Strata casu?

Príspevok v téme: Strata casu?
lila813

Ahoj

Priatel si mysli ze mu nieco vycitam alebo zakazujem, ak nesuhlasim s jeho napadmi. Odstahovali sme sa do zahranicia, a nakolko dost pracuje, ja zatial nie obcas s nim idem do prace a tam ho cakam kym neskonci. Po jeho praci si chodievame sadnut do Restauracii pripadne do kaviarne. Kedze tu je to drahe tak som chcela aby sme po jeho praci sli domov, a namiesto draheho kavickovania aj za styri eura, sa sli niekam vecer prejst. Je mu to asi tak vyhovuje, lebo vecer mi navrhol nech ideme do jedneho podniku na kavu. Ja som mu povedala ze preco nie ist sa len tak prejst von,ked na kavy chodievame cely tyzden po jeho praci.Siel Sam a mna nechal uplne samu doma. Nechape ze mu chcem len dobre aby aj on kus usetril. Ved styri eura za jednu kavu je dost si myslim. Ak mu nieco taketo poviem tak som ja ta najhorsia, a ma pocit ze mu chcem nieco zakazovat. Ide mi len o jeho dobro no on to stale nechape. Vecer sme sa preto aj dost pohadali. Co si o tom myslite vy? Je to strata casu? Alebo je zavisli na kave?

mam56

Mať porsche je dajme tomu prejavom bohatstva, ale mať čí.ana, na to už treba mať nielen prachy, ale aj silné nervy:-)
A mať napr. taký vlastný traktor tiež o niečom hovorí, ale len málokto zo žien sa to dovtípi:-)

masrecht

nuz, chlapec z dediny sa hra na geroja, blby.

anjelik, priatelia bol serial, kde umyselne dali smiech ludi, evokuje to pocit, ze to niekto so mnou pozera.

pokial zene vadi, ze muz da na kavicku 4eura, preco jej to zazlievat.. kava je za prve nie najzdravsia, a prechadzat sa da aj s ludmi. duchovno je pekne, ale mat sakramensky funkcne a zdravotne stabilne telo je rovnako super, ako byt dusevne tiptop.

a ci je to pre peniaze alebo nie... je asi bezpredmetne.. kedysi som ich mal kopec, (dnes uz nie), ale nebavilo ma sediet na kavickach, citil som sa tam ZLE.. v tej spolocnosti.. takze asi ma enjelik pravdu, ze to je o spolocnosti.

ale zas, co je dolezitejsie? spolocnost, a moje dobro, alebo dobro mojej partnerky? alebo mojho partenra? nuz, to je relativita co :D

nepomozem, ale navrhol by som kompromis, zavolaj ho von na prechadzku po kave, to som zvedavy ci odmietne.. :)

je to o prioritach jednotlivca.. existuje aj milionar, co by nedal za kavu 2 eura, no ma porsche.. a existuje aj chudobny, co nema ani auto, ale da za kavu 20eur denne (alebo cigarety).. a existuje aj milionar, co nema porsche ale da na kavu a podobne.. kto je spravny? NIKTO! je to o osobnych prioritach.. takze tazko radit, a hlavne by to bolo odo mna farizejske.. kedze na mne isto tiez moja priatelka nieco najde, nejaky ten ekvivalent.. a poviem ti, aj ked ju mam NADOVSETKO rad, obcas je nie ze nemozne jej vyhoviet, ale obcas sa s tym musi(M) clovek popasovat sam...

LMarika

CHodievat na kavu kazdy den, to je uz privela, myslim financne, obzvlast ak myslime na to, ze kavu si mozte uvarit aj doma a vyjde vas to lacnejsie (pokial by teda islo o nejaku tu zavislost na kofeine, pripadne neliecenu alergiu na nejaky vzdusny alergen, kedy kava naozaj telu pomoze...). Idealne by bolo v tomto smere urobit kompromis. Tyzden ma 7 dni, z toho 5 pracovnych, tak nech sa teda ide 2 az 3x v tyzdni na kavu a to by malo byt akurat dost. A hlavne teraz v lete by ta kava, myslim v kaviarnach, ani vobec byt nemusela, pripadne by stacilo ist raz za tyzden si niekam sadnut. Ved vonku su parky, lavicky, kde sa da sediet zadarmo a netreba sa schovavat pred chladom a pred snehom ako v zime, alebo pred dazdom a silnym vetrom ako v pripade sychraveho jesenneho pocasia a toto by bolo dobre vyuzit. Myslis to dobre, len skoda, ze on to nechape. Mozno by si mala spocitat, kolko ma mesiac pracovnych dni, povedzme, ze 20 a vynasobit to styrimi Eurami a povadat mu sumu, ktora ti vysla a spytat sa, ci by nebolo lepsie znizit tu sumu napriklad na polovicu tym, ze sa bude na kavu chodit len kazdy druhy den, inokedy sa kava bude varit doma. A aj povedat, co by ste si mohli kupit napriklad o take dva, tri mesiace za takuto sumu usetrenych penazie. Kaffeemaschine? Preco nie? Dufajme, ze pochopi a najdete riesenie v kompromise.

creature

Tak schvalne asertivne podanie kritiky by malo mat tieto pravidla:
Nekritizuj samoucelne, to znamena ze ked si chces vyliat na niekom zlost. Kritizuj len ked chces riesit nejaky problem.
Vacsinou alebo lepsie povedane vzdy ak ma kritizovany pocit ze je prehliadany, ponizeny, bude sa snazit dokazat ze nemas pravdu a z kritiky sa lahko stane hadka. Vhodnejsie je aby mal kritizovany pocit ze nejdes proti nemu ale naopak s nim proti chybe ktoru podla teba robi.
Hovor za seba a sposobom "ked ty robis toto, ja to vnimam/sa citim takto".
Vyjadruj sa strucne, presne a konkretne.
Navrhni alternativu.
Nezovseobecnuj sposobom ze jeden detail v chovani zovseobecnis na skutocnost. Napriklad "ty vzdy toto..."
Neznackuj ho cize napriklad nenadavaj mu.
Nepripisuj mu umysli to znamena neobvinuj ho z umyslov na ktore mas malo alebo ziadne dokazy.
A samozrejme daj mu moznost aby sa obhajil, nevyrut sa na neho so vsetkym a nedus ho :-)
Bud ochotna robit kompromis a chci to tak aby ste sa dohodli.
Ziadaj jasne vysvetlenie argumentu aby si mu rozumela.

creature

Ja by som to hned tak neuzatvaral ako ostatni ze je zavisly na socialnej interakcii s druhymi. To mi pride take z brucha vymyslene. Alternativy kam ist do spolocnosti predsa existuju aj ine. Ale budis, moze byt vselico.
Ja sa skor cudujem ze sa na takej somarine dokazete pohadat. Zaujimalo by ma ako k takej hadke vlastne doslo, ako spolu vobec komunikujete ? Spytala si ho kludnym spobom obycajnu otazku ze preco vlastne mu na tom tak zalezi ? Alebo si skus nieco precitat o asertivnej komunikacii. Mam pocit ze sa nikde asertivita velmi nespomina a ze sa na nu dost zabuda.

lucia238

je spolocensky typ a potrebuje okrem teba aj ine kontakty s ludmi. Tu nechas za kacu 1,50 cca, tam mozno 3-4, ale ved aj zarobite viac ako tu na Slovensku. Tak mu to nevycitaj a ked sa ti nechce na kavu, ostan doma. Bud rada, ze sa nespija kazdy den po praci v krcme, ako kopa chlapov na Slovensku, co ti nato povedat...

anjelik *

Vždy sa musím v duchu pousmiať, keď mi niekto povie, že to, čo odomňa požaduje, je pre moje dobro. :o)
Tvoj priateľ nie je závislý na káve, je svojim spôsobom závislý na sociálnej atmosfére, je závislý na spoločnosti druhých, aj keď priamo nemusí dochádzať k interakcii s tými, čo sú v kaviarni. Každý jeden človek generuje zo seba nejakú tú energiu, či už príjemnú alebo menej, ale pre mnohých je to ako rieka, do ktorej sa ponoria a užívajú si to. Či už tomu rozumejú alebo nie. Ak by si ty ako bytosť dokázala vygenerovať to, čo skupina ľudí v kaviarni, priateľ by ti, obrazne povedané, sedel pri zadku. Ale evidentne sa to nedeje, preto vyhľadáva intuitívne väčšie spoločenstvá, ktoré podporujú jeho samotného. Tam sa potom nepozerá na to, čo je rozumné, ale na to, čo je pre neho ako bytosť podporné. Čiže, netreba sa hádať, buď choď s ním, ale v tom prípade tam neseď namosúrená, že nešetríte, ale snaž sa to chápať ako niečo, čo je jemu príjemné, alebo seď doma, ale rovnako dobre naladená. Pretože on, keď sa vráti domov, znovu začne *dýchať* to, čo generuješ ty. Ak to bude otrávenosť, ver, že prchne pri prvej príležitosti znovu a nebude hľadieť na to, že koľko tá káva stojí. :o)
A na tvoju otázku, či je to strata času. Nie, pre neho nie. Jemu je to príjemné, až tak, že je za to ochotný platiť. :o)