predčasná puberta

ivamama

Ja som ani netušila, že predčasná puberta existuje. Len moja 6,5 ročná dcérka začala mať krvavý výtok, šli sme k dr, tá nás poslala na detskú gynekológiu a tam jej zistili že chválabohu nemá žiaden nádor ani nič podobné ale menzes. Trvá jej to už tretí deň, síce slabučko, ale... . Je objednaná na endokrinológiu, tak som zvedavá a mám strach, čo zistia tam. Sú to nervy.

farmaceutka

Uskodit jej moze to, ak by sa neliecila. Pretoze nadmerna hladina pohlavnych hormonov okrem inych ucinkov ma za nasledok uzaver rastovych strbin na kostiach a zastavu rastu do vysky. Vzhladom na to, ze je to podla vsetkeho geneticka porucha v aktivite enzymov, ktore sa zucastnuju tvorby steroidnych hormonov v nadoblickach, nepomoze nic ine, len dlhodoba hormonalna liecba. Podla tvojej dcere liecbu nenasadili prave preto, lebo zistuju, na ktorej urovni sa ta porucha nachadza.

senesiova katarina

ďakujem za odozvu.práveže jej ešte nenasadili liečbu. musíme absolvovať ešte nejaké vyšetr. vraj sú na to tabletky. nemôžu jej tie hormonálne lieky uškodiť?

farmaceutka

To je porucha, kedy sa v nadoblickach tvori nadmerne mnozstvo pohlavnych hormonov. Synteza pohlavnych hormonov je velmi zlozita, ma mnoho krokov, kedy sa z roznych prekurzorov tvoria dalsie zluceniny a tie sa postupne premienaju na pohlavne hormony. kazdy enzym, ktory sa zucastnuje tychto premien, moze byt geneticky oslabeny alebo nefunkcny a vysledkom je hormonalna porucha. je to siroka problematika. predpokladam, ze tvojej dcere nasadili na endokrinologii uz liecbu.