Chrípka - užitočné informácie

Chrípka je infekčné ochorenie vyvolané vírusom. Klinicky prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest a jej nástup je obvykle náhly, z plného zdravia.

Často začína zimnicou, bolesťami hlavy, teplota stúpa na 39 - 40 ºC. Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, nádchu, pocit sucha a škriabania v hrdle.

Ku klinickým príznakom dochádza za 1 až 3 dni od infikovania sa. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po 3-5 dňoch odoznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do 2-4 týždňov od prvých príznakov.

Je chrípka vážne ochorenie?

Pre väčšinu ľudí je vírus chrípky iba nepríjemná skúsenosť, ale v niektorých prípadoch môže mať vážny priebeh. Najčastejšie komplikácie chrípky sú zápal priedušiek, zápal stredného ucha, prínosových dutín a zápal pľúc.

Komplikácie často vyžadujú hospitalizáciu v nemocnici a u vysoko rizikových osôb (starých ľudí a ľudí trpiacich na chronické ochorenie srdca) môžu spôsobiť až ohrozenie života.

Ako sa chrípka diagnostikuje?

Lekár zvyčajne určuje diagnózu na základe klinických príznakov. Je náročné rozlíšiť chrípku od iných respiračných infekcií. Počas epidémie 60 - 70 % pacientov s jasnými príznakmi chrípke podobného ochorenia má vlastne chrípku, zostatok môže trpieť na inú vírusovú infekciu.

Potvrdiť vírus chrípky alebo bielkovinu vírusu umožňujú laboratórne testy z výterov hrdla alebo nosa. Taktiež je možné dokázať vzostup protilátky v krvi. Laboratórne testy sa však nerobia u každého ochorenia.

info grafika chrípka a prechladnutie

zdroj: ÚVZ SR

Ako sa možem chrípkou nakaziť?

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom. Chorý človek vylučuje veľké množstvo vírusu z dýchacích ciest najmä v prvých dvoch dňoch ochorenia.

Veľké množstvo vírusu vylučovaného dýchacími cestami chorého a malá dávka vírusov potrebná na vyvolanie infekcie sú jednou z príčin rapídneho šírenia chrípky.

Ktoré skupiny sú najrizikovejšie?

Z hľadiska získania chrípkovej infekcie sú rizikovou skupinou osoby so zníženou imunitou a deti predškolského veku.

Z hľadiska závažnosti priebehu ochorenia sú to osoby s rôznymi chronickými ochoreniami, napr. kardiovaskulárneho systému, metabolickými ochoreniami a chronickými ochoreniami dýchacích ciest.

Čo sa týka možných komplikácií chrípky, ďalšou rizikovou skupinou je staršia populácia.

Ako sa chrípka lieči?

Liečba chrípky patrí do rúk lekárov. Ochorenie by sa ale v žiadnom prípade nemalo prechodiť, chorí by sa mali liečiť.

Z hľadiska ďalšieho šírenia infekcie je veľmi dôležité, aby obmedzili na najnižšiu mieru kontakt s ostatnými ľuďmi počas trvania príznakov ochorenia, aj keď sú tieto príznaky ľahké.

Dôležitý je zvýšený príjem tekutín, vitamínov, podávanie antipyretík a samozrejme kľud na lôžku. Vitamínové prípravky tvoria skôr vhodný doplnok pri liečbe chrípky, nemožno ich označiť za liek, ale ich príjem organizmu rozhodne prospeje.

Súčasne však platí, že vôbec najlepším a najprirodzenejším zdrojom vitamínov je pestrá strava s dostatkom ovocia a zeleniny. V priebehu chrípky je na mieste užívať hlavne vitamín C.

Komplikácie chrípky

V žiadnom prípade by sa ochorenie nemalo podceňovať a malo by sa vyležať. V dôsledku toho, že vírus chrípky naruší a oslabí sliznicu dýchacích ciest, môže dôjsť ku komplikáciám a to najmä vírusovému zápalu pľúc a tiež k druhotnej infekcii baktériami a vzniku hnisavému zápalu stredného ucha, prínosových a čelových dutín, nosa, priedušiek a zápalu pľúc.

Ako sa chrániť pred chrípkou?

Prevencia vzniku a šírenia chrípky a chrípke podobných ochorení sa zameriava na zabránenie prenosu vírusov z chorého na zdravého človeka, ako aj na posilnenie celkovej odolnosti organizmu a tiež špecifickej odolnosti proti chrípke.

Základom stále zostáva, že zdravý a otužilý organizmus má väčšiu šancu ubrániť sa pred infekciou ako organizmus oslabený.

Je preto potrebné udržiavať sa stále v dobrej fyzickej kondícii najmä správnou životosprávou, dopriať si dostatočnú pohybovú aktivitu (každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, cvičenie), otužovanie organizmu.

Ďalej je to (najmä v chladnom období) vhodné obliekanie, ktoré môže zabrániť podchladeniu. Keďže sa chrípka prenáša vzduchom dôležité je časté účinné vetranie miestností najmä v školách, škôlkach, upratovanie navlhko.

V čase epidémie chrípky je rozumné vyhýbať sa podujatiam, kde je veľká koncentrácia ľudí (kiná, divadlá, diskotéky a pod.). Tí, čo na chrípku ochoreli by v žiadnom prípade nemali ochorenie podceňovať. Nemali by ochorenie prechodiť, mali by sa liečiť.

Z hľadiska ďalšieho šírenia infekcie je veľmi dôležité, aby obmedzili na najnižšiu mieru kontakt s ostatnými ľuďmi počas trvania príznakov ochorenia, aj keď sú tieto príznaky ľahké. Chorí by mali používať papierové vreckovky jednorazovo, po použití ich zahodiť a umyť si ruky. Najefektívnejšou ochranou pred chrípkou je však očkovanie.

očkovanie proti chrípke

Zdroj: Pixabay.com

Očkovanie proti chrípke

Prečo sa dať proti chrípke zaočkovať?
  • Je to najúčinnejšia prevencia chrípky a jej závažných komplikácií.
  • V súčasnosti je dostatok očkovacích látok - verejné lekárne sú všeobecne dobre zásobené chrípkovými vakcínami.
  • Všetky zdravotné poisťovne uhrádzajú vakcínu proti chrípke všetkým záujemcom o očkovanie
Kto by mal byť v prvom rade chránený pred chrípkou očkovaním?
  • Predovšetkým starší ľudia, pričom výber očkovacej látky pre nich závisí od prirodzených zmien imunitného systému v starobe, od celkového zdravotného stavu a pridružených chronických ochorení.
  • Ľudia, ktorí sa liečia na chronické ochorenia srdca, dýchacieho systému, obličiek, ľudia s metabolickými poruchami (diabetici) a imunitnými poruchami.
  • Ľudia žijúci a pracujúci v kolektívnych zariadeniach, ako sú domovy dôchodcov, detské domovy, sociálne inštitúcie, denné stacionáre, stredoškolské a vysokoškolské internáty, školy, materské školy a pod.
  • Viacgeneračné rodiny, najmä malé deti a ich starí a prastarí rodičia, ktorí sa najčastejšie nakazia od členov svojej rodiny.
  • Zamestnanci strategických podnikov, bánk, dopravy a podobne - chrípková epidémia vyraďuje ľudí z práce, čím môže byť ohrozený chod národného hospodárstva.
  • Športovci, cestujúci na zahraničné športové súťaže v priebehu chrípkovej sezóny.
  • Cestujúci do cudziny v čase predpokladanej epidémie chrípky.

Prečítajte si aj:

Aký je postup, ak sa chcete dať zaočkovať proti chrípke?