AKO JE TO S MATERSKOU ????

Meryen 88

Deee ja som vstupovala do manzelstva ako panna a mozes mi verit ze nikdy ma nenapadlo premyslat o tom ze ake to je mat sex s inym chlapom

Meryen 88

ja by som sa chcela spytat ze ako to je s mamickami ktore su na materskej a budu mat druhe babetko ci sa ta materska predlzuje a ci bude dostavat rodicovsky prispevok

aknitka

datelinka ty si úžasnááááááááá osoba. vždy si prečítam tvoj príspevok v akejkoľvek téme a zakaždým sa utvrdím v tom, že si rozhľadená a inteligentná žena.

datelinka

aknitka, su tam spomenute dva roky, pretoze aby zena mala narok, staci, ak bola poistena 270 dni za dva predchadzajuce roky. je to vyhodnejsie, pretoze zahrna sirsi okruh, ak by si bola v perdchadzajucom roku poistena len 200 dni, nemala by si narok na materske, ak sa ti vsak zarata aj ten predosly rok, mozes uz splnat podmienky naroku :-)
a tych 270 dni je kalendarnych. co sa tyka poistenia, materskej a nemnocenskych davok, vzdy sa rataju kalendarne dni. pretonapriklad aj tych 55% z DVZ vychadza omnoho viac, ako polovica platu. jednak sa to rata z hrubej mzdy a jednak sa to prepocitava na kalendarne dni. teda napriklad za december zena dostane materske 55% z DVZ x 31 dni :-)

aknitka

podľa toho čo si napísala ty by mi stačilo tých 270 dní za rok 2010? rok 2009 by sa vôbec nebral do úvahy?
a ešte tých 270 dní je kalendárnych alebo pracovných?

aknitka

ďatelinka ďakujem za odpoveď ale ja si asi sedím na "vedení". prečo sa potom píše o dvoch rokoch pred pôrodom? môžeš mi to prosím ťa vysvetliť ešte raz a polopate a na tom mojom konkrétnom prípade čo som napísala?

datelinka

aknitka, na vypocet materskej, tak isto ako na vypocet nahrady mzdy pocas docasnej praceneschopnosti, alebo nemocenskych davok sa pouziva denny vymeriavaci zaklad (teda v pripade materskej je to 55% z DVZ). DVZ sa urci ako suma hrubych miezd posudzovaneho obdobia / pocet dni posudzovaneho obdobia. posudzovanym obdobim je rok predchadzajuci roku, kedy vznikol narok na materske. teda je to ten predchadzajuci kalendarny rok. tak je to aj pri nemocenskom.

aknitka

prosím vás pekne môžte mi niekto vysvetliť túto vetu: "poistenkyňa, ktorá je tehotná alebo ktorá sa stará o narodené dieťa, má nárok na materské, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní"
napr. ak by som porodila v 08/2011 tak tých 270 dní musím nazbierať za rok 2009 a 2010? ten rok 2011 sa vôbec neberie do úvahy?
ak nie som v roku 2009 ani jeden deň nemocensky poistená tak to nestačí že tých 270 dní by sa nazbieralo len v tom roku 2010 a 2011?
a ak by sa nutne bral do úvahy aj ten rok 2009, stačilo by ak by som za tento rok mala nemocenské poistenie zaplatené aspoň jeden deň (napr. posledný v roku)?