Aj vy máte stále návštevy?

Príspevok v téme: Aj vy máte stále návštevy?
daška

Priateľka je na invalidnom dôchodku, takže je stále doma. Niet dňa, aby ju neprišiel niekto navštíviť. Ľudia k nej chodia ako do kaviarne, vždy ich pohostí, najedia sa, posedia. Rada a dobre varí a pečie a je to milý a vtipný človek, takže sa u nej každý cíti veľmi dobre. Nikdy sa predtým nespýtajú, či môžu prísť, či jej to vyhovuje. Jednoducho prídu v akomkoľvek čase. Neraz sa u nej zídu viacerí. Často u nej sedia hlboko do noci a ona potom unavená po nich upratuje, umýva riad a pod. Párkrát sa mi posťažovala, že pre tieto návštevy si nemôže ani oddýchnuť, ani porobiť doma čo treba. Nedokáže im rovno povedať, že ju to obťažuje. Pritom ona je taká unavená a má tak málo času, že im návštevy nemôže oplatiť. Keby ich navštevovala rovnako často, možno by sa spamätali, veď málokomu je príjemné, keď ani vo vlastnom dome nemá súkromie. Ale takto je to ťažké: im nehrozí, že ich ona prepadne, takže bez najmenších výčitiek prepadávajú oni ju. Rada by som jej pomohla, lebo tieto hostiny ju stoja aj nemálo peňazí. Lenže nie je ochotná im to povedať na rovinu. Naozaj neviem, čo by som pre ňu mohla urobiť. Nechce pochopiť, že to nie je vôbec taktné, ak niekto sústavne chodí k niekomu bez ohlásenia a v akomkoľvek čase. Že ju ľudia jednoducho využívajú a ona pre nich robí to, čo by oni pre ňu nikdy neurobili. Je z toho nejaké východisko?

sisina

Poznam jednu zenu, ktora pocas materskej pravidelne "vymetala" byty inych. Vlacila cele dopoludnia svoje 3 male deti ku svojim kamaratkam. Vsade sa najedla, vypila kavu, obcas aj vinko, niekedy aj obedovala...samozrejme aj jej deticky. Takto si vyplnala cas klebetenim a este aj usetrila. Postupne o nej zacalo vraviet cele sidlisko v jednom malom nemenovanom meste.Jednoducho, myslim si, ze ti tzv.znami svoju kamaratku vyuzivaju! A ona chudak, je na invalidnom, boji sa, ze sa jej otocia chrbtom a ostane sama...tazko radit.

[zruseny12]

no ja si myslim,ze jedine vychodisko je -im to slusne povedat,ale zasa sa moze stat,ze potom nikto uz k nej nepride /lebo sa mozu urazit,ale kto je normalny by to mal pochopit/a zasa jej to moze vadit...je to tazke,ale ja urcite by som to slusne povedala,ze ak chcu prist tak nech sa ohlasia dopredu,a ze nie stale ma chut na navstevi,ved clovek si musi aj odpocinut atd.ja osobne nikdy neidem k niekomu na navstevu neohlasena....a to chodim len malo....nech skusi povedat priamo,ze je velmi unavena atd.tak ako to povedala tebe...ved ma pravo na odpocinok...

zaria

mozno ma nedostatok inych zaujmov. vsimni si napr. ci cita knihy, alebo sa zaobera niecim hlbsim alebo len vyvara, vypeka, upratuje a pozera telenovely? taki ludia potom nevedia ako vyplnit cas, tak im je dobra kazda navsteva, len aby sa nenudili. nechcem povedat, ze je to plytky clovek, ale fakt je, ze castym navstevam holduju skor povrchni ludia.

daška

gabrielik, presne si to vystihla. naozaj ich velmi milo pohosti, ked sa ohlasia na brane, hned ich vola dalej. takto to ma skratka v hlave postelovane, nedokaze inak. mna az nadvihuje ked to vidim, ale fakt je, ze sa nemozu ti ludia vobec dovtipit, ze ju obtazuju. aby som bola uprimna, nie vzdy ju obtazuju, na niektorych sa aj tesi, ale sprava sa ku vsetkym rovnako. naozaj by ma zaujimalo co ju k tomu vedie.

daška

ona nema velmi rada samotu, takze do istej miery ludi okolo seba aj potrebuje. ale fakt je, ze uz mi viackrat povedala, ze niekedy ju to stve. ked som jej vcera povedala, preco si to necha, preco im nepovie, ze na nich nema cas. ona mi na to: a ty by si nepustila navstevu? a ja na to: ak by sa predtym neohlasila a neboli by sme dohodnuti, urcite nie. otvorila by som, ale pustila by som ju nanajvys na toaletu a pod. a povedala by som, ze nemam cas alebo nieco ine. ked sme sa pristahovali do tunajsieho bytu aj k nam sa zacali zbiehat susedia, najma taki, ktori ale nas k sebe nepustili. ja tiez rada varim a najma peciem kolace a zakusky. moje susedky velmi piect nevedia a hlavne su mozno aj trocha lakome. takze sa to u nas schadzalo ako na jarmoku. az som jedneho dna povedala dost. bol to trocha sok a jedna susedka sa preto so mnou asi dva roky nebavila, ale inak to neislo. teraz vidim, ze moja priatelka je v este horsej situacii. bojim sa vsak, ze ona to nezvladne a nepovie nic. ja som to dlho znasala, dusila v sebe, az som nakoniec vybuchla a to nebolo dobre. treba to riesit kym sa to da este po dobrom a v pohode. ale ako? ja to za nu tym ludom povedat nemozem, to by sa jej urcite nepacilo. bude to asi musiet trpiet nadalej.

gabrielik

Ako maju navstevy vediet ze su nevitane, ked ich vzdy tak pekne privita a pohosti?

Uvedomte si, ze ani ten najtaktnejsi clovek nedokaze vidiet cudziemu do hlavy. Hlavne ak je taka hostitelka, ako vravis, tak to teda vobec nieje lahke, ked im to nijako nenaznaci, ze ju navstevy uz aj obtazuju.

gabrielik

Nevidim dovod, preco musi pre navstevy varit alebo chystat, ak ju to unavuje.
Jednoducho ak by prisla nevitana navsteva, a ja by som mala iny program, tak by som navsteve povedala, ze nech sa nehnevaju, ale nemozem sa im venovat, lebo... Tych dovodov na "lebo" nech si nejaky najde. Lebo musi poprat, zehlit, umyvat okna, alebo je unavena a musi si ist lahnut. Ved je predsa na invalidnom dochodku, a ma na to narok.
Ak nedokaze navsetvu vyprevadit od dveri, alebo sa navsteva nechce nechat, tak ju sice pozvem, ale nehostim ju, poviem, ze nemam nic nachystane, alebo ze nemam nakupene, lebo mi nevychadzaju peniazky...
Takze ponuknem vodu, a budem sediet, alebo poviem ze nech sa nehnevaju, ale musim si nieco porobit, lebo nemam inokedy cas, lebo stale niekto chodi...
Spytala si sa jej, ci chce s tym pomoct? Co ak sa ti chce len vyzalovat?

mozno jej to vyhovuje takto viac.

daška

val, tomu co pises dost nerozumiem. pisem o svojej priatelke, ktora byva v inom meste ako ja. casto s nou telefonujem a sem-tam ju aj navstivim, vzdy sa mi stazuje, ze uz nevladze. telefonovala som s nou aj pred tym, ako som to sem dala tuto temu. prave umyvala riad po navsteve, ktora u nej dnes sedela cele popoludnie az do vecera. keby som bola ja taka ako ona, tak by som sa na to divala inak. ja naopak neotvorim, ked sa mi predtym navsteva neohlasi. urcite nezabijam cas tliachanim pri kave a pod. mozno je to druhy extrem, ale to o com pisem mi urcite nevyhovuje.

daška

ellle, dost si ju vystihla. parkrat jej uz ludia vselico vyviedli a ked som jej povedala, aby im to otvorene povedala, vzdy mi na to povie: a naco! aky vyznam ma hovorit nieco ludom, ktori sa sami nedovtipia? ale v tom s nou nesuhlasim. kazdy je iny a niektori sa naozaj nedovtipia, takym treba povedat na rovinu. ona na to nema odvahu. po prve jej to je blbe a po druhe sa boji, ze by ju zle posudzovali.