toxoplazmoza

KKF

No nezda sa mi ze by sa dala znicit len tak jednoducho prirodnymi prostriedkami. Vie niekto ako je to s tymi cystami???

vevericka

T o x o p l a s m a g o n d i i

Tento parazit patrí medzi kokcídie a jeho biologický vývoj bol kompletne opísaný v roku 1969. Je rozšírený kozmopolitne a nakoľko nie je druhovo špecifický, okrem človeka je schopný vývoja v širokom spektre domácich i voľnežijúcich zvierat. Vyvoláva ochorenie toxoplazmózu, pričom väčšina prípadov nákazy u človeka prebieha bez symptómov.

MORFOLÓGIA
Definitívnym hostiteľom je mačka. V jej črevnej sliznici prebieha

BIOLOGICKÝ CYKLUS
pohlavné rozmnožovanie parazita, ktorého výsledkom sú oocysty, vylučované s výkalmi mačky. Nakazená mačka vylučuje oocysty 7 – 20 dní. V každej z nich sa tvoria dve sporocysty, pričom každá obsahuje 4 sporozoity. Človek sa nakazí prehltnutím zrelej oocysty, ktorá kontaminovala zeleninu, ovocie, ruky pri práci v záhrade, či pri hre deti na pieskoviskách. Podobne ako človek sa nakazia teplokrvné zvieratá a vtáci (medzihostitelia). V gastrointestinálnom trakte človeka aj v iných medzihostiteľoch sa z oocýst uvoľňujú sporozoity, krvou sú zanášané do rôznych orgánov a tkanív nakazeného jedinca, kde sa nepohlavne množia ako intracelulárne parazity nazývané tachyzoity. Pri latentnej nákaze sa v tkanive tvoria toxoplazmové cysty, v ktorých sú desiatky až stovky bradyzoitov. Cysty majú afinitu k nervovému tkanivu a priečnym svalom, ale nachádzajú sa aj v očnej sietnici. Cysta je definitívnym štádiom vývoja parazita (5 – 60 μm).

KLINICKÉ PREJAVY
Rozoznávame toxoplazmózu vrodenú (kongenitálnu) a získanú (akvirovanú). Kongenitálna toxoplazmóza vzniká diaplacentárnym prechodom parazita z matky, najčastejšie po primárnej nákaze v tehotnosti, na plod. Prejaví sa akútne, keď plod odumrie a matka ho potratí, alebo sa prejaví počas pôrodu alebo až po ňom. Kongenitálna nákaza má viac foriem: viscerálna (vzácna), cerebrálna (encefalomyelitída, hydrocefalus), očná (chorioretinitída). Klinicky sa vyskytuje získaná toxoplazmóza ako generalizovaná (malígna – pri AIDS), lymfoglandulárna, očná (subakútna toxoplazmóza) forma.

DIAGNOSTIKA Mikroskopický dôkaz je možný iba pri histopatologickom spracovaní excidovaného tkaniva. Z metód priameho dôkazu sú významné metódy PCR. Z nepriamych metód sú to serologické reakcie. Na dôkaz čerstvej nákazy treba opakovať vyšetrenie v rozpätí 3 – 4 týždňov (KFR, nepriama imunofluorescenčná reakcia. Špecifické protilátky IgA, IgM, IgG sa dokazujú metódami imunoenzýmovými – ELISA, RIA, imunoblot a i.).

zdroj:
N o v á k o v á E ., K u b í č k o v á T., O n d r i s k a F.
LEKÁRSKA PARAZITOLÓGIA

evita3141

zistili ma tozoplazmozu a neviem co mam robit znasam to dost tazko poradi mi niekto???co a ako ??dasa toho zbavit niekedy??

radca

Existuje podozrenie, ze toxoplazmoza dokaze sposobit zmenu pohlavia plodu novopocateho cloveka. Taktiez sposobuje zmenu spravania hostitela. U mysi sa to typicky prejavuje stratou strachu z maciek.

bebe1

citala som v casopise Mlady vedec...clanok: Ako parazity dokazu ovplyvnovat spravanie hostitela--- bola tam aj spominana toxopla. ze toxoplazmosa sposobuje aj zmenu spravania hostitela.. . Ze, ludia s toxo su ,,povolnejsi" ...divoksi... roztrzity... .

RNG

vyborny clanok, svetlana. Jedine,z cim tam nesuhlasim, ze nakazu z masa davali len na hovadzie.
Ovela vacsia pravdepodobnost je z bravcoveho, jahnacieho alebo diviny.
Velmi vela pripadov je v krajinach, kde sa tradicne je polosurove maso, ako Francuzsko.
Clanok zabudol spomenut, ze po akutnej forme sa cast parazitov zmeni na bradyzoity a zacystuje sa.
V tejto forme odolavaju dlhe roky a zostavaju v tele hostitela.
Je spojenie medzi niektorymi nervovymi chorobami a toxoplazmozou v mozgu, napr schizofrenia je casto sposobena prave pritomnostou cyst v mozgu.Zrejme nie su celkom necinne, aj ked su prakticky neaktivne.
V USA su nosici toxoplazmozy 11 % populacie, vo Francuzsku az 88% populacie, v Nemecku a Holandsku je to 80 %podla zdroja U.S.NHANES z rokov 1999 az 2004