Dajú sa v 60-ke vypestovať svaly?

Príspevok v téme: Dajú sa v 60-ke vypestovať svaly?
Dcéra32

Moja matka sa asi zbláznila. Pred rokom zomrel otec, bola z toho dosť mimo, ale zdalo sa, že už sa spamätala. Býva teraz sama, chodievame k nej s bratom na striedačku. V poslednom čase začala zúrivo cvičiť. Nechodí do fitka, lebo vraj sú tam samí mladí, ale doma má už všelijaké cvičné stroje a pustila sa do formovania postavy. Kedysi keď bola mladá bola veľká kočka a mala naozaj ukážkovú postavu. Ale rokmi trocha pribrala a telo má už dosť ochabnuté. Tento rok oslávila 60-ku, takže neverím, že môže so sebou v tomto smere urobiť zázraky. Je to síce veľmi cieľavedomý a vytrvalý človek a vždy dosiahla čo si vzala do hlavy. Lenže toto si myslím že je nad jej možnosti. Brat sa venuje už veľa rokov kulturistike, ale len takej amatérskej. Športovec bol aj náš otec a mame už ku koncu dosť vyčítal, že sa na seba vykašľala a prestala cvičiť. Teraz, keď je na dôchodku a nemá veľmi čo robiť, začala so zdravou stravou a myslí si, že sa v takomto veku môže zmeniť. Pokladám to za uletené. Podľa mňa by si mala užívať kľud, pohodu, ísť občas do kina, do divadla, ku kamarátke - a nie si týrať telo tvrdým tréningom. Stále mi hovorí, že odkedy začala cvičiť sa oveľa lepšie cíti, ale ja si myslím, že na to by stačili aj prechádzky v lese. Podľa mňa ale ona tajne dúfa, že so svojím telom ešte urobí prevrat a bude z nej zase kočka.

Mám o ňu strach. Bojím sa, aby nebola sklamaná. V takomto veku už nie je možné vypestovať svaly a vyformovať si postavu. Na svaly by musela jesť veľa bielkovín, a to ona odmieta, že to v jej veku nie je zdravé. Ale z ovocia, zeleniny a semienok sa jej svaly nevytvoria. Už som jej párkrát povedala čo si o tom celom myslím, ale vždy ma odbije s tým, aby som jej nenalievala pesimizmus.

Ak je tu nejaký odborník na cvičenie, môže sa mi k tomu vyjadriť? Brat bohužiaľ sa mi zdá že je na maminej strane a dokonca ju v tom ešte podporuje.

Sporty

Samozrejme, že aj 60-ke si tvoja mama môže zmeniť postavu, ale hlavne jej to prospeje celkovo - aj psychicky, aj telesne. Teda nielen estetika.

Teraz niečo k tomu formovaniu postavy: vždy treba vychádzať zo zdravotného stavu - teda pohybový aparát a všetky dôležité orgány - srdce atď. Ak je po tejto stránke v kondícii, potom cvičenie - aj s činkami .- ju môže dostať o niekoľko levelov vyššie. Bielkoviny by naozaj v jej veku už nemala preháňať. Ak má nadváhu, chudnúť musí pomaly, aby jej pokožka nezačala ovísať. Stačí úbytok na váhe desať kíl za rok. Proste tak primerane, nie hladovaním, ale cvičením. Zo začiatku, ako sa jej tuk bude meniť na svaly, nebude badať žiadny váhový úbytok, lebo svaly sú ťažšie ako tuk. Ale bude vidieť, že postava sa mení, telo je pevnejšie, začínajú sa rysovať nejaké proporcie. Aj v tomto veku pri správne zvolených cvikoch to ide pomerne rýchlo. Dôležitá je pravidelnosť a vytrvalosť. Skrátka nevzdať to, cvičiť pravidelne, niektoré cviky - rozcvičovacie, naťahovacie atď - každý deň. Cviky na formovanie postavy trikrát do týždňa. Pridať denne rýchlu chôdzu alebo krátky beh. Dobrý by bol zo začiatku skúsený tréner, ktorý vie presne ako sa ktoré svaly majú precvičovať. Alebo si pozrieť videá na internete. V tomto smere nie je dobré robiť chyby, efekt sa nedostaví a zožerie to veľa energie. Nezabúdať na denné masáže celého tela práve kvôli tomu ovísaniu kože. V zahraničí dostať špeciálne sťahovacie oblečenie - silne sťahujúce pančuchy, pružné korzety s dlhými rukávmi. Pri chudnutí, hlavne vo vyššom veku je to výborné, pokožka sa sťahuje bez toho, aby ovísalo brucho, ramená alebo zadok. Veľmi dobre pôsobia na pokožku aj studené a horúce sprchy - striedavé, každý deň pár minút. Používať kvalitný olej na celé telo, nie telové mlieka ani krémy - tie obsahujú konzervanty. Ideálny je olej - napr. olivový a pod. Pri natieraní treba pokožku dôkladne premasírovať. O pár minút olej do pokožky vsiakne, prípadne troška ešte pretrieť bavlnenou osuškou.

Samozrejme dôležitá je strava. Tu by som volil iný prístup ako u kulturistov - teda žiadne proteínové bomby, ale skôr ovocie, zeleninu, semiačka, klíčky. V jej veku už potrebuje veľa enzýmov, treba ich dodať nie z doplnkov výživy, ale z prírody. Miesto cukru med atď. Veľa sa dá nájsť na internete.

A na záver - buď rada, že tvoja mama rozmýšľa tak rozumne a že chce pre svoje zdravie aj niečo urobiť. Keď pritom bude aj lepšie vyzerať, je to bonus navyše. Nie je na tom nič puberťáckeho. Mne je skôr zle pri pohľade aj na mladé rozkysnuté dievčatá alebo mamičky, ktorých jediný pohyb je, že idú s kočíkom na prechádzku, pritom si nezabudnú kúpiť zmrzlinu alebo zákusok. Doma sa tiež nadlabú koľko sa do nich zmestí a od rána do večera plačú že nič nevládzu, nič ich nebavím, muž ich zanedbáva a na nič nemajú čas. Mám také dve susedky, mladé baby a z roka na rok skysnutejšie. Hrôza na to pozerať ako mladé ženy na seba kašľú a čudujú sa, že sa na ne vykašle aj ich muž. No a o tých starších už ani nehovorím. To je snáď pravidlo, že usadlejšia žena s deťmi o seba prestane dbať a miesto toho, aby sa starala o seba, stará sa len o plné hrnce. Žiadnym účesom, ani makeupom, ani gelovými nechtami nikdy nevykompenzuje tu masu sadla, čo so sebou všade nosí. A to už nehovorím o tom dopade na zdravie.

DanaDanaDana

.. môžeš byť rada ... samozrejme, všetko sa musí s mierou, ale keď môže 75 ročný (či koľko mal ten pán rokov) zabehnúť maratón, tak prečo by tvoja mama nemohla cvičiť?

.. a hlavne cvičenie a zdravá strava pomáha mozgu a má obrovský vplyv na vznik neurodegeneratívnych ochorení ako je parkinson a alzheimer, takže to, že cvičí jej neskutočne pomáha... skús si prečítať posledné 2 - 3 odseky -odkaz odstránený- a možno aspoň trochu zmeníš názor =)

... a možno sa mýliš a nevyrovnala sa so smrťou, ale pri tomto zabúda ... a keď sa ona lepšie cíti, tak prečo jej to kazíš?

.. normálne som sa teraz zarazila, že ona ma toľko elánu a vitality ako ja nie a to mám 23 rokov a tíško jej "závidím" =))))) ...

anjelik *

A aký je tvoj postoj k cvičeniu? :o) Je to mamin život a jej rozhodnutie a mala by si ju skôr podporiť, že nevysedáva po kaviarňach, nepije kávičku a nezajedá ju krémešmi, v otrasnom klobúčiku, s fialovými vlasmi a rovnako ohyzdnými kamarátkami neoklepáva každú mladú kočku v minisukni. :o) To by sa ti viac páčilo? Alebo keby kysla pri telke, pri stupídnych telenovelách a pravidelne ťa informovala, kto, s kým a koľkokrát?? Nie každá žena práve toto chce od života. Asi si už počula, že vek je len číslo. Mamu podpor, cvič s ňou, var jej zdravé jedlá...to robia dcéry, ktoré mamy naozaj milujú a chcú ich podporiť. A nie jej trepať do hlavy, čo sa v jej veku má a čo sa nemá. :o)

zub

v jej veku sa takato akvitita uz nehodi. staroba je staroba s tym nic nenarobis vsetci raz zostarneme a musime sa zmierit s tym ze uz to telo nebude take ako v mladosti. neviem co si chce tvoja mama dokazat neviem kolko ma nadvahu mozno by stacilo keby len schudla a bude sa citit lepsie. asi ma malo zaujmov alebo co alebo jej chybaju kamaratky. tak nech ide este do roboty ked ma tolko elanu ked bude medzi ludmi pride na ine myslienky.

0vecka

nieco sa da aj v 60tke ale zazraky urcite nie. Ale nechapem preco ju od toho odradzas? napr mojej babke lekar odporucal chodit len s barlou a nie vela.... a ona si niekedy aj zabehne pretoze ma proste na to taky pohlad ze radsej nech si este 5rokov pobeha a nech ju to klepne ako keby mala byt 20 rokov na voziku... Bud rada ze ma este nejaky zmysel zivota a niekam sa chce posunut co v 60tke nieje az take caste...

Urcite svaly nejako extremne nevybuduje a ani moc neschudne ale bude mat co robit urcity pevny rrezim a bude imho stastnejsia ako nejaka babka co nema nic na praci