Tabletka 'po'

escap

Levonorgestrel (výrobný názov: Postinor alebo Escapelle) je gestagén, ktorý môže zabrániť ovulácii, ak sa podá v predovulačnom období, inak zabraňuje uhniezdeniu už oplodneného vajíčka vo výstelke maternice – má skorý abortívny účinok = potrat v skorom štádiu.

Ak pred užitím už došlo k uhniezdeniu oplodneného vajíčka, je levonorgestrel neúčinný.

Na to, že následkom sexuálneho styku môže dôjsť k počatiu dieťaťa je treba myslieť pred stykom a nie po ňom. Ak nechcem deti, tak budem sexuálne zdržanlivý alebo prijmem prípadné následky, pretože ak už došlo k počatia dieťaťa, nemám právo vziať mu život. O to strašnejšie je to, ak život deťom berú ich vlastní rodičia, ktorí boli určení na to, aby deťom život dávali.

Nielen tabletka po ale aj hormonálna antikoncepcia má potratové účinky. Je nezodpovedné mať sex a potom (v prípade HAK aj pred a počas) to riešiť tabletkami či potratom.

K otázke: mala si počas styku plodné dni? Ak nie, tak nemáš byť ako tehotná. Ak áno a nebudeš tehotná, už sa nedozvieš, či si naozaj neotehotnela, alebo si otehotnela (počala) a tabletka po "zaúčinkovala". Pouč sa z tohto do budúcnosti.