urologia

peterrrrrrrr

ja by som sa chcel spytat, ci mi nevie niekto poradit v jednej veci.Po styku s priatelkou bez prezervatívu , najcastejsie v kombynacii s oralnym stykom sa mi na žaludi začnú vytvárat take cervene flaky, potom take male ako keby pucka ale neboli to len to svrby a potom sa zacne tvorit taky biela vrstva,,, priatelka s tym bola u gynekologa a predpisal jej masticku Lomexin a neake tabletky...

Giuseppe

Mily Avor.Medicina sa studuje 6 rokov a tym sa to nekonci. Potom uz pracujes ako sekundarny lekar, ale musis si robit atestacie- teda urcitu specializaciu v odbore. Napriklad Interna medicina, chirurgia- a mam pocit ze ta v sucastnosti trva 5 rokov. Pokial viem 6+5=11. Tak tu netrep a over si to co tu pises.

Giuseppe

Odpovede typu avor si nevsimaj, to co Ti budu na urologii robit zavisi aj od veku a od toho s cim tam ides. Ak nemas viac ako 50 r vysetrenie prostaty nerobia vsade, aje to zakladne vysetrenie aj v ramci internej mediciny nie len urologie.
Vysetria Ti pohmatom semenniky, predkozku a penis. To PSA ultrazvuk a ine vysetrenia vzdy suvisia od veku a dg z akou tam pacienta posielaju. Nemaas sa coho bat, to vysetrenie je sice trocha neprijemne, lebo Ti vysetruju tvoje najintimnejsie casti tela, ale pochybujem ze nejaky uchyl by viac ako 10 rokov studoval aby sa stal urologom. Specialne sa na urologicke vysetrenie netreba pripraavit.

Denz

Urologické vyšetrenie

Pri návšteve lekára (špecialistu urológa) Vám môžu byť vykonané nasledovné vyšetrenia pre určenie stavu Vašej prostaty a určenie správnej diagnózy a liečby:

1. Digitálne rektálne vyšetrenie (DRE)
2. Krvné testy (Antigény špecifické pre prostatu: PSA)
3. Röntgen alebo Ultrazvuk
4. Skúška prietoku moču
5. Cystoskopia
6. Biopsia

O tom, ktoré vyšetrenia Vám budú prevedené rozhodne Váš ošetrujúci lekár.

Princíp každej z metód vyšetrenia prostaty si teraz bližšie vysvetlíme.

1. Digitálne rektálne vyšetrenie (DRE)

Zvyčajne sa prevádza ako prvé. Lekár pri ňom vsunie prst (v gumenej rukavici) do konečníka pacienta a cez zakončenie hrubého čreva ohmatá prostatu. (Prostata sa ako vieme nachádza hneď pred konečníkom.) Lekár týmto spôsobom rámcovo zistí veľkosť a stav pacientovej prostaty.

2. Krvné testy (Antigény špecifické pre prostatu: PSA)

Lekár Vám tiež môže urobiť krvné testy, pri ktorých sa vo vzorke krvi skúma prítomnosť antigénov špecifických pre prostatu (PSA). Ak máte vysokú hladinu PSA, môže to znamenať, že máte rakovinu prostaty. Tento test však nie je dokonalý. Mnoho mužov s vysokou hladinou PSA v krvi nemá rakovinu prostaty.

3. Röntgen alebo Ultrazvuk

Lekár Vám taktiež môže chcieť spraviť obraz prostaty využitím röntgenu alebo sonografu (transrektálny ultrazvuk). Intravenózny pyelogram (IVP) je röntgenový snímok močového traktu. Pre vytvorenie IVP sa pacientovi vpichne do žily farbivo. Neskôr, keď sa farbivo dostane z krvi do moču, zobrazí sa pod röntgenovým svetlom a vytvorí tak snímok - pyelogram. Pre vytvorenie rektálneho sonogramu sa používa sonda, ktorá sa vsunie pacientovi do konečníka. Sonda vysiela vysokoenergetické zvukové vlny, ktoré sa odrážajú od vnútorných tkanív alebo orgánov a vytvárajú ozveny. Tieto ozveny potom vytvoria snímok – sonogram.