TETÁNIA

Príspevok v téme: TETÁNIA
VeronikaPet25

Zdravím všetkých, ktorým táto diagnóza strpčuje život. Práve dnes som bola po výsledky na neurológii, kde mi potvrdili hyperventilačnu tetániu s tým, že jednoducho mám brať magnézium a keďže ja mám z toho hnačky, tak Guajacuran. Takže, chcela by som poprosiť o rady všetkých, čo vám pomáha?

Moje príznaky:
- raz za mesiac záchvat spojený s tŕpnutím tváre a rúk
- každodenná únava, vyčerpanosť, neschopnosť sústrediť sa
- problém zamerať zrak, niekedy sa mi dosť všetko rozmazáva
- pravidelné tŕpnutie rúk a nôh v spánku, pri ktorom sa často budím
- pri horších stavoch ťažkosti s prehĺtaním
- striedanie úzkosti s obdobiami, kedy sa dokážem aj usmiať
- stále mi je do plaču a mám pocit, že sa zo mňa vytratila radosť
- bolesti hlavy, hlavne na čele a nose, tlaky v nosovej dutine
- neustála svalovka, aj po 3 hodinách chodenia
- stavy depersonalizácie/derealizácie, spánková opilosť
- hľadám si na internete choroby a potom si hľadám príznaky
- niekedy mi je na zvracanie a mám kŕče v bruchu
- meškanie menštruácie
- najhoršie je asi sťažené dýchanie, ktoré sa spája s bolesťami medzi lopatkami, hlavne na ľavej strane + rameno a na hrudníku, niekedy nevládzem ani rozprávať a jesť, mám stuhnutú krčnú chrbticu a oslabené medzilopatkové svalstvo, s čím chodím na rehabilitácie

Snažím sa zdravo jesť, musela som prerušiť školu, psychicky to nezvládam dobre. Som objednaná k psychiatrovi a neskôr na sedenia k psychológičke. Všetky testy, od hlavy až po päty, sú v poriadku. Začínam cvičiť jógu a chcem začať aj meditovať, zaradiť prechádzky.

Všetky hore uvedené príznaky sa menia a striedajú, stále je to niečo iné a zároveň všetky výsledky v danej oblasti sú v poriadku.

Čo sa týka stresu, mala som ho celý život až až, od otca, ktorý ma psychicky týral. Potom prišla vysoká, skúškové, pár nezhôd s priateľom, viróza a bum, hospitalizácia a odvtedy sa z toho neviem vyhrabať.

Takže ešte raz vás prosím, overené rady, tipy, ako to zmierniť, budem za všetko rada a hlavne veľmi vďačná. A ak by ste mohli, napíšte aj vaše príznaky a ako to celé prežívate. Snáď sa ru rozvíri aj malá diskusia.

tereza5488

tiez mam tenaniu a priznaky skoro ako ty , nie uplne vsetko, mne poradili uzivat horcik, vyskusala som toho viac ale najviac asi vidim zlepsie ked uzivam horcikovy komplex sa to vola, je tam 6 foriem horcika. zlepsenie vidim ze ma tak netrasie a aj rozmazavanie je lepsie.

DP8

Takze vam to viem presne vysvetlit, ze na 100% - nakoľko som vcera skoncila na urgente kvoli odpadnutiu a tetanickemu záchvatu!
Pred 3rokmi som trpela na panické záchvaty, ktore sa vyliečili a vcera som zažila prvý tetanicky záchvat s vykrutenymi rukami a nohami. Rozdiel? TOTALNE iny!
Paniky sa spúšťali obavami o seba, o tom, ze sa mi nieco moze stat, ze nemam únik a tak dalej... cize podporované psychikou, ale spúšťačom nebola uplne psychika.
A včerajší záchvat ma vobec nevydesil, aj ked mi vykrutilo časti tela, prepadla mi tvar vraj az skoro za oci, ze to vyzeralo ako mozgová - teda uplne iny stav ako panicky záchvat.
Strach? Ziadny. Obava?? Žiadna. Cize som bola uplne kľudna a kŕče nepredávali, trvali asi hodinu.

Cize ako pacient, ktorý zažil oba záchvaty, viem plnohodnotne vysvetlit rozdiel, a ze to rozdiel teda je!

Takze Veronika, ak pred záchvatom pociťuješ obavy, strach, ze sa ti nieco stane, a nedostane sa ti pomoc a podobne ide urcite o panicku poruchu, ak to mas teda často. Jeden záchvat nie je porucha.
Tetania je z nedostatku minerálov a vitamínov, nezávisle od psychiky.
(To mi vysvetlil vcera lekar k tetanii, kedze som to mala prvykrat).

anonymka111

ahoj, mávam presne tie isté príznaky ako ty.. pomohlo mi, ked som zacala dbať na to aby som mala vyvazenu stravu, aby som jej mala dost a aby som prijimala rozne vitaminy... nie umelo, hlavne prirodzene v strave... moja tetania bola spustena pravdepodobne stresom a nedostatkom vhodnej stravy... chybali mi niektore vitaminy a nie len magnezium... skus kludový rezim, vitaminy v strave a nepanikar s kazdeho priznaku.. tiez som to robila, ale pochopila som, ze je to zbytocne, lakari mi aj tak nepomozu...

VeronikaPet25

Ahojte všetci, snažím sa pomaly si uvedomovať, že je to psychické, ale po 3. mesiacoch žiadna zmena, niekedy je to ešte horšie :( Od zajtra nasadím antidepresíva. Tentokrát sa k tomu všetkému pridali silné svalové zášklby a pocit ihličiek práve v miestach zášklbov. Ale určite pomáha aj zdravší životný štýl, cvičenie a dni bez stresu a záťaže. Snáď to čoskoro prejde :)

moncaaaa-8

VeronikaPet25- Co ides hladat dalej? Ved ti nic nie je, sama si to domyslas... To mi pride psychyckeho povodu, mali by ta lepsie skontrolovat.

VeronikaPet25

Zdravím všetkých odborníkov na ľudskú psychiku, u psychiatra som už bola, ďakujem za radu ;) Povedal mi, že nie všetko je zo psychiky, čo sa týka mojich príznakov a podľa doktorky ani z tetánie to nemôžem mať, keďže mám iba hyperventilačnú. Hľadám ďalej :)

VeronikaPet25

Napíšem to rovno. Už dlhšie sa bojím, že mám ALS a pomaly umieram... Presne mi to napadlo palec, mám bolesti pri písaní, bolesti svalov, slabosť... Ako sa to dá vyšetriť, zistiť? Aspoň keby ten palec, ten sval nebol taký, pri žiadnej chorobe to nie je, iba tam. A to mi spôsobuje ešte väčšiu paniku, že do 3 rokov zomriem a mám ešte len 20...

moncaaaa-8

A k tym opuchnutym noham- mas malo pohybu, chod sa aspon prejst kazdy den minimalne na hodinku do prirody a vela vela treba pit...cistu vodu myslim... prejde to, neboj sa- len to treba riesit a pripustit si aj inu moznost, nie len jednu vec si zaumienit a potom si mysliet ze to tak je...