Mozaika slovenskej medicíny

Nová kniha s názvom Mozaika slovenskej medicíny je súborom rozhovorov s prominentnými slovenskými lekármi. Knižka vznikla z podnetu Slovenskej asociácie farmaceutických spoločností orientovaných na výskum a vývoj (SAFS), ktorá je zároveň aj jej vydavateľom.

Vydavateľ a autori rozhovorov (poprední žurnalisti Dagmar Krištofičová a Gustav Bartovic) sa v knižke pokúsili „vyzliecť z bieleho plášťa“ šestnásť popredných lekárov a predstaviť ich nielen ako odborníkov, ale aj ako ľudí, ktorí žijú medzi nami a s nami. Možno aj preto, že skutočné osobnosti sú v súčasnosti mnohokrát nepoznané a málokedy máme možnosť vypočuť si ich názory na závažné problémy našej doby, či bežné záležitosti každodenného života.

Do tejto dvojjazyčnej (slovensko-anglickej) publikácie sa vošlo iba torzo z počtu tých, ktorých by bolo možné zaradiť do zoznamu osobností slovenskej medicíny, avšak venovaná je všetkým tým, ktorí si za svoju prácu zvolili službu ľuďom.

„Každé meno v tejto knižke je pojmom samým osebe. Tieto osobnosti sú a predpokladáme, že aj budú inšpiráciou a vzorom pre mnohých nielen mladých ľudí, súčasných a budúcich lekárov, no predovšetkým pre všetkých tých, ktorí chcú vo sfére svojho pôsobenia dosiahnuť určité méty,“ uviedla jedna z krstných mám knihy, výkonná riaditeľka SAFS Soňa Strachotová.

„Želám tejto knižke, aby sa dočkala priaznivého ohlasu, rozdávala entuziazmus a aby si ju ľudia kupovali a čítali,“ dodala druhá krstná mama Mária Jasenková, riaditeľka Detského hospicu Plamienok, ktorému SAFS spolu so sieťou kníhkupectiev Panta Rhei venujú finančné prostriedky z predaja knihy.

V publikácii je možné nájsť také osobnosti, ako sú prof. Ján Breza – známy slovenský urológ; MUDr. Danica Caisová - Škultétyová – psychiatrička a sexuologička; prof. Ján Danko – gynekológ a pôrodník; prof. Svetozár Dluholucký – významný banskobystrický pediater; prof. Ivan Ďuriš – nestor slovenskej farmakológie, či prof. Ladislav Chovan – známy pneumológ. Nechýbajú ani prof. Vladimír Krčméry – rektor VŠ zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety; prof. Peter Krištúfek – prezident Slovenskej lekárskej spoločnosti a známy pneumológ; prof. Ján Murín – popredný kardiológ; MUDr. Zuzana Némethyová – diabetologička; prof. Vladimír Novotný – toxikológ a znalec liečby alkoholizmu a ďalších závislostí; prof. Juraj Payer – čelný predstaviteľ slovenských endokrinológov; MUDr. Eva Siracká – prezidentka Ligy proti rakovine; prof. Ján Štencl – rektor Slovenskej zdravotníckej univerzity a významný gynekológ; prof. Elena Tóthová – prednostka košickej kliniky hematológie a onkohematológie a prof. Pavel Traubner – známy slovenský neurológ.

Knižku je možné zakúpiť v sieti kníhkupectiev Panta Rhei za cenu 199,- Sk.