stvrdnuta pecen

mira

Okrem chemicky stužených rastlinných tukov sú škodlivé všetky tuky, ktoré sú za normálnej teploty tuhé.
Je to z dôvodu, že tuhnú aj v našom tele a bránia fungovaniu organizmu a veeeeľľľmi ťažko sa vylučujú.
Zdravé sú panenské nerafinované rastlinné oleje bez chémie v umiernenom množstve.

RNG

Rastlinne "Maslo" je produkt chemickeho priemyslu, kde sa kompletne zmeni molekula na nieco, co v prirode vobec neexistuje.
Ake je to zdrave vies podla toho, ze sa do toho ziadna bakteria nepusti. Je to totalne "stabilizovane" aj vo velkych zriedeniach a emulziach.

RNG

Stvrdnuta pecen je z preplnenia tukovych buniek v peceni(stenoza)
Tuky v peceni mozu byt zivocisneho povodu, ale aj rastlinneho a aj vo vlastnom tele vytvorene z prebytocnych cukrov, hlavne fruktozy, ktora skonci na 95% v peceni, zmeni sa na glykogen a postupne dalej az na tuky.
Glukoza na rozdiel od fruktozy skonci na vyse 95% spalena vo svaloch na vyrobu mechanickej energia, pripadne prebytky sa menia vo svalovych bunkach na tuky, ktore sa vsak pomerne rychlo obvykle spalia na vyrobu tepla(termogeneracia).
Najhorsie su tzv. "rastlinne tuky", tj povodne vytlacene a chemicky extrahovane z rastlin, ale chemicky a tepelne upravene do neprirodzenych "stabilnych" foriem, ktore su vlastne tukove polymery a dalej v tele polymerizuju do foriem, ktore telo ani nevie poriadne odburat, ked sa usadia niekde.
Cistenie pecene od tukov je hlavne uvedenim ich do obehu(lecitin, lipaza)) a zvysenim toku zlce(sylimarin, alfa lipoicka kyselina, pripadne pupava).
Uloha vlaknin(tj hlavne zeleniny) je absorbovat zlc a v nej obsiahnute toxiny a prebytocne tuky a vyniest z tela.
Inac volna(nenasiaknuta do vlaknin) zlc sa reabsorbuje v crevach a pecen(a tum aj cele telo) sa nemoze ocistit a potom regenerovat.

mira

Teraz na jar, keď má pečeň zvýšenú aktivitu je treba zaradiť zelené zeleniny. Pečeni prospieva hlavne pór, pažítka, jarná cibuľkaˇ, vňate atď, a kvasené zeleniny, ale i trochu citrónu.
Problémy pečene sú spôsobené živočíšnymi potravinami vrátane vajec a mliečnych výrobkov.
/Tie ľudí privedú k alkoholizmu alebo sladkostiam /drogám/.

RNG

Jednoduchsie, alkohol rozpusta tuky, v peceni enzymi rozlozia alkohol a tuk sa hromadi, az zacnu praskat preplnene bunky