Absolventská prax - obavy

Príspevok v téme: Absolventská prax - obavy
Petterssonn

Zdravím, mám 19 rokov, odmaturoval som Obchodnej akadémii a keďže aspoň 1 rok som nechcel ísť na výšku, ale oťukať sa tak som sa musel prihlásiť na úrad práce.

Som introvert a mám trochu sociálnu fóbiu a posielajú ma na absolventskú prax na cudzineckú políciu. Vôbec neviem čo od toho čakať, už len to, že to je na polícií mi naháňa strach. Bojím sa, že niečo nebudem vedieť alebo ma budú buzerovať atď..

Bol by som rád za nejaké rady alebo skúsenosti od ľudí ktorí nejakú absolventskú prax absolvovali.. Čo ste tam robili, čo od vás požadovali, akú prácu ste vykonávali.. dojmy atď.

Veľmi pekne ďakujem za každý komentár :)

Mayaaaa24

Nesúhlasím z názorom LMarika, pretože je pravda, že za absolventskú prax dostaneš podľa zákona len 128e, ale vôbec si nemyslím, že je to také hrozné ako píše. Podľa mňa je to skvelá príležitosť niečo robiť, navyše niekde kde sa len tak nedostaneš a nie je to ani až tak nadlho. V podstate ja som to mala len na šesť mesiacov a v priebehu tejto doby si ťa oťukajú a ak sa im zapáčiš tak je vysoká šanca že ti ponúknu aj miesto na tpp. Mne tam staršie zamestnankyne povedali, že keď pôjdu do dôchodku tak sa mi ozvú, alebo jedna mladá, že ak pôjde na materskú tak bude na mňa myslieť, takže to nezahoď. Určite to vyskúšaj si ešte mladý, takže zdrhnúť do zahraničia a robiť v mekáči ako ti urputne radí LMarika môžeš aj po praxi. Nezahoď túto príležitosť lebo fakt je veľa absolventov, ktorí ani len túto možnosť nemajú.

Ina9

Ja neverím na náhody a myslím si, že všetko má svoju príčinu. Pre teba to bude skvelá príležitosť ako sa raz a navždy zbaviť resp. čeliť soc. fóbii.

LMarika

Strach urcite mat nemusis a buzerovat ta tiez nebudu, ved kto by uz len buzeroval "somarika", co mu tam prisiel zadarmo robit, ze? Budes pre nich iba lacnou pracovnou silou, lebo na to, ze ti z absolventskej praxe kvapnu nejake peniazky, mozes definitivne zabudnut. Ja ta za somarika nepovazujem, aby si mi rozumel, len ta trochu lutujem, ze sikonvy mlady chalan, ktory ma maturitu zo 4-rocnej strednej, musi ako taky chudak niekde zadarmo robit. Ja osobne povazujem absolventsku prax za zdieranie mladych ludi, na nutenie ich niekde zadarmo robit. Za pracu sa patri dat financnu odmenu, ale tu ludom vykonavajucim absolventsku prax nikto neda. To je to smutne. Moja rada pre teba je: ZMIZNI DO ZAHRANICIA, ALE URYCHLENE!!! Skoda, ze si chalan, keby si bol dievca, napisem ti, aby si isiel opatrovat deti a robit Au-pair, no chlapcov az tak moc neberu. Mozes si vsak skusit najst podnajom niekde vo Viedni a nastupit do mekaca, mozes sa skontaktovat s nejakou agenturou ponukajucou pracu v zahranici a nastupit do nejakeho hotela za casnika, pripadne za udrzbara, ak mas vztah k pracam takeho typu, ze rad niekde nieco opravujes (vodovodne tesnenie, vymena ziarovky, odpratavanie snehu niekde vnoku pred hotelom v case zimnej sezony, upratovanie parkoviska pred hotelom, dohliadanie na kotly a kurenie...), Abwaschera (uklada v kuchyni riad do umyvacky a velke hrnce umyva rucne), no mozes si skusit spravit aj opatrovatelsky kurz (organizuje Cerveny kriz) a nejaky rychlokurz nemciny pre opatrovatelky a myslim si, ze ako muza by ta niektora z opatrovatelskych agentur aj prijala na opatrovanie seniora, lebo je aj dost takych rakuskych rodin, ktore k starcekovi za opatrovatela hladaju vyslovene muza, najma vtedy, ak treba dedka prekladat z postele do vozika, z vozika na postel, z vozika na zachod..., cize ak sa ziada muzska sila. Takze pokial nie si vyslovene nejake vychudnute tintitko zdaleka obchadzajuce Fitness-centrum, ale mas aspon kolko-tolko sily, sancu by si mal. Prave pri opatrovani v rodinach sa clovek najlepsie nauci po nemecky a ovladat na aktivnej urovni svetovy jazyk - to sa vzdy zide. Peniazky zarobene v zahranici sa zidu tiez, aspon trochu financne odbremenis rodicov. Ale hlavne - za pracu budes mat zaplatene na rozdiel od otrociny zvanej absolventska prax.

KarolínaN.

Ja som tiež po maturite na gymnáziu išla na absolventskú prax a som v autosalóne.
Nemusíš mať vôbec obavy, ja som podobný typ a mala som obavy, ale nakoniec po necelých 3 týždňoch som maximálne spokojná a najradšej by som tam zostala.
Žiadnu ťažkú prácu ti robiť nedajú. Ja robím ľahkú administratívnu prácu, odovzdávam autá zákazníkovi, príp. ak treba pomôcť pri servise, tak robím príjem a odovzdávanie áut majiteľovi. Dvakrát som bola na skúšobnej jazde so zákazníkom, takže naozaj nič náročné a je to skôr zábava.

Mayaaaa24

Tiež som išla na absolventskú prax na políciu a tiež som mala obavy, čo budem robiť a potom som sa len na tom smiala, že ako som stresovala. Nedajú ti robiť nič ťažké, v podstate si tam ako brigádnik. Na začiatok ti dajú primitívne veci ako zakladať do šanónov, alebo triediť spisy, proste niečo na čo ani tú školu nepotrebuješ. Neboj nebudú od teba chcieť nič ťažké, všetko ti vysvetlia a ak nebudeš vedieť spýtaš sa z toho sa nestrieľa. Tak nemaj obavy, sám uvidíš, že to v podstate nič nie je. Ja už som sa tam aj nudila, že nech mi dajú aj niečo poriadné robiť. Kamarátka je tiež na absolventskej praxi na exekútorskom úrade a dávajú jej zakladať šanóny a hovadiny, na ktoré nik z nich nemá čas.

drzimpalce

Ahoj, nemaj vôbec strach, je to prax, budú ti tam pomáhať. Buď rád, že máš takúto možnosť a využi ju naplno, zíde sa ti v budúcnosti do životopisu pri hľadaní práce. Dokonca ak budú s tebou spokojní, možno sa tam pre teba nájde aj nejaké miesto. Je to príležitosť, ktorú nemá hocikto.