Ako sa prejavuje celiakia?

RNG

To taranie sa vstahovalo na to poskodenie enzymami. Ziadny potravinovy doplnok ti nemoze uskodit, ked ho nepredavkujes. A ta teoria, ze telo vytvara nejake autoprotilatky proti enzymom potrebuje nejaky vedecky podklad a ten asi nenajdes, lebo celiaci v USA nic take nepozoruju. To nema nic spolocne s tvojim vzdelanim , ani inteligenciou, ani nicim inym, len ked nieco tvrdis, mala by si to mat nejak podlozene, inac taras.
Inac mna presne javy co sa tam odohravaju vobec nezaujimaju, aj tak to kazdy popisuje prikomplikovane a rozdielne a vsetky tie teorie sa casom menia. Co mna jedine zaujima je, co pri tom pomoze a DPP IV enzymi tam pomahaju, to je davno dokazane v praxi. A ani ma nezaujima v podstate ako, to prenecham vedcom okolo toho, nech si pisu doktorske prace, ktore im v zapati niekto iny vyvrati, ako je to zvykom vo vedeckom svete. Niekedy davno som aj ja bol vyskumnik, takze to poznam dobre aj osobne.

Fakt je, ze celiaci maju znacnu cast lepku na stenach criev a lepok a jeho ciastocne rozlozene zlozky vo vysokych hladinach v celom tele, tj jedna sa tu o zamorenie a nedostatok enzymov v tele toto zamorenie odstranit, Tj ziadna autoimunita, napriek vsetkym lekarskym teoriam, ktore ked nevedia najst pricinu, tak z toho obvinia genetiku alebo nedokonalost tela utociace samo na seba, bez zjavnej priciny.
Ale kazdy si moze verit co len chce, ja ti tvoj nazor neberiem, ja sa len zariadim podla toho, co zrejme dokazatelne pracuje, aj napriek roznym nazorom organizovanej mediciny.

sedmokraska7

RNG,

nevidim dôvod, prečo by si ma mal uražat. Som vzdelana a inteligentna žena a netaram. Ja som ta v ziadnom mojom prispevku neobvinila z marketigoveho tahu, neviem prečo si si to vztiahol na seba - za to ja nemôžem. Neviem, kto si, ani prečo ma tu bezdôvodne urážaš. Ked som pisala o marketingovom tahu, mala som na mysli marketingovy tah tej firmy, ktora tie enzymy vyrobila, nemal som tym vôbec na mysli teba. Predpokladam, že si ten preparat nevarhol s dobrym umyslom, lebo si chcel pomôct pacientom. Doporučujem ti však, aby si si naštudoval základné odborné informácie o celiakii, prv než začneš radit ludom trpiacim celiakiou, lebo nad tvojími vysvetleniami o tom, ako lepok pri celiakii "lepí črevá" majú od erudovaných odborných informácií veľmi ďaleko, a väčšina lekárov by sa nad tým asi pousmiala. Nemám skutočne chut sa tu hádat s niekým, kto o celiakii nemá ani základné informácie a nevie, že pri celiakii tvorí telo aj autoprotilátky proti enzýmu transglutaminaze, - to su veci, ktore lekari bezne vysetruju z krvi a su vedecky dokazane. Mam pravo na tomto fore vyjadrit svoj nazor tak ako aj ostatni pisatelia.
Prajem ti pekny vecer.

Deee

RNG ďakujem za radu, chcela by som vyskúšať tie enzymy, napokon do mesiaca uvidíme, či je to lepšie alebo horšie, u nás je však problém, že ti ani lekár nevie poradiť, čo užívať, človek, aby si všetko zhanal sam

Sedmokraska sama som dost opatrna pri výbere jedla, ale niekedy sa fakt neda a kolkokrat ani netusime, že zjeme niečo čo malo byt bezlepkove a nebolo...no moje travenie má na to neskôr upozorni:-)

sedmokraska7

Ale suhlasim s tebou, že najst uplne bezlepkove potraviny na našom trhu nie je jednoduche, ale zasa - je dost vela potravin, ktore su prirodzene bezlepkove. Napriklad okrem tej zeleniny a ovocia, čo si spominala: Mäso, ryža, zemiaky, pohánka, sója, fazula, šošovica, ryby, kukurica, oriešky, vajíčka, syry, jogurt, mlieko. Ja mam uz vytipovane znacky, kde do toho nepridavaju ziaden lepok - napr. bezlepkovu šunku alebo kečup od firmy Spak - je zahusteny kukuricnym skrobom. Obcas sa sice citim ako detektiv pri hladani bezlepkovych veci v normalnom obchode... ale uz som si zvykla. Robievas si niekedy bezlepkovu pizzu ?

RNG

sedmokraska, taras. Tu sa jedna o davnejsie dokazanu ucinnost , hoci zialbohu nie prefektnu na lepok a celkove celiakiu.
Dnes v USA uz tisice celiakov pouziva tieto enzymi s uspechom ci uz na odmorenie tela, alebo dokonca ciastocne stravenie lepku, ktory sa v malych mnozstvach nachadza casto v jedlach zdnlivo bezlepkovych. Dokonca aj tzv bezlepkove produkty maju male detekovatelne mnozstva lepku.Ved napr psenicne bezlepkove produkty odmyvaju lepok a to nie je 100% ucinne.

A prosim uz mam plne zuby z toho obvinovanie okolo "marketinkovych tahov, a mojej snahy nieco predat niekomu. Ja som uz davno z predaja doplnkov von, moje obchody su uz pomaly 3 roky zavrete a nemam ziadny zaujem ponukat alebo preferovat znacky z toho hladiska, ale len z hladiska ich ucinnosti, ceny a dostupnosti.
A tymto aj v tejto teme koncim, povedal som co som chcel, co som sa dozvedel z mojich lekarskych zdrojov a dalej nema pre mna zmysel tu zbytocne "diskutovat"

sedmokraska7

Dee, aj ja mam uz niekolko rokov celiakiu, takze ta uplne chapem :-) No, nemame to lahke. Clovek musi vsade kontrolovat zlozenie, kym si nieco kupi - to poznam :) Ale pocitovala som potrebu napisat, co si myslim, lebo ak ma niekto celiakiu a zacne uzivat ten enzymaticky preparat na travenie lepku, tak si fakt myslim, ze mu to môže uskodit - kedze telo tvori autoprotilatky aj proti enzymom traviacim lepok, a tie autoprotilatky potom poškodzuju tenke črevo. Preto som predtym varovala, nechcem, aby si niekto, kto je chory, ešte viac poškodil zdravie.