Herpes gestationis (pemphigoid gestationis)

Herpes gestationis je ďalšie, tretie ochorenie, samostatná nozologická jednotka, ktorá patrí pod spoločný názov Pemfigoid. Na rozdiel od ostatných ochorení Pemfigoidu postihuje podpokožkovými pľuzgiermi gravidné ženy v druhej polovici tehotenstva.

Herpes gestationis je zriedkavé kožné ochorenie gravidných žien v druhej polovici tehotenstva, pri ktorom sa na koži vyskytujú pľuzgiere. Subjektívne svrbenie. Ochorenie samovoľne ustupuje po pôrode.

Príčiny vzniku herpesu gestationis

Príčina nie je známa. Predpokladá sa, že určitú úlohu zohrávajú hormonálne faktory.

Príznaky herpesu gestationis

Najmä na bruchu, v okolí pupku, na trupe, tvári a končatinách sa objavuje intenzívne svrbiaci výsev s výskytom búl, vezikúl alebo urtikariálnych papúl (druhy kožných pľuzgierov a výrážok) na začervenalej spodine kože.

Diagnostika herpesu gestationis

  • anamnéza
  • pľuzgiere na koži
  • svrbenie v druhej polovici tehotenstva

Histologické vyšetrenie potvrdzuje subepidermálny pľuzgier s rôznymi poškodeniami kože na mikroskopickej úrovni. Ložiská odumretej oblasti tkaniva (nekróza) v oblasti stratum basale. Sledujú sa perivaskulárne infiltráty, priesaky okolo cievneho riečisťa, pozostávajúce z niektorých buniek krvi (lymfocyty a eozinofilné leukocyty) a z buniek spojivového tkaniva, z histiocytov.

Liečba herpesu gestationis

Liečba pri ľahších formách postačí lokálna terapia tekutými púdrami, antiseptiká. Iba v ťažkých prípadoch ochorenia sa podáva celkovo hormonálny prípravok zo skupiny glukokortikoidov, prednizón, v malých dávkach.

Literatúra

  • Buchvald, J., Buchvald, D.: Dermatovenerológia. Bratislava, SAP – Slovak Academic Press, s.r.o. 2002. 520 s. ISBN 80-89104-03-7.
  • Hegyi, E., Stodola, I., Hegyi, V.: Moderná terapia dermatovenerologických chorôb v lekárskej praxi. Bratislava, Hegprof. 1993. 352 s. ISBN 80967035-0-1.
  • Chmel, L., Rehák, A.: Dermatovenerológia. Martin, Osveta. 1975. 520 s.

Do skupiny pemfigoidu (Pemphigoid) zaraďujeme tri samostatné nozologické jednotkybulózny pemfigoid (Pemphigoides bullosus), jazvvový pemfigoid (Pemphigoides cicatricans) a herpes gestationis (Pemphigoid gestationis). Pri týchto ochoreniach dochádza k autoimunitným ochoreniam kože, kedy ich spoločným znakom je tvorba podpokožkových (subepidermálnych) pľuzgierov.


Recenzovaný odborný článok.