Mama alkoholička

Príspevok v téme: Mama alkoholička
S4s4

Ako riešit situáciu?
Mam 16 rokov a o 2 roky staršiu sestru. Už asi 8 rokov zažívame neskutočné peklo spolu s ocom. Mama sa opíja a potom to začína. Vhodí za ocom a vyčíta mu , že jej skazil život, že ona si taký život nikdy neprestavovala,stará sa len o svoju matku , že s ňou ňič nerieši... už to došlo až tak že mala 2x zlomenú nohu,rozvila sklo na dverách , keď po nich trepala(oco bol zamknutý) a volali sme sanitku, cez veľkonočne sviatky bola vždy opitá a keď sa oco snažil ísť von z miestnosti od nej tak ho nechcela pustiť tak ju strčil a ako každý opitý človek neudržala sa na nohách, spadla a zakusila si do pier , že sa až spustila krv, rýchlo som ju šla utrieť , ale úderom ma odohnala. Neskôr som už len počula ako volá políciu . Tvrdila , že ju manžel zbil a nechýbalo veľa a aj by ho boli zatkli. Ja som už na ňu taká alergická , že keď počujem jej opitý hlas je to akokeby som mala v sebe démona,neviem to vydržať. Užlen jediným pohľadom viem rozoznať kedy si čo i len trošku vypila. A ten pocit keď prídu zvoniť susedia kôli hluku a keď nás zastavujú a hovoria že sa to už nedá vydržať.... Veľakrát to zašlo aj tak , že ja sa prestávam ovládaťa začneme sa biť. Mnohokrát som sa aj snažila aby sa nepozabíjali navzájom . Riešenie? Netuším. Peňazí máme asi toľko , že po rozvode by sme bývali v jednoizbovom byte 3. Ďalšia vec je , že mama je už asi 20 rokov nezamestnaná a po rozvode by sa neuživila . Keď nie je opitá všetko je večšinou fajn smejeme sa a tak ale prevažne je opitá , niekedy aj 6 dní v kuse. Mama je proste mama a riešiť nejaké veci s ocom je dosť trápne a tak celkovo všetkých doktorov riešim s mamou a ja osobne mam z doktorou strach preto chodí so mnou , čo by oco asi nešiel...už fakt neviem ako to riešiť.... Istú dobu sa mi začala vždy keď som sa rozrušila tvoriť žihľavka na koži . Na svoju výšku som strašné chudá( 179 cm ,54 kg) , mam nechuť do jedla a tak ďalej . Mama sa odmieta liečiť lebo tvrdí , že za všetko môže on , že on by sa mal ísť liečiť.... Potrebujem radu

bella21

S4s4, máte to doma veru ťažké a ste alkoholizmom mamy všetci poznačení. Pravda je, že človeku sa dá pomôcť, len ak si dokáže priznať, že má problém a že pomoc potrebuje. Tvoja mama nie je ešte v tomto štádiu, bohužiaľ. Ak sama sa nechce ísť liečiť, nemôžete ju donútiť. Alkoholik zvyčajne obviňuje zo svojich problémov tých druhých. Nevidí, že nie tí druhí môžu za to, že pije, ale on sám, lebo je slabý a nevie tomu odolať. Pravdaže, dôvody, prečo začal piť môžu byť rôzne a môžu byť spôsobené aj vinou iného človeka, ale spôsob, akým problémy rieši - teda zapíjanie alkoholom, je plne na jeho rozhodnutí. Mama je asi na alkohole závislá a teda si nevie dobre uvedomiť všetko to zlo, čo robí a ako negatívne vplýva najmä na vás - deti.

Dávam tu tri linky na pomoc. Prvý je na anonymných alkoholikov. Počula som reláciu, v ktorej dvaja už abstinujúci alkoholici hovorili o tom, čo prežili a ako sa z toho dostali a tiež, že sa pravidelne stretávajú (je to anonymné), nie je problém sa s nimi kontaktovať - a keď už nie dotyčný, ktorý má problém s alkoholom, tak aspoň jeho blízki, ktorí by mu chceli pomôcť. Druhý link je práve na spoločenstvo rodinných príslušníkov alkoholikov Al-Anon, v časti stretnutia sú uvedené časy pravidelných stretnutí v rôznych mestách Slovenska. Možno by stálo za to sa s nimi stretnúť a porozprávať, majú skúsenosti s tým, ako to v rodinách alkoholikov chodí a ako sa k alkoholikom správať. Alebo aspoň im napísať mail a poinformovať sa o možnostiach.

Tretí link je na kresťanské spoločenstvo zaoberajúce sa pomocou alkoholikom. Aj tam možnosť kontaktovať dané spoločenstvo a poradiť sa.

www.alkoholici-anonymni.sk

www.alanonslovensko.sk

www.kruciata.sk

LMarika

Je to velmi smutny pribeh, tazko z neho teraz von. POznala som manzelsky par, kde zase chlap pil. Zena ho sice lubila, lebo ked bol triezvy, bol fajn, ale aj tak podala ziadost o rozvod, deti mali asi v tvojom veku. Na sude povedala, ze svoju ziadost o rozvod je ochotna stiahnut len pod podmienkou, ze sa pojde liecit z alkoholizmu. Ako to dopadlo? On prislubil, ze sa pojde liecit, ona ziadost stiahla, nastupil na liecenie a odvtedy uz jedinu kvapku alkoholu nevypil, zachranil tym svoju rodinu, aj sam seba. Snad by vsetky pribehy s alkoholikmi dopadli takto... No nejaku tu ziadost o rozvod aspon z dovodu takehoto postrasenia zivotnej partnerky by tvoj ocino podat mohol. A tiez s tym dodatkom, ze ju stiahne, ak sa tvoja mama pojde liecit. Za pokus by to snad stalo, no nie?