Ako schudnúť na váhe nadobudnutej antidepresívami

Katarina28

Ahojte
Uzivam od minuleho decembra lieky mirzaten a escitil a dost priberam.
Viete mi poradit ako s tym dalej?
Za kazdu radu velka vdaka

Gima

Zápcha i nadváha: Pomôže psyllium?
Mirka

Odporúčané dávky vlákniny pre jednotlivé krajiny Európy sa líšia. Spravidla ide o 25 až 30 gramov na deň. Smutné je, že jeme len polovicu a následne nás trápia problémy ako zápcha, hemoroidy, nadváha, vysoká hladina cholesterolu v krvi... Je prírodná vláknina cestou k náprave?

V ajurvédskej medicíne je psyllium známe stovky rokov. Aktuálne zaznamenáva „boom“ aj v západnej civilizácii. Dôvody? Žalostne nízka spotreba vlákniny, ktorá súvisí s rakovinovými ochoreniami tráviacej sústavy (toxíny zostávajú dlhšie v tele), zápchou, hemoroidmi, žlčníkovými problémami, vysokou hladinou cholesterolu v krvi, obezitou, nestabilnou hladinou krvného cukru - čo je problém nielen pre diabetikov, ale aj bežných ľudí.
Čo je psyllium?

Psyllium je čisto prírodná rozpustná vláknina, ktorá sa získava z rastlín, ktoré pochádzajú z rôznych druhov Plantago, pričom najznámejšia je indické Plantago ovata. Psyllium rôznych druhov nájdeme po celom svete, ale domovom indického psyllia je India a Pakistan. Rastliny sú pomerne skromné, čo potrebujú, je jasné, slnečné a suché počasie.

Na trhu je psyllium dostupné vo forme prášku, ktorý sa užíva v množstve jednej až dvoch čajových lyžičiek denne. Najlepšou voľbou je užívať psyllium nalačno pred raňajkami s čistou vodou, džúsom alebo čajom. Užívať ho možno aj kedykoľvek počas dňa aspoň 30 minút pred jedlom.

Pri zaradení psyllia do jedálnička je nevyhnutnosťou pitný režim, pretože vláknina absorbuje vodu. Prírodné psyllium je bez chuti a zápachu, čiže sa hodí aj do ovsených vločiek, jogurtov a cereálií. Pri vážnejších zdravotných problémoch, a najmä dlhodobom užívaní niektorých liekov (antidepresíva, lieky pri cukrovke), konzultujte užívanie psyllia s lekárom.
Jednoduchým spôsobom možno teda denný príjem vlákniny zvýšiť až o 5 gramov a predchádzať nasledovným problémom:

Psyllium je prevenciou proti zápche, pretože stimuluje činnosť čriev a pomáha k rýchlejšiemu vylúčeniu stolice, a teda aj škodlivých látok. Je nápomocné aj v opačnom prípade, resp. pri hnačke aj syndróme dráždivéh čreva.
Viaceré vedecké štúdie naznačujú, že nedostatok vlákniny môže súvisieť so vznikom rakoviny hrubého čreva. Dôvod? Toxické látky zostávajú dlhšie v organizme a pôsobia negatívne na organizmus.
Psyllium navodzuje pocit sýtosti a znižuje chuť do jedla, čo je dôležité pri udržaní hmotnosti i redukčných programoch.
Dostatočná konzumácia vlákniny udržuje krvný cukor na uzde, čo je prevenciou cukrovky.
Vysoký krvný tlak a hladina cholesterolu v krvi sú hlavnými dôvodmi vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Psyllium ako zdroj vlákniny pomáha regulovať krvný tlak i cholesterol.

Romielo

Vzdy som to chapal tak ze ak clovek prijme viac kalorii ako vyda, pribera. A ked prijima menej kalorii ako vydava, tak musi zakonite chudnut bez ohladu na lieky atd..Citam tu ako dievcata jedia "vela ovocia a zeleniny" aj to su kalorie, v ovoci moze byt vela cukru. Mozno by stacilo jest menej, pripadne ovela menej, aj toho ovocia a zeleniny. Jest vylucne ked je clovek hladny. Davat si velky pozor aby si neroztiahol zaludok. Jest tak male porcie ktore len ako tak, len len zazenu hlad. Aby bol clovek cez den tak kazde 2 - 3 hod hladny. Aby sa rano zobudzal hladny. Zacat vzdy velkym poharom teplej vody.
Najlepsie s citronom. Najlepsie s celym bio citronom rozmixovanym aj so supkou a kostkami. U mna je to vzdy presne pol litra minimalne 5krat denne. Pred kazdym jedlom. Pokial nevypijem min 2-3 deci vody, nedam do ust ani kusok jedla. Oklame to zaludok, vyrazne urychli travenie jedla. A to najdolezitejsie, toto nie je dieta ale zmena stravovacich navykov - navzdy..

Krista

Užívam antidepresíva dlho. Spočiatku pri nižších dávkach a súčasnom užívaní B12 som pribrala 5 kg. So zvyšovaním tabletiek (antidepresív a anxyolitík) a pri zníženej činnosti štítnej žľazy som pribrala ešte naviac plus 12 kg.A môžem zodpovedne prehlásiť,že bez prejedania. Pohyb- chôdza a cvičenie je mojou každodennou súčasťou. Strážim si svoj denný kalorický príjem. Aj napriek tomu hmotnosť sa mi neznižuje.Moja lekárka mi vysvetlila, že tieto lieky zadržujú vodu v organizme. Je to stará známa vec. Kto užíva antidepresíva musí počítať s tým, že priberie aj pri správnej činnosti štítnej žľazy. Poznám mnohých ľudí,že práve kvôli priberaniu sa vzdali liečby antidepresívami. Kto užíva antidepresíva, trpí nadváhou (dá sa ustrážiť). Kto ich potrebuje,ale odmieta,trpí zdravotne. To je moja 30 ročná skúsenosť.

tttttttt

Takze uz viem presne ako antidepresiva funguju. Za vsetkym je to ze nam spomalia funkciu stitnej zlazy a tak priberame a mozme robit co chceme aj tak budeme priberat.Vsetky tie neziaduce ucinky ktore clovek citi pocas ich uzivania ( teda aspon ja som ich take mala) a to su unava , ospalost, opuchy koncatin a s tym suvisiace zadrziavanie vody, poruchy pamäti atd to vsetko sposobuje to ze nam antidepresiva spomalia cinnost stitnej zlazy. Po roku a pol som sa konecne dopatrala ako to svinstvo funguje.

tttttttt

Presne tak, mas uplnu pravdu.Mnoho ludi si tiez mysli ze pribera sa s nich preto lebo podporuju chut do jedla a clovek potom s prepacenim vela zere ale nieje to uplne tak.Vydim to na sebe ze od kedy som ich zacala uzivat tak som sa zacala stravovat extra zdravo,zacala som tiez cvicit vo fitku s osobnou trenerkou a vaha stale stupala a to som bola predtym vzdy chuda bez toho aby som preto nieco robila. Najhorsia je ta bezradnost ze robite vsetko pre to a nevidno vydledky. Teraz uz mesiac ich neuzivam,hned na zaciatku isli dole tri kila ale to pripisujem zadrziavanej vode,pokracujem v cviceni a zdravej strave a dufam ze to raz budem znovu ja pretoze teraz ked sa pozeram do zrkadla je mi zo seba hrozne.

Renata02

Dobry vecer,chcela by som vsetkym odpovedat co pisu ze sa s antidepresiv nepribera ze asi nemaju pojem o co sa deje.Ja sama uzivam antidepresiva uz 2 a pol roka cvicim pravidelne kazdy den a su dni ked mam aj 2-3 treningy milujem cvicit a sport je a bol moj zivot a popri antidepresivach som bohuzial zacala aj ja sama priberat a neviem tomu vobec zabranit,uz len cakam kazdym dnom kedy tieto lieky potrebovat uz nebudem a konecne bude vsetko tak ako by som si to velmi priala.Co sa tyka stravy,tak samozrejme,ze moj jedelnicek je na baze salatov pecivo nejem a nemusim a ani nikdy som nemusela a ani sladke a nic podobnemu jedlu,z coho sa pribera som nikdy nejedla a ani nejem a aj tak priberam.cize ludia vsetko mame v hlave a samozrejme pomocov liekov ktore na pomahaju sa z toho dostaneme!!!musime vsetci mysliet len a len pozitivne a urcite bude vsetko dobre a aj nasa vaha!

tttttttt

Dakujem Vam za rady.Stravu mam upravenu uz od kedy som ich zacala uzivat cize vyse roka jem len zdravo vela zeleniny,ovocia taktiez ziadne pecivo a sladkosti tiez vobec nekonzumujem a teraz som zacala aj aktivne cvicit, dufam sa to pohne ked sa tak snazim.