Aký druh?

Príspevok v téme: Aký druh?
Mária44

Mojej 24 dcére robila endokrinologička odbery krvi a zistili jej nedostatok hemoglobínu a erytrocytov. Mala hodnotu 114 hemoglobín. Dala jej radu čo ma jesť. Medzi tie potraviny jej poradila ja pitie červeného vína. Ale nepovedala aký druh aj sme sa nakoniec zabudli opýtať. Aký druh červeného vína je na krvinky najlepsí? Suché, polosladké, sladké? Máj s tým niekto skúsenosť že mu to pomohlo? Samozrejme nechcem z nej urobiť alkoholičku, má ho popíjať len deco obdeň ale neviem ktoré je na krvinky najlepšie.
Dík

lombardo1981

Diferenciálna diagnostika znamená stanovenie presnej diagnózy. Pretože napríklad znížený hemoglobín môže spôsobovať viacero chorôb: anémia, cirhóza pečene, hypertyreóza, akútne i chronické ochorenia obličiek... a mnoho ďalších. Napríklad hemoglobín sa môže vyšetrovať ešte trochu podrobnejšie: hemoglobín A2, hemoglobín S, glykovaný hemoglobín. Prvé dva sú práve parametre, ktoré sa používajú na diferenciálnu diagnostiku (konkrétne hemolytických anémií). Posledný má súvis s DM.
MCH je priemerné množstvo hemoglobínu v erytrocyte.
Napríklad aj železo a feritín. Feritín je bielkovina, na ktorú je naviazané železo. A je to omnoho presnejší parameter zásob železa v tele. Môže nastať stav, kedy je hodnota železa v norme, ale feritín je znížený. Vtedy sa väčšinou jedná o nejaké chronické zápaly. Ale ak sú znížené obe hodnoty, jedná sa už o deficit železa, ktorý opäť môže mať niekoľko príčin: zlá absorpcia, celiakia, anémia...
A povedali jej akú má diagnózu? Nejaký druh anémie? Alebo tak?

Maria44

LOMBARDO1981 co je to diferencialna diagnostika? To su tie skratky MCH atd. ohladom objemu erytrocytov? Maso je, nieje vegetarianka, je ho tak dva trikrat do tyzdna. Mala zistovany co pozeram do papierov transferin a zelezo plus ine. Moc mala vysetrovany este u obvodnej asi pred mesiacom necelym a mala v poriadku ho.
LIECITEL na endokrinologiu sla lebo pri preventivnej u obvodnej jej bolo zistene mierne znizenie stitnej zlazy tak ju pre istotu poslala lebo aj manzel ma problemy so stitnou zlazou ma znizenu funkciu. Stale vsak nerozumiem ako moze mat vplyv dusevny stav na krv. Ako moze stres sposobit anemiu. Co by ste mi este vedeli k tomu viac napisat?

liecitel

MARIA44 Tak pokusim sa vam to niejak jednoducho vysvetlit:Ulohou endokrinnej sustavy je produkovat a vylucovat hormony do krvneho obehu.Zohrava vyznamnu ulohu pri ovladani emocii,spravania,funkcie tkaniv ,metabolizmu a pod..ale to vam (resp. dcere)zrejme v nemocnici vysvetlili.Cize ak dcera nema silne sklony konzumovat nezdrave resp.nekvalitne potraviny /co podla popisu zrejme nema) a nezdrziava sa dlhodobo v znecistenom prostredi atd.tak ostavaju tie EMOCIE (stres).Endokrinna sustava zacina zlyhavat v pripade ked sa citite vystresovany,nevyvazeny,emocionalne rozruseny,strnuly a frustrovany...A aky to ma dopad na tej bunkovej urvni vam mozem vysvetlit ale zatial toto staci myslim...Ake mala priznaky dcera ze isla k endokrinologicke? toto by ma zaujimalo kym budeme dalej riesit problem...

lombardo1981

Možno by bolo dobré urobiť zbehnúť k lekárovi a diferenciálnu diagnostiku. A ešte nebola robená.
Nie je náhodou vegetariánka? Alebo sa aspoň nevyhýba mäsu? Neviem, či je vyšetrovali železo alebo feritín, ale feritín napríklad býva znížený aj pri deficite (poprípade aj stratách) proteínov. Nevyšetrovali jej aj moč? Neboli v ňom bielkoviny?
Tie látky, ktoré buď zvyšujú alebo znižujú absorpciu železa, je potrebné jesť zároveň s jedlom obsahujúcim železo (alebo aspoň krátko po jedle). Neviem, či som to napísala zrozumiteľne. :-)

Maria44

LOMBARDO1981 ma aj znizene hodnoty zeleza. Ja si myslim ze aj vitamin B12. Lieky neuziva ziadne. Vit. C a kyselinu listovu ma myslim dostatok lebo sa snazi jest listovu zeleninu aj citrusy, jablka, a vseobecne je ovocie a zeleninu. Chodi behat a na tury cez vikend a volne dni takze neviem ci ju to nevycerpava telesne. Mozno aj preto ma znizene hodnoty ale to je len moja domnienka.
LIECITEL tak napiste nieco viac o tom, lebo stale nerozumiem o com je rec. Bude rada ak mi viac o tom napiste podrobne. Dakujem

liecitel

maria44 ma to vela spolocneho a je to tazkopochopitelne pre cloveka vychovanom v tomto sisteme zalozenom na materialne a konzumnou sposobe zivota kde ludska dusa,pocity,emocie,myslienky,tuzby sa neberu do uvahy a vsade sa hlada len objektivna pricina a vetsinou kazdy problem je brany ako zhoda nahod...ak chcete o tom vediet viac kludme mozme o tom popisat...ale zrejme vam vrta hlavou to ako som vedel odhadnut to co asi riesi vasa dcera a co preziva..

lombardo1981

A zabudla som ešte napísať, že sa zdá, že cukor napomáha vstrebávaniu železa. Niekedy až trojnásobne. Postačí nejaké ovocie alebo si do ovsených vločiek pridať med. Ale napríklad mlieko už to vstrebávanie znižuje. Napríklad takých 50mg vápnika ešte nemá nejaký veľký efekt na znížení. Ale 300mg a viac už má výrazný efekt. Napríklad jedna šálka mlieka obsahuje približne 300mg vápnika.

lombardo1981

A železo má v norme?
Hemoglobín môže byť znížený aj pri deficitu železa a medi v potrave, vitamínu B12, kyseliny listovej či vitamínu C, vďaka niektorým liekom (HAK, ATB, AD, acylpirín, paralen, ibuprofén).
Látky, ktoré zvyšujú vstrebávanie železa z potravy: vitamín C, kyselina vínna, jablčná a citrónová. Zaraďujú sa sem aj jedlá ako je acidofilné mlieko či kyslá kapusta.
Látky, ktoré znižujú vstrebávanie železa z potravy: vápnik, fytáty, fenoly, oxaláty a vaječná bielkovina (mlieko, syry, jogurty, vajcia, sardinky, sója, tofu, obilniny, brokolica, listová zelenina, špenát, červená repa, paradajky, rebarbora, jablká, slivky, marhule, pomaranče, citróny, limetky, grepy, hrušky, mandle, káva, čaj, kakao).
V potravinách sa nachádzajú dva druhy železa. Hem a non-hem. Hem sa nachádza v živočíchoch. Jeho vstrebávanie nie je až tak závislé od hladiny železa v tele či iných prijímaných látkach ako je to pri non-hem. To sa nachádza v rastlinách (fazuľa, šošovica, špenát, hrozienka, hrach, sója, tofu, ovsené vločky, mandle, lieskovce, pistácie, kešu, sezamové semiačka, slnečnicové semiačka).
Mäso (predovšetkým to červené), dokáže zvýšiť vstrebávanie železa z rastlinnej potravy.

Maria44

XEM dakujem
REDKA nie, nato bola upozornena aby sla v strede cyklu alebo par dni pred menzesom.
LIECITEL nerozumiem co tym mate na mysli. Co to ma spolocne s krvinkami a zelezom?