laktóza

Príspevok v téme: laktóza
joni

Ahoj, neznášam mlieko ale nemám urobené podrobné testy. Na alergológii nemali zrovna testovacie látky a na laktózovú intoleranciu test nemám. Ale po mlieku a mliečnych výrobkoch mi je zle od žalúdka (hneď po požití takejto potraviny) alebo po dlhšom užívaní liekov s obsahom laktózy ma začne preháňať, napr. po pár dňoch užívania Coxtralu. Vie mi niekto poradiť nejaké internetové stránky o tomto probléme?
A chcem sa spýtať, je rozdiel keď sa v zložení lieku píše o laktóze a o monohydráte laktózy? Mala by som vynechať zo stravy všetko kde je v zložení sušené mlieko, lktóza alebo srvátka?

RNG

Mariaj, Betain HCl je kysly vytazok z repy, pomaha zaludocnemu traveniu, (proti naduvaniu a pale, co moze viest k vaznym problemom)

RNG

Usetri si nohy, obrat sa no moje obchody, poslu ti aj na dobierku. Porad sa s predavackami. je tam viacero enzymov, tusim aj laktaza, specialne na travenie mlieka a mliecnych vyrobkov.

joni

ahoj, bola som u doktorky a pytala som sa aj na to mlieko. Doporucila mi vyradit vsetko co ma nieco spolocne s mliekom a mala by som navstivit gastroenterologa aby mi predpisal nejake lieky, enzymi na travenie. Lenze to by som musela hodne daleko cestovat. Tak skusim tu prisnu dietu a mozno si predsa zozeniem nejaky ten enzym, neviem ci len laktazu alebo nieco kombinovane - viac enzymov.
Viete kde sa daju na Slovensku kupovat vyrobky bez laktozy - MinusL?

RNG

Tak mas oboje a potrebovala by si nielen laktozu ale aj nejake proteolyticke enzymi na stravenie mliecnych bielkovin.
Ak ti je tazko na zaludok za par minut po zjedeni joghurtu, radsej by som sa mliecnym vyhybal zatial alebo bral s nimi pravidelne aj Betain HCl a nejaky enzym, napr MultiEnzyme

joni

no vyzera to asi tak: mlieko, jogurt, smotana - zarucene okamzita nevolnost ktoru potom riesim sucharmi alebo som skusila injekciu Torecanu u Dr. ale moc nezabrala, neskor som zistila ze aj tam je laktoza - ze by preto ta injekcia moc nezaberala?? po syroch a ostatnych mliecnych vyrobkoch mi je tazko na zaludok ale nie je to tak prudke. Aspom myslim, lebo niekedy neviem celkom posudit co som prave zjedla, len mi je zrazu zle. To prehananie pride az potom, nie je to okamzite.

RNG

ked ta prehana od liekov s obsahom laktozy a nie od syrov alebo jogurtov, mas alergiu(intoleranciu) na laktozu.
Ak mas problemy aj so syrami, mas alergiu aj na mliecne bielkoviny alebo nieco ine v mliecnych produktoch.

joni

prave som citala nejaky clanok, ze je dost rozdiel mat alergiu na mliecnu bielkovinu alebo intoleranciu laktozy. Podla toho sa vraj aj lisi dieta. asi by som potrebovala poriadne testy,alebo aspom podrobnejsie informacie o aky problem a vlastne u mna jedna. myslis ze by som mala aj tak, len tak naslepo skusit uzivat tu laktazu? nepokazim tym nieco?

RNG

Lactazu produkuju rozne kvasne bakterie a mozno ju dostat aj izolovanu.Skuste sa obratit na moje obchody na rozne enzymaticke pripravky na rozne potreby travenia. Kazdy sme individualni, treba vyskusat, co nam pomoze, ked mame problem s travenim.
Kedze zatial lekari nerobia rozbory nasich enzymov a nevedia povedat, ktoreho mame malo a treba si ho doplnit, zialbohu to musime skusat na sebe sami.
Co sa tyka Dophilusu, je to probiotikum obsahujuce len tri z mnohych probiotik dobruch pre creva. Su aj lepsie zmesy. Ale probiotika nenahradia nedostatok enzymov, len ciastocne pomozu travit. Ich hlavny ucel je ale vo vyrobe vitaminov, obrannych latok voci patogenom a ochrana crevnej flory.