekým o tom pokecať. Dám vám mail ak by sa niekomu chcelo.

redka

Este skus pozriet adrenalnu unavu adrenal fatigue... Ak vela stresujes, mozno mas vycerpane nadoblibky.... Ked su tie slabe, darmo budes licit stitnu, su velmi naviazane... Vela ludi ma adrenalne vycerpanie a lici sa u psychiatra na depresiu, chronicku unnavu a pod a nic nepomaha... Treba najst oslabeny organ a podporit ho a mozete AD vyhodit do kosa....

monika555

odporucam ist k endokrinologovi ak si nebola.. ja tiez nemozem pribrat , nech papam cokolvek.. a su to priznaky zvysenej funkcie stitnej zlazy.. vtedy mas zrychleny metabolizmus, nervozitu , uzkost...to znamena , ze mas viac kortizolu cize stresoveho hormonu a vysetrenie to ukaze , daju ti liecbu ale nie antidepresivami:) ja sama cakam na to vysetrenie , som sledovana ale mala by som to mat v norme len vykyvyy.. co sa tyka knih je ich neskutocne vela , ja uz som si len vybrala to podstatne z kazdej , neviem povedat konkretne skus ist do knihkupectva sadni si tam prezri si viacej knih ohladom toho najdes ich tam vela , lepsie je studovat viac ako kupit jednu v kazdej najdes to co na teba sedi , kedze u kazdeho sa to prejavuje inak.. odporucam aj everest ayurveda jatamnsi caj.. znie divne :D ale je to prirodny caj trosku drahsi posobi ukludnujuco je sie proti depresii ale skor posobi na rozrusenie a stres. papaj vela bananov ! ja mam skusennosti s uzkostou skor ale takou vnutornou ako vonkajsie prejavy.. a uz som si myslela ze sa hadam aj moj zivot konci :D takže vsetky tie stavy su len klam , aj ked to tazko si vysvetlis ked to pride.. najlepsie je nevyhybat sa tym pocitom!!! povedat si su to moje pocity , je mi odporne no co uz narobim , musim s nimi zit.. oni sa postupne krasne oslabuju.. mne byva na nic po kave a niekedy si naschval dam a poviem si a nech citim aka som nervozna a nech citim ten strach a uzkost co uz.. a ono potom je ovela lahsie... hlavne sa koly tomu necit slabsia alebo nieco ver tomu ze mas v sebe tolko sily a najviac budes mat ked tej uzkosti trosku viac pochopis.. neviem ake si mala destvo , ale tam su korene toho vsetkehoo.. co sa tyka psychoterapie odporucam ale hlavne najst dobru lebo to sa nie vzdy podari , tak ak si nasetris chod do toho.. joga je tiez super tiez odporucam:)ta uzkost mozno nikdy uplne nezmizne na 100 percent ale ty ju budes uz uplne inak vnimat.. kazdy jeden clovek ma uzkost.. a strach.. je to prirodzeny pocit.. ti ktori trpia uzkostou si ju len zle vysvetluju a bojuju s nou rozvijaju ju vo svojej mysli..

uzkostliva12

Dakujem Monika, si velmi zlata :) A ty si sa tiez pasovala s uzkostou, alebo neurozou? Vedela by si poradit nejaku konkretnu knihu? Skusim patrat, co moze byt tou pravou pricinou a nebudem proti tomu bojovat. Je to tazke, ale stale verim. Kazdy ma nejake problemy a nesie si svoj "kriz".

Inak kavu nepijem, lebo ma dost drazdi. Aj ked som bola u neurologicky, tak mi povedala, ze mam zvysenu nervovosvalovu drazdivost a tetanicky syndrom. Mozno keby som si skusila niecim "zaobalit nervy". Pribrat som uz skusala ale nejde mi to, lebo mam rychly metabolizmus.

monika555

Uz len tvoj pristup je vlemi dobry..:) ked vies ze ti pred dvomi rokmi na depresiu pomohla kniha , odporucam prestudovat si knihy ohladom neuroz a uzkosti najdes tam toho vela a pomoze to... najdolezitesjie je vediet ze uzkost a pripadne depresia prichadzaju do zivota pre niečo... ma to svoj vyznam.. ludia sa toho chcu vacsinou zbavit a bojuju proti tomu ale tym padom bojuju proti sebe a to sa neda ! ako si sama napisala mas sa rada, mozno nie dostatocne... ja som si myslela ze sa mam tiez rada bola som si tym ista a nepriek tomu... to tak nebolo.. ked sa mas rada veris si ! to znamena ze ta nepremaha uzkost.. a na tom sa da perfektne pracovat:) ako som pisala uzkost pride do zivota koly niecomu tak sa s nou skamarat a patraj koly comu prisla.. ver tomu ze problem nieje samotna uzkost ale dovod preco sa rozvinula... ked mas zle stavy tak si povedz tak ich mam noaco aj tak sa mam rada a nic zle mi nehrozi.. velmi dobry je aj sposob ze sa na tom zasmejes.. a hlavne hladat priciny prečo prisla a odstranovat ich.. a uzkost odide a ty jej este podakujes ze ti prisla ukazat ze nieco nebolo v poriadku.. v ziadnom pripade proti nej nebojuj lebo to je tvoj vlastny pocit tvoja uzkost a bojovanim ju len zosilnis.. odporucam ten b komplex megnesium ber nadalej , pi caje.. medovka, lubovnik , pripadne su rozne prirodne caje ine ktore kupis v dakych obchodikoch a pomahaju:) antidepresiva ani neber.. vyvaruj sa kave.. neviem ci ju beres ale vyvolava nervozitu.. a naozaj prestuduj vela iteratury pomoze to.. drzim palce. zvladnes to :)