ZÁVISŤ..ako proti nej bojovať?

Príspevok v téme: ZÁVISŤ..ako proti nej bojovať?
gia

Ahojte:-)

So zavistou sa vacsina ludi stretava v priebehu celeho zivota,ak nie stale.
Tiez patrim k tym ludom,ktorym sa zvykne zavidiet a pritom ja touto vlastnostou nedisponujem,skor naopak-vsetkym prajem len to naj,lebo verim,ze ak clovek zela druhym ludom dobro,je pozitivny,umyselne neublizuje,atd-tak by sa mu to tiez v takejto forme malo istym sposobom vraciat.
A ak "zavidim"-tak len sposobom startovacieho motora,to znamena-ze ma to nastartuje/motivuje,aby som aj ja cosi podobne,ak nie viac dosiahla a mala.No nezavidim ze to ten druhy ma,alebo niecim disponuje.Len ma to proste motivuje byt este lepsou,vykonnejsou,viac sa snazit a tak.

No a teraz k mojmu "problemu".Ako som uz spominala,zavidelo sa mi aj prv ako i celej mojej rodine,aj ked vsetko co mam-som dosiahla len tvrdym sebazaprenim,neustalym pracovanim-zdokonalovanim sama na sebe,pracou,studiami,usilim,atd.No ta dovtedajsia zavist bola aspon v unosnej forme,nesiahala-nerozbijala vztahy,nezasahovala tak intenzivne do zivota ako v mojej sucasnej situacii..

A ta moja sucasna situacia? Mam priatela,ktory sa dost vymyka oproti ostatnym ludom.Sme spolu viac ako 2roky,sme zasnubeni,mame pred svadbou.Tym-aky moj snubenec je aj ako clovek-osobnost,cim disponuje,co vsetko vlastni,ma,zije,atd-sa stretava tiez s tymto fenomenom zavisti do takej miery,ze zije dost izolovane-len v kruhu najblizsej rodiny,skor ma priatelov v zahranici ako tu,no a pravda ma mna.
Mozno som jeho situaciu v akej tu zije zo zaciatku dostatocne nechapala,ale tiez to uz zacinam pocitovat na vlastnej kozi-rodine,nieto este u cudzich/menej blizkych ludi,znamych,priatelov.

Ako sa da proti zavisti bojovat,chranit sa proti nej??Som spolocenska a chybaju mi proste kontakty.Nerobim myslim nic zle,vobec sa nevyvysujem nad inych,nechvalim,nechcem zbytocne na seba upriamovat pozornost a aj tak sa mi proste zacinaju napr.najblizsi z rodiny vyhybat.Ci uz je to brat s rodinou,alebo jedina sesternica a najblizsia priatelka v jednej osobe,atd.
A boli to.Boli sme zadobre cely zivot a teraz zrazu kvoli zavisti zabudnu na to co bolo,co nas roky spajalo?Je mi to luto a vlastne si zacinam uvedomovat,ze po svadbe budem chtiac nechtiac izolovana a budeme len my.Ja a moj muz.Vsak to je OK..no tie socialne kontakty s inymi ludmi mi budu proste chybat,lebo aj to zivot istym sposobom obohacovalo a naplnalo,hm

Takze ak sa s tym stretavate aj vy,ako bojujete proti tejto pliage,akou je zavist??Staci sa len obrnit a jednoducho "kaslat" na tych co im zavist zatemnila mozog?Ked vidim,ako reaguje blizka rodina,ako potom budu reagovat menej blizky ludia,znamy?Skor sa obavam istej izolovanosti,samoty.Viem,ze budem mat fantastickeho muza,tak aspon to je naplast za straty ostatnych kontaktov a doterajsich vztahov s inymi ludmi..
Máte nejaky osvedceny recept proti zavisti vy?Ak hej,podelte sa s nimi-dakujem:-)

macicka23

tiez sa stym stretavam a nie je to len o tom, ze by mali co zavidiet, niekedy je to o tom, ze ludia su vychladnuti a zavidia si aj problemy, snazia sa zdupat ineho. Precitaj si o diskriminacii, nic nove na svete. Nedavaj, ak nechces, tak najavo bohatstvo napr. tolkymi topankami autami trickami- mozno preto sa ostatni necitia dobre pri tebe, skor im to pripomina ich chudobu alebo ine problemy. So zavistou v sebe samom bojuje kazdy viac ci menej, lebo mame ego. Pokusa to kazdeho, ale da sa zvitazit laskou. Vo vnutri zavisti je nenavist.

sisina

Ha, ha Gevenducha, tak to si teda vystihla, ano je to nas narodny sport...Ale suhlasim aj so Scarlettt, ze je to aj choroba. V jednej knihe o liecivych bylinkach som raz nasla bylinky proti zavisti...Podla mna zavist je negativna emocia, ktora sa aj negativne prejavi na nasom zdravi.

gevenducha

Zavist je narodny sport slovakov, s tym uz nic nespravis. Ludia nielenze zavidia to pozitivne, ale aj negativne (napr. tebe je super na pnke a podobne). A vidia len to co chcu vidiet.

sara.

gia závisť je choroba debilov nad to sa musíš povzniesť inak by si sa utrápila, bohužiaľ nedá sa to liečiť čo je najhoršie musíš si zvyknúť,že slovák slovákovi závidí aj nos medzi očami.Nezaoberaj sa tým prajem pekný deň

andy

Skúsila si sa s nimi porozprávať? Napríklad s bratom, keď budete sami, opýtaj sa ho, že či mu na tebe niečo vadí, že ťa mrzí, ako sa vaše vzťahy začali naštrbovať a chcela by si to zmeniť, ale nevieš ako. Zaujíma by ma jeho reakcia. Opýtaj sa ho to v dobrom, určite ti nepovie: choď do kelu aj so svojim novým autom,...bude sa musieť vymáčknuť, keď na neho pôjdeš priamo. A mám taký pocit, že v tom má prsty jeho manželka.

3nt

no zavist neni pekna:(ale tak isto sa mi nepaci ked si niekto mysli ze mu je zavidene.priznavam aj ja patrim k ludom co dokaze zavidiet (nie tak aby som menila postoj k cloveku...pokial sa on nezmeni) ale nemam pocit ze by mne niekto zavidel.tak neviem.

mia.

ja som kvoli zavisti dala vypoved v predchadzajucej robote, odstahovala som sa z toho mesta, ale prisla som na to, ze pred zavistou neuteciem. Zacala som pracovat v novej praci, som mila, usmiata, ochotna, ajtak mi zeny hadzu polena pod nohy.S muzmi v pohode vychadzam.Som totiz chuducka, prsnata, dlhe vlasy -proste nemozem za to, ako vyzeram a niektore zeny, hlavne tie, co maju problem so svojou vahou, to nedokazu prehltnut. A ze moj priatel vyzera,ze ma peniaze, teda nechvalim sa tym, ale v praci vidia, na akom aute chodim ...no a tu na Slovensku sa podla znacky auta posudzuje pomaly vsetko ostatne...Najradsej by som zila kdesi v cudzine, kde si ma nik nevsimne, trapi ma to.nedavno som darovala tricka jednej kolegyni, boli mi obtiahnute, na mne by vyzerali vulgarne, ale ona je taka drobnucka, tak jej krasne sadli. Druha kolegyna prisla za mnou, ze ked mam tolko topanok, ci by som jej jedny nedarovala, ze ved mame rovnaku nohu.Ale ved ja som si tie topanky kupila, neukradla som ich. Je to tu smutne, bude trvat este dve generacie, kym si Slovaci neprestanu zavidiet. Pritom pravda je taka, ze vsetci si nesieme od panbozka na pleciach rovnako nalozene, a vsetci, co zavidia, by mali vediet, ze sa im to skaredo na zdravi odzrkadli

scarlettt

práve sa mi dostala do rúk kniha od Valerija Sineľnokova: Dohoda s chorobou a na strane 140 hovorí o závisti a o tom ako sa jej zbaviť.

gia

Ahojte :-)

Veľmi pekne dakujem VSETKYM,ktori sem prispeli a podelili sa so svojimi skusenostami,zivotnymi postrehmi a radami.
Dakujem za hodnotne prispevky a iste mal kazdy jeden z nich nieco do seba,kazdy z toho svojho uhla nastavoval zrkadlo..

Verte,ze sa snazim byt priatelskou,ustretovou,milou,srdecnou.Mam to v povahe-preto to nemusim hrat,alebo sa snazit byt niekym kym v skutocnosti nie som.
Isto sa mi vsetcia neobracaju chrbtom,len ked sa tak stane u ludi,ktori boli mojmu srdcu az prilis blizky a citim,ze moje spravanie sa voci nim nezmenilo,tak to boli,velmi boli..
Nezmenili sa vsetcia a ja sa snazim byt takou,akou som byvala vzdy.Verim,ze cas vsetko vyriesi,pripadne sa niektore vztahy vykristalizuju a utrasu..
No i tak Vam vsetkym este raz-dakujem:-)