zdravotné poistenie

Príspevok v téme: zdravotné poistenie
akrima

Chcem sa spýtať ako je to so zdravotným poistením pri dlhodobejšom vycestovaní.Zatiaľ pracujem na slovensku,ale o pár mesiacov chcem odísť do Čiech.Lekárov chcem nadalej svojich,domov chcem cestovať často.Ako je to s poistením,ktoré mi teraz platí normálne zamestnávateľ či ako to funguje.Vôbec sa v týchto veciach nevyznám,nerozumiem tomu.Treba byť aj prihlásený na úrade práce?Prosíím poradte kto má skúsenosti alebo sa vyzná.Ďakujem za každú radu:o))

sedmikraska

no to ja to mam teda extra zlozite- som zo Slovenska, kde som odhlasena z poistovne, pracujem v Skotsku, kde mi strhyvaju z vyplaty za poistenie, ale zhruba 4 mesiace z roku nepracujem a byvam v Cechach, kde nemam narok na poistenie, pretoze tam nemam trvale bydlisko :( ked sa budem chciet ist prihlasit znova ku nam do poistovne, tak sa zo vsetkeho asi zblaznim :(

.

no s tym eu preukazom teda tiez nemam dobre skusenosti. som v cr, sla som k lekarovi a prehadzovali si ma ako taky zemiak ze ne ku nam patrite, tam chodte az som sa na to s tymi teplotami 38 vykaslala /clovek keby tam umieral mozno pomozu ... ktovie/, tak som prisla domov nakoniec sa dat vysetrit. je pravda ze este ked neboli tie eu preukazy, isla som na pohotovost, bez problemu ma osetril ale som si to vsetko pekne zacvakala 200 Kc osetrenie + 300 Kc antibiotika s tym, ze mi to mala preplatit svk poistovna a dostala som spat nieco cez dvesto korun. lebo tolko udajne u nas stoji taketo osetrenie... takze tak. povedala by som, ze v cr plati poistne zamestnavatel ak je clovek zamestnany na tpp a je dobre platit si sam poistne na slovensku.

zdravotné poistenie

ifka, prosim Ta, ak to nie je "podnikove tajomstvo", ako s tym odhlasenim sa zo zdravotnej poistovne, ci zdravotne poistovne na Slovensku hradia za zdravotne osetrenie vo svete? Na kratku dobu, napriklad dovolenka a podobne. Dakujem velmi pekne.

zdravotné poistenie

ifka, dakujem za prispevok, to som teda asi mala stastie, ze sa mi "dovolili" odhlasit zo zdravotnej poistovne?
A co v pripade, ak nechcem platit zdravotne poistenie, ved na co, ak si ho zaplatim trebars v inej krajine, alebo ho dostanem tam zadarmo, kam by som sa chystala napriklad pracovat? To nutite zakaznikov platit poistne aj vtedy, ak su dlhodobo mimo Slovenska?

panča

ziadne papierovcky, ale Europsky preukaz zdravotneho poistenia. dostanes ho ZADARMO, ale caka sa anm az mesiac, tak nevahaj a chod si ho vybavit -to je jedno, kto za teba plati odvody, ale chod do zdrav.poistovne a vybav si ho)-a vacsinou sa da aj cez internet, tak si vyhladaj na nete tvoju poistovnu

panča

Ak hovoris o cechach, staci mat vybaveny (a mat so sebou) europreukaz z tvojej zdravotnej poistovne. Ine (komercne) poistenie nepotrebujes. Ale ak tu nebudes zamestnany a nebude za teba platit odvody do zdrav. poistovne zamestnavatel -MUSIS sa prihlasit ako samoplatca a sam si platit odvody

lulabi

neplas sa, to platilo o Canade. Situacia v ramci EU moze byt ina.
Ked som odchadzala do CA, nebola som na urade prace, jednoducho som povedala v poistovni, ze som dobrovolne nezamestnana a hotovo. Vtedy nechceli nic. A ked sa pojdes opytat , zapamataj si koho si sa pytala, a ked nieco budes potom vybavovat, tak aby si sa nahodou nedostala ku tej istej. Oni su tam normalne baby, maju toplne zuby, ale obcas narazis na nejaku splhajucun sa kravu, co sa potrebuje ukazat mudra a dolezita.

ifka

akrima.nie,na urad prace nie!..len do zdravotnej poistovne.tam ostat poistena.a este k tej poistovni EU.lekari ju nemaju radi,lebo treba vela papierovej buzeracie vybavit,ked musia osetrit takeho pacienta.treba z oboch stran mat skopirovanu karticku,k nej sa vypisuej kopa debilovin,posiela sa zvlast postou...atd.preto treba ostat v povodnej poistovni a ist tam nahlasit,ze ostavas tu,si nezamestnana,ale ze si budes platit sama,lebo zatial nevies,co budes robit.

akrima

No ďakujem pekne...ako som čakala bez nejakých komplikácii to teda nebude,mám sa teda asi na čo tešiť.Ifka takže podla teba treba ísť na úrad práce,zahlásiť sa ako dobrovolne nezamestnaný,to isté v poisťovni a potajme pracovať v zahraničí?No som z toho sprostá asi zájdem do tej poisťovne a popýtam sa aj nato poistenie vrámci EU.Ďakujem za vaše skúsenosti :o))