Aký je postup, keď sa chcete dať zaočkovať proti chrípke?

Očkovanie proti chrípke preplácajú väčšinou každý rok všetky zdravotné poisťovne v plnom rozsahu. Čo robiť, keď chcete túto príležitosť využiť a dať sa zaočkovať? Ako sa dostanete k očkovacej látke? Kedy začína očkovacia sezóna? Z čoho je vyrobená očkovacia látka? Prinášame vám odpovede na tieto aj ďalšie otázky.
očkovanie proti chrípke

Zdroj: Pixabay.com

Základné informácie o očkovaní proti chrípke

Očkovanie proti chrípke nie je povinné, ale dobrovoľné. Úrad verejného zdravotníctva ho odporúča vykonať každý rok, pretože je to najúčinnejšia forma prevencie proti chrípke.

Hlavná očkovacia sezóna začína od októbra až do novembra. Zaočkovať sa môžete aj v nasledujúcich mesiacoch, informujte sa však ohľadom dostupnosti očkovacej látky (vakcíny).

Očkovacia látka sa vyrába z chemicky usmrtených vírusov chrípky. Vírusové kmene chrípky sa každý rok menia, preto sa každý rok vyrába nový typ očkovacej látky. Ochorenie spôsobujú rôzne vírusové kmene chrípky, preto sa môže stať, že aj napriek tomu, že sa dáte zaočkovať, ochoriete.

Do konca septembra všetky zdravotné poisťovne oznamujú, či budú očkovanie preplácať v plnej miere alebo nie. Pokiaľ by ste sa chceli dať zaočkovať skôr ako zdravotné poisťovne "odklepnú" preplácanie očkovania, vakcínu si budete musieť zaplatiť z vlastného vrecka. V lekárni vám síce vakcínu vydajú, avšak zaplatíte za ňu doplatok (od 5-15 eur) v závislosti od toho, v akej rizikovej skupine sa nachádzate.

Čo treba urobiť, ak sa rozhodnete dať zaočkovať?

  1. Informujte sa u vášho všeobecného lekára ohľadom dostupnosti očkovacej látky a možnosti očkovania.
  2. Lekár vám predpíše recept na očkovaciu vakcínu, ktorú si pôjdete vyzdvihnúť do lekárne. Mnoho lekárov využíva aj elektronický lekársky predpis, takže nemusíte navštíviť priamo ambulanciu vášho lekára (v lekárni sa stačí preukázať kartičkou poistenca).
  3. V lekárni vám vydajú očkovaciu vakcínu na základe lekárskeho predpisu.
  4. Pokiaľ nepôjdete z lekárne priamo k lekárovi, očkovaciu vakcínu držte v chlade. Vakcínu prineste k doktorovi.
  5. po vstupnom vyšetrení vás lekár môže zaočkovať. Musíte byť zdravotne v poriadku, bez chorôb. Pokiaľ by ste boli chorí alebo by vám očkovanie v danej chvíli lekár neodporúčal, nemusíte chodiť po ďalšiu vakcínu. Očkovaciu látku lekár uskladní u seba a vy sa prídete zaočkovať vtedy, keď budete zdraví.

Súvisiace témy:

Očkovanie proti chrípke preplácajú v roku 2019 všetky zdravotné poisťovne