Očkovanie detí proti pneumokokom pomôže znížiť rezistenciu na antibiotiká a tak zníži ich spotrebu

Rezistencia voči antibiotikám je jeden z najnaliehavejších celosvetových problémov v oblasti verejného zdravia – a to z pohľadu závažných zdravotných dôsledkov, ako aj vysokých výdavkov zo zdravotného poistenia aj zdrojov pacientov.

Problém antibiotickej rezistencie sa dotýka aj baktérie pneumokok (Streptococcus pneumoniae), ktorá je najčastejšou príčinou ochorení a dokonca aj úmrtí malých detí vo veku do 5 rokov. Na Slovensku až 20 percent pneumokokových ochorení spôsobuje pneumokok odolný voči bežne používaným antibiotikám. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie najefektívnejším spôsobom boja proti rezistencii na antibiotiká je preventívne očkovanie. Zaočkovaním detí proti pneumokokom sa výrazne zníži výskyt závažných pneumokokových ochorení, vďaka čomu dieťa nebude musieť tak často užívať antibiotiká. Rezistencia pneumokokov na antibiotiká sa tak výrazne zníži.

Profesor Ján Trupl, CSc., Oddelenie klinickej mikrobiológie Národného onkologického ústavu v Bratislave: „Jednoznačne, spotreba antibiotík v SR, najmä v okresoch východného Slovenska, je extrémne vysoká. Okrem toho, že to zdravotné poisťovne aj pacientov stojí obrovské peniaze, rezistencia na antibiotiká je nebezpečná, výrazne komplikuje liečbu a zvyšuje zdravotné riziko nielen detských pacientov. Musíme prijať opatrenia na zmenu tejto situácie. Jedným z veľmi účinných opatrení je očkovanie detí proti pneumokokovým ochoreniam.“

Baktéria pneumokok spôsobuje bežné ochorenia ako bakteriálny zápal stredného ucha, zápal prínosných dutín alebo zápal priedušiek ale aj závažné ochorenia ako zápal pľúc, meningitída alebo otrava krvi, ktoré sa môžu skončiť úmrtím alebo trvalým, hlavne neurologickým, poškodením zdravia. V minulosti sa pneumokokové ochorenia bežne liečili penicilínom. Nadmerným a nesprávnym užívaním antibiotík sa však niektoré kmene pneumokoka stali voči bežne používaným antibiotikám odolné. Vzhľadom na závažnosť a rastúcu odolnosť pneumokokov voči antibiotikám je preventívne očkovanie najrozumnejším spôsobom boja proti pneumokokom, najmä u rizikovej skupiny detí vo veku do 2 rokov.

Výskyt závažných pneumokokových ochorení v USA sa dramaticky znížil po zavedení konjugovanej vakcíny proti pneumokokom do očkovacej schémy. Tri roky po zavedení bol výskyt závažných pneumokokových ochorení spôsobených sérotypmi obsiahnutými vo vakcíne nižší o 94 percent u detí vo veku do 5 rokov. Štúdia ďalej ukázala, že počet závažných pneumokokových ochorení spôsobených invazívnymi kmeňmi pneumokoka sa výrazne znížil v celej populácii – u zaočkovaných detí aj ich rodičov a starých rodičov. Tým, že boli deti zaočkované, užívali menej antibiotiká, neroznášali pneumokoka zo škôlky do rodiny, čím z očkovania profitovali aj ich blízki, ktorí sa o nich starali.

Odolnosť pneumokoka voči antibiotikám komplikuje liečbu aj lekárom na Slovensku. V roku 2004 nebol penicilín účinný u 20 percent pneumokokových ochorení, v 15 percentách bol neúčinný erytromycín a dokonca v 25 percentách prípadov antibiotikum kotrimozaxol. Situácia v susedných Čechách je omnoho priaznivejšia. Dôvod je jasný: u nás odíde z ambulancie s antibiotikami každé druhé dieťa, v Čechách je to iba každé štvrté. Podľa WHO je približne 50 % antibiotík na Slovensku podávaných zbytočne alebo nesprávne.

Ako znížiť užívanie antibiotík u vašich detí, a tým aj pravdepodobnosť, že nabudúce antibiotiká nebudú účinkovať:

  • Nachladnutie, chrípka či bolesti hrdla sú vo väčšine prípadov zapríčinené vírusmi a antibiotiká by nemali byť používané na liečenie vírusových ochorení. Nežiadajte od svojho lekára antibiotiká za každú cenu.
  • Ak lekár predpíše dieťaťu antibiotiká, malo by ich spotrebovať všetky. Nedobratie antibiotík prispieva k vzniku rezistentného kmeňa baktérie.
  • Antibiotiká sú určené len tomu, komu boli predpísané.
  • Ak chcete svoje dieťa ochrániť pred jedným z najčastejších a najvážnejších pôvodcov bakteriálnych infekcií, liečba ktorých si vyžaduje antibiotiká, lekári odporúčajú dať ho zaočkovať proti pneumokokom.
  • U dieťaťa zaočkovaného proti pneumokokom sa výrazne zníži riziko výskytu jedných z najčastejších životohrozujúcich bakteriálnych ochorení. Dieťa zaočkované proti pneumokokom je menej choré, užíva menej antibiotík, čím bojujete proti ich vysokej spotrebe a vysokej rezistencii baktérií voči nim.

Porovnanie spotreby antibiotík v komunite v 5 slovenských regiónoch
Preskripčná štúdia „INFEKCIE DÝCHACÍCH CIEST“2003

Polovica detí na Slovensku odchádza od lekára s antibiotikami. Zatiaľ čo v Bratislave je situácia priaznivejšia – antibiotiká dostane len necelých 40 % detí, v prešovskom regióne je to až 60 % detí, ktoré navštívia lekára.