Zdravotné poisťovne pozastavili schválenie preplácania štyroch nových liekov pre onkologických pacientov z verejného zdravotného poistenia

Zdravotné poisťovne nesúhlasili so zmluvami, ktoré Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR uzavrelo s výrobcami onkoliekov.

Zdroj: Freepik.com

Kategorizačná komisia prvýkrát posudzovala lieky podľa novej legislatívy. Keďže zdravotné poisťovne nesúhlasili so zmluvami MZ SR, pozastavili schválenie preplácania nových liekov pre onkologických pacientov.

"Zdravotné poisťovne nesúhlasili so štyrmi MEA zmluvami, ktoré uzavrelo ministerstvo zdravotníctva s výrobcami štyroch nových liekov (Keytruda, Kyprolis, Alunbrig, Phesgo) z dôvodu oneskorenej publikácie vyhlášky 298/2022, ako aj menších formálnych chýb," uviedol rezort zdravotníctva.

MEA zmluvu môže držiteľ registrácie lieku uzatvoriť s ministerstvom zdravotníctva za účelom dohodnutia podmienok úhrady liekov. Cieľom je dohodnúť také podmienky úhrady, ktoré zabezpečia splnenie zákonných podmienok pre zaradenie liekov do zoznamu kategorizovaných liekov.

"Výhrady zdravotných poisťovní k uzatvoreným MEA zmluvám sa netýkali len absencie vyhlášky MZ SR, ale tiež určitých nezrovnalostí týkajúcich sa konkrétnych dohodnutých podmienok úhrady liekov uvedených v zmluvách," vysvetlila manažérka oddelenia komunikácie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Eva Peterová.

Nesúhlas so zmluvami potvrdili aj súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union. Union tiež vyjadrila obavy z netransparentného rozhodovania o úhradách liekov z verejného zdravotného poistenia zo strany MZ SR.

MZ SR chce po úprave zmluvy predložiť na ďalšom zasadaní kategorizačnej komisie, ktoré sa uskutoční 10. októbra.


Mohlo by vás zaujímať:

Onkológ: Pre pacientky s rakovinou prsníka máme k dispozícii z dostupných možností liečby len 10 %, sme doslova 10 rokov pozadu