Svrbive bolestive oko

Príspevok v téme: Svrbive bolestive oko
Hnedoocka29

Dlhe roky mam problemy s lavym okoam (do istej miery aj s pravym), ktore sa prejavuju tak, ze ma pocas dna to oko strasne svrbi. Trosku ho poskrabkam, no to moc nepomaha a tak si ho potrebujem poriadne prezulat a len vtedy sa ten pocit svrbenia vystupnuje na maximum, kedy celkom na par minut odoznie a mam pokoj, ale len relativny, lebo ho mam permanentne zacervenale (horne viecko) a citim tak trochu tlak v tom oku. Ked si ho pocas dna srkabem viackrat (hlavne pred spanim je to sialene), mam ho rozbolavene a trosku napuchnute. Pred par rokmi mi robili rozne testy od ocnych (sondu do oka) az po kozne (testy v poriadku). Na nic nedosli - vraj akysi druh alergie, ktory nevedia specifikovat. Bola som dlho aj na kortikoidovych mastiach, bo tie vzdy zaberu, no snazim sa ich obmedzovat, bo viem, ze po par dnoch sa to zas vrati. Ten tlak v oku vo mne vyvolava pocit akoby som v nom mala nejake cudzie teleso, no mozno je to tym, ze je tak rozdrazdne, ked si ho kazdu chvilu skrabem a zulam. Ked by tam bol nador, asi by to uz danvo zistili tou sondou, ktoru mi do oka strkali, ze. Neviem, pride mi to tak, ze to je dozivotne trapenie, bo zas sa to vobec neriesi, odkedy sa pred par rokmi na nic nedoslo a tak sa tym len trapim, srkabem, trapim, zulam, strkam pod prud studenej vody, no ono to prestane len na kratku dobu. Deje sa tak kazdy den. Kortikoidne maste mi uz i tak nepomahali, ked som ich uzivala viac ako 3dni, svrbenie a cervenanie sa i tak uz pocas preliecovania vracalo. Uzivam preto krem Lipobase, ktory ma zlozenie na baze vody a oleja cize bez parfumu, uplne cisty-nedrazdivy. Furt si tie ocne viecka nim mastim, bo to mi ich po rozkrabani trochu ukludni. Kamilky su vraj alergizujuce, takze kamilkovym obkladom, ktore mi to len zhorsovali uz odzvonilo. Mate niekto podoby problem? Co s tym? Prosim, len mi neradte cajove vrecuska, i ked kazda rada ako zmiernit neutichajuce svrbenie a nepodliehat skrabaniu je draha.

moj nazorrrr

Nemôže to byť trojklanný nerv 1 vetva zapálená keď len jedno oko, skús horčík a minerály príjimať viac a bkomplex a bazu čiernu

RNG

Aj sem to dam
Koloidna strieborna voda napravi mnohe z infekcii v oku, tj potlaci ich, vcitane syndromu suchych oci(viralne) a infekcie "pink eye"(bakterialne a najma plesnove a kvasne).

Niekedy je dobre pouzit na niektore infekcia aj roztok citricidalu, 3 kvapky citricidalu TM do deci vody.

Scott

Dobry den, toto vlakno uz dlho nezije ani na vas neexistuje kontakt. Moja zena ma presne to iste presne. Podarilo sa vam s tym nieco urobit? Pomohlo vam nieco? Uz sme boli u ocnych, koznych, alergologa ale nic. Natiera to uz pol roka kortikoidmi po tom sa jej to trochu ukludni ale inac nepomaha. Stale ju vidim ako si skrabe oci. Ozvite sa ak to tu najdete na matejgazi@gmail.com. Dik

Hnedoocka29

Mala som vraj jacmen par krat. Ocna mi to nahmatala a predpisala dane masticky. Teraz to tak mavam bezne a povedala nieco v zmysle, ze tam uz nic nie je, len je to zdurene. Ale o tych teplych obkladoch som nevedela, hoci kamarat mi radil horucu sprchu na viecko, bo horuca sprcha vraj skrabe a studena upokojuje. Taktiez radil alpu, no ja to necitim na povrchu ale jaksi akoby cele moje oko vnutri bola jedna svrbiva hrca. Svrbivost mavam aj na drrhom oku, aj dane zacervenanie asi hlavne dosledkom skrabania, no v tom druhom necitim ten tlak - je to skor povrchove. V lavom jasne citim hlbkove svrbenie. Ja tu zdureninu mam nad ocnou gulou vnutri, cize nie na okraji viecka. Skor sa to podla opisu ponasa na to vlcie zrno, no ked som to mala i predtym a povedlala, ze v tom oku nic nemam momentalne...ze zrejme nejaka stopa po tom jacmeni, zhrubnuta vrstva ako nasledok toho, ze som to tam mala. To by sa chapat aj dalo, i ked neviem, no ze to svrbenie furt pretrvava...Zeby sa z neho stal ten vyrastok granula? Dakujem, najblizsie sa spytam mojej ocnej.

Denz

Jačmeň a vlčie zrno
Príznaky
Jačmeň (hordeolum) – je bolestivá sčervenená zdurenina na okraji viečka
Vlčie zrno (chalazión) – je dobre ohraničený hráškovitý útvar v stene viečka
Obe – výrazné slzenie, nepríjemný pocit cudzieho telesa v oku

Rizikové skupiny
Tieto zápaly môžu postihnúť kohokoľvek, ale najčastejšie sa vyskytujú u detí. K vzniku jačmenných alebo vlčích zŕn často vedú chronické zápaoly viečok.

Priebeh
Jačmeň vzniká preniknutím stafylokokov, ktoré bežne žijú na koži, do mazovej žliazky pri korienku riasy. Postihnutý pociťuje rezanie priamo pod viečkom, za jeden až dva dni sa vytvorí bolestivá zdurenina, niekedy naplnená hnisom. Celé viečko je citlivé, bolestivé a veľmi napuchnuté. Po niekoľkých dňoch jačmeň praskne a zmizne. Väčšinou neohrozuje zrak, ale je veľmi nepríjemný.

Vlčie zrno sa ponáša na jačmeň, ale vytvára sa upchatím odtoku mazovej žliazky vnútri viečka. Nie je také bolestivé, ale môže vyvolať väčší opuch.

Čo robiť
Hlavnou formou liečby jačmenných i vlčích zŕn sú teplé obklady. Namočte čistú látku do príjemne teplej vody a priložte ju na postihnuté miesto. Opakujte každú hodinu. Ak zápal vyvolala riasa obrátená dovnútra, možno ju opatrne odstrániť, čím sa problém vyrieši. Jačmenné zrno praskne a ranka sa do dňa, dvoch zahojí.

Chalazión zvyčajne trvá dlhšie a môže sa stať chronickým. Ak nezmizne do dvoch týždňov, vyhľadajte lekára.

Liečba
Lieky

Predpisuje sa antibiotická masť, prípadne sa robí kortikoidný obstrek, po ktorom zápal zvyčajne ustúpi a zrno sa vstrebe.

Operácia

Veľké a bolestivé jačmenné zrná sa niekedy musia vyčistiť chirurgicky. Je to jednoduchý ambulantný zákrok, pri ktorm lekár otovorí zapálené miesto a zľahka hnis vytlačí. Po zákroku sa na postihnuté miesto niekoľko dní aplikujú antibiotiká.

Chronický chalazión, ktorý pretrváva aj po injekciách steroidov, sa môže odstrániť chirurgicky. Je to tiež jednoduchý zákrok, robí sa v miestnom umŕtvení. Oko sa potom zakrýva obväzom, aby sa upokojilo a zmenšil sa opuch.

Prevencia
Dôležitá je hygiena, ktorá výrazne znižuje riziko zápalu. Ak máte mastnú pokožku, oplachujte tvár šetrnými prostriedkami, ktoré znižuju množstvo mazu. Ak sa jačmenné zrná vyskytujú opakovane, niektorí lekári odporúčajú omývanie viečok detským šampónom, ktorý neštípe oči.

UPOZORNENIE

Ak je chalazión taký veľký, že tlačí na oko, znemožňuje zavrieť viečko alebo spôsobuje poruchu videnia, bezodkladne navštívte lekára. Niekedy sa chalazión zväčšuje, až sa z neho stane výrastok nazývaný granula, ktorý sa musí odstrániť, najmä ak tlačí na oko.