Svetový deň reumatizmu

12.10.2009 - Svetový deň reumatizmu. Reuma postihuje viac ako 103 miliónov Európanov. Preto venujte svojmu zdraviu 5 minút z Vášho času a prečítajte si o príčinách ale i prevencii. Navyše LEN DNES od 8 do 15 hodiny Vám odborníci odpovedia na na Vaše otázky.

Myšlienka, vyhlásiť 12. október za Svetový deň reumatizmu, vznikla na pôde Organizácie spojených národov. Na celom svete prebiehajú aktivity v rámci celosvetovej kampane Dekáda kostí a kĺbov, ktorú iniciovala Organizácia spojených národov a Svetová zdravotnícka organizácia. Kampaň začala v roku 2000 a bude pokračovať až do roku 2010. Jej cieľom je obrátiť pozornosť širokej verejnosti na problematiku reumatických chorôb a postavenie reumatika v spoločnosti.

Akčný týždeň Dekády kostí a kĺbov každoročne začína 12.10. Svetovým dňom reumatizmu, pokračuje 16.10. Svetovým dňom chrbtice, 17.10. Svetovým dňom úrazov a poranení pohybového aparátu a končí 20.10. Svetovým dňom osteoporózy.
Na Slovensku si v roku 2009 pripomíname tento deň už po ôsmykrát. Hlavným organizátorom je Liga proti reumatizmu na Slovensku, ktorá koncentrovane sústreďuje svoje aktivity práve na októbrové dni. Hlavnou témou Svetového dňa reumatizmu v roku 2009 je motto „Pracujme spoločne – pre kvalitnejšiu budúcnosť“.

Ľudia s reumatickými chorobami, pre ktoré je charakteristický chronický priebeh, majú často problémy uplatniť sa v spoločnosti, udržať si alebo nájsť si zamestnanie. Na trhu práce je občan so zdravotným postihnutím často znevýhodnený aj vďaka nedostatočnému vzdelaniu. Liga proti reumatizmu na Slovensku sa preto zúčastňuje na vzdelávacom projekte v rámci operačného projektu Zamestnanosť a sociálna inklúzia pod partnerským zastrešením Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím. Projekt obsahuje 2 moduly: počítačové zručnosti a rozvoj osobnosti. Školenia budú prebiehať počas celého roka v 10 mestách po celom Slovensku. Prihlásiť sa môžete vo vašej miestnej pobočke alebo na sekretariáte Ligy proti reumatizmu.

Deň otázok a odpovedí - odborník na telefóne

Deň otázok a odpovedí o reumatických chorobách s názvom „Mám reumu – ako ďalej?“ bude prebiehať 12.10.2009 na telefonickej linke Ligy proti reumatizmu 033-7301414. Ak sa chcete dozvedieť niečo viac o prevencii a najnovších trendoch v liečbe reumatických chorôb, príp. o svojej diagnóze, na vaše otázky bude odpovedať v čase od 8.00 h do 10.00 h prof. MUDr. Jozef Rovenský, DrSc., predseda LPRe SR. Na otázky ohľadom rehabilitácie pri reumatických chorobách a zo sociálnej oblasti odpovie v čase od 13.00 h do 15.00 h MUDr. Mária Orlovská, CSc., tajomníčka LPRe SR. Využite túto zriedkavú príležitosť na získanie informácií.

Krok - ocenenie pre novinárov

Liga proti reumatizmu na Slovensku - Sekcia mladých reumatikov vyhlasuje pri príležitosti Svetového dňa reumatizmu nultý ročník novinárskej súťaže KROK – ocenenie pre novinárov. Nominovaní novinári alebo redakcie môžu na základe vašich hlasov získať morálne ocenenie. Zapojte sa a hlasujte od 1. 9. do 15. 10. 2009. Nominované príspevky sú uverejnené na www.mojareuma.sk. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže bude na benefičnom večere 24. októbra 2009 o 19.00 h v Dome umenia v Piešťanoch, na ktorom vystúpi nové divadlo DINO Horná Streda s predstavením Drápačky. Výťažok zo vstupného bude venovaný na činnosť mladých ľudí a detí s reumatickými chorobami pri LPRe SR.

Sekcia mladých reumatikov pripravuje DVD s cvičeniami pre ľudí s juvenilnou reumatoidnou artritídou a reumatoidnou artritidou. Natáčanie sa uskutočnilo 7. 10. 2009 v Národnom ústave reumatických chorôb v Piešťanoch.

V oblasti podpory vzdelávania a osvety členov LPRe SR budeme počas Akčného týždňa od 12. 10. do 20. 10. 2009 expedovať časopis Informačný bulletin a náučné brožúrky: Ankylozujúca spondylitída (Bechterevova choroba), Psoriáza a Psoriatická artritída a Máte strach z osteoporózy?.

Viac sa dozviete na: www.nurch.sk, www.mojareuma.sk, www.reuma.sk, www.worldarthritisday.org