Amarant - ako správne uvariť?

Príspevok v téme: Amarant - ako správne uvariť?
amarant

Bezlepkáči a všetci, ktorí poznáte bezlepkové prílohy ako amarant, quinoa, pohánka a proso. Ako to správne uvariť? Hlavne amarant, varím ho už skoro hodinu a stále je tvrdý. A zdá sa mi, že aj nejako nepríjemne páchne. Je úplne čerstvý, kúpila som ho v drogérii dm. V bio-kvalite. Na internete som našla, že ho treba dobre premyť, a potom variť cca 20 minút. Ale aj keď varím oveľa dlhšie, stále nie je hotový. Kde je chyba? Vie niekto? Prosím o rady. Ďakujem.

RNG

Quinoa je vyborna, moja zena ju ale vari v masovom vyvare, s trosku cibulkou a korenim, a samozrejme solou , takze skonci s niecim ako ryza. Moja zena ju dava aj do polievok, miesto cestovin. Pri vareni quinoa(premyta mnohonasobne vyrobcami na odstranenie horkych alkaloidov na povrchu) uvolni klicky, co vyzera akoby tenucke "cervicky", co mnohych odradi, ale to su prave zdroje roznych mastnych kyselin a bielkovin, na ktore je quinoa velmi bohata.
Amarant poznam len vo forme muky, co prdavaju do roznych bezlepkovych a mnohozrnnych vyrobkov.
Tak isto len tak poznam aj drobnu zrninu, teff.
www.google.com
Pohanku/buckwheat pouzivaju aj Slovania od praveku, dodnes sa dava napr do huriek aj krvavniciek, kde ju dnes zialbohu mnohi nahradzaju lacnejsiou ale menej kvalitnou ryzou.
www.google.com

ukulalula

Ja si zvyknem najčastejšie variť proso a quinou. Na sladko s mliekom a javorovým sirupom, ale i na slano so zeleninou. Amarant tiež sa dá tak využiť. Každá z týchto "obilnín" je zdravá, takže je vhodné ich aj striedať, lebo každá má nejaké výživné prvky.

amarant

A ty ten amarant ako používaš? Chcem ho uvarený dať na cibuľku, na ktorej som podusila mrkvu a cuketu. Myslíš, že sa to bude dať jesť? Také akoby rizoto. Dosť ma ten pach prekvapil, smrdí mi to ako varená repa. A čo je najlepšie z tých obilnín ktoré som spomenula v úvodnom príspevku? Vyskúšala som proso, to je celkom chutné. Netuším aká je quinoa.

ukulalula

Jaj..ani asi nie je..Sekla som sa :) To mi myšlienky skočili už na quinou, lebo mi napadlo, že by som si ju mohla ísť spraviť :D

ukulalula

Ja si ho zvyknem, tiež variť dlhšie ako je napísané. On má takú svoju arómu, čo môže niekomu vadiť, ale dá sa na to zvyknúť. Je chutný a hlavne aj zdravý ;)
PS: aký si si kúpila? biely alebo červený?