Odkedy sa môže brať antikoncepcia?

mirka 23

Ak berie HAK, nemôže otehotnieť. A keď berie Atb, tak vie, že účinok nie je 100%, takže si vtedy bude dávať pozor.

mj003

Jasné Mirka23, máš pravdu, ale každý vie, že ani HAK nie je 100%-ná, môže sa stať že žena otehotnie, hoci berie HAK, keď napr. súčasne berie aj antibiotiká, alebo má infekciu o ktorej ani nemusí vedieť, dokonca som čítala, že už aj pár dní pred vypuknutím chrípky, nádchy,... môže byť oslabený účinok HAK, lebo je oslabená imunita. Nie som za HAK, ale samozrejme ani za potraty, tak ak chce sexovať, radšej nech prijme opatrenia, ale myslím že na to je naozaj veľmi veľmi mladá a mohla by ešte počkať.

luckaa

ja viem, že je to možno skoro ale všetko zaleži od organizmu..veľa som toho čitala a všade sa pisu negtiva ale nie su take ze by mi to malo nieco uskodit..viem ze existuje abortivna antikoncepcia a taku by som ani nechcela..preto som sa prave rozhodla pre HAK pretoze si myslim ze az tak neuskodi a urcite je zdravsia ako ked clovek splodi dieta a potom ho zabije..:(

mirka 23

mj003, Lucka sa len pýtala, že či môže začať brať HAK. Súhlasím s Tak to je, nech si preštuduje aj negatívne účinky, ale prečo ju posielaš na tému "ostala som tehotná"? Veď práve tomu chce predísť. Lucka sa nepýtala na to, či súhlasíme s tým aby začala sexovať, ale či môže brať HAK.
Podľa mňa je to lepšie akoby mala ostať v šestnástich s dieťaťom.

tak to je

nikde nie je napisane od ktoreho roku ju mozes zacat brat, gynekologovia su schopni HAK predpisat aj 14rocnym dievcatam, takze v 16 by ti ju urcite predpisal.
ale - tipujem, ze ju chces preto, ze zacinas pohlavne zit a nechces ostat tehotna, vsak? - ked pises, ze menstruujes pravidelne a ziadne ine problemy nemas.
len nemyslis, ze je to trocha skoro?
mna do toho nic, je to tvoje osobne rozhodnutie, tvoj zivot, ale zacat brat HAK uz v 16 nie je vyhra.
mj003 napisal/a spravne, mas len 16 a tvoje telo sa este vyvija a hned ho zamorit tolkou chemiou?
ja som celkovo proti HAK, i ked chapem, ze v niektorych pripadoch je to /jednym z najlepsich rieseni/.
len tak pre zaujimavost - pozri si aj ine temy, kde sa riesila tema HAK a nastudujes si o tom viac. vidis v tom len jedno velke pozitivum, ale pred tym ako ju zacnes brat treba vediet aj vsetky negativa co to obnasa (nie pre vsetky to plati, samozrejme).
nie vsetkym hned sadne a potom je vela problemov, ale to samozrejme uz najlepsie vie tvoj gynekolog po vysetreniach, ktore urcia co bude pre teba to najvhodnejsie.

mj003

ak ano, tak si prečítaj diskusiu "ostala som tehotná". Možno zmeníš názor na sex pred plnoletosťou. Myslím si že na také veci máš ešte dostatok času, tak počkaj aspoň kým nebudeš mať 18 a budeš si vedieť skor poradiť s následkami, ktoré môžu prísť, hoci užívaš HAK. Ak máš zdrav. problém, je to iné, poraď sa s gynekologom, on ti odporučí čo je pre teba najvhodnejšie. HAK sa neodporúča brať dievčatám pred 18. rokom, koli tomu že tvoje telo ešte nedospelo a teda sa vevyvinulo, tým že budeš prijímať hormóny si možeš len prihoršiť. Bez ohľadu či si dostala v 11-tich alebo neskor. Rozhodni sa správne.